Om Bengt Olsson

Jag är ekonom, med en lång erfarenhet av arbete inom både industri och ideella organisationer. Framförallt är jag samhällsintresserad, sportintresserad och en amatörfotograf som är nyfiken på det mesta.

 

Lite mera BIK och hockey

Nå,vad tyckte jag om matchen då? Helt OK. Ingen toppmatch, men glimtvis bra, stabil defensiv där SSK:s första mål var en studsande slumppuck och det andra ett slarvmål när matchen var avgjord. Därmed sagt, SSK var inte ofarliga när de fick snurr i anfallszon, men de hade väl egentligen bara en vass formation som var genomgående bra, även om de andra bitvis glimtade till. BIK å sin sida var stabila, defensiven sitter allt bättre och med Parikka hel igen på fredag har vi en bra uppsättning att gå in i kvalet med.

 DSCF1605feb-26-2020-1024x683

Jag blev lite imponerad av David Lilja. Inte av målet som sådant, utanför att han spelade ett moget centerspel. Jag har tyckt att han bitvis under säsongen fuskat i hemjobbet och varit nonchalant i egen zon, men igår var han klockren även i defensiven. Linus Karlsson lite otajmad, men fick sätta en kasse och kom mer och mer ju längre matchen gick. Simon Krekula fick vi inte se mer än i fåtal byten så där gör jag ingen bedömning, men en inte allt för vågad gissning är att han tar över Pelle Hedlunds centerplats framöver. Pelle som gör det hyfsat bra, men det är svårt att komma direkt från ettan och in i hetluften i ett topplag. Fattas lite tempo och lite fysik känns det som.

Västerås i morgon blir med stor säkerhet en förlust. VIK har mer att spela för och behöver poängen. Tror att BIK mera kommer att inrikta sig på att testa lite, undvika skador, kanske testa något nytt i kedjor och formationer och rulla på med det man har med sig dit utan toppningar eller något speciellt. En träningsmatch i högt tempo. Men jag kan ha fel, det kan hetta till. Men jag tror på 3-2 till VIK i den här tillställningen. Gissar på Parikka som sjundeback, Lundberg i kassen och att Krekula ersätter Hedlund. Sedan vem som inte får byta om är en öppen fråga just nu. Tar man spelaren ”längst utanför” laget just nu skulle det sannolikt vara Högga, men man kan likaväl välja att vila någon spelare som man vill ha hel och frisk av toppspelarna – Kokkonen, Forsberg, Thorell… Eller så löser det sig genom att någon har en liten skavank som får läka i lugn och ro.

Håller tummarna och väntar mest på kvalserien (eller vad det nu heter..)

Vi hörs!


Lite hockey får det bli

Tyvärr hade vi behövt en vinst mot Löven. Nu ser jag möjligheterna att nå tredjeplatsen som små, och om jag kan det här rätt så innebär en fjärdeplats att man börjar borta mot trean som ju sannolikt blir Timrå, jag tror inte man tar sig ifatt Modo. Men det innebär att BIK får hemmamatcher mot 5:an, 6:an och 8:an, dvs. just nu Västerås, SSK och Mora. Och då en bortamatch mot Vita Hästen förutom Timrå. Det kan ändras – KHK, Västervik och Tingsryd jagar Mora och Vita Hästen har visst häng på SSK. Men samtidigt så har SSK och Mora visat stark form på slutet, så jag tror att det blir en oförändrad ordning. Möjligen kan formstarka SSK krångla sig förbi Västerås, men det innebär bara att vi möter dem hemma i omvänd ordning. Hästen och Timrå kommer nog att ligga där de ligger.

Viktigt för BIK att pissa in lite revir mot Mora ikväll. Nu är det enkronasmatch, mycket folk och en bra stämning så jag tror att båda lagen kommer att vara taggade. Tyvärr saknas Lundberg av privata skäl så vi har Philip Aldenrud på bänken. Duktig målvakt men skulle inte vara kul att behöva kliva in ikväll om nåt händer. Och såg också att Nikola Pasic saknas av någon anledning. Gissar på sjukdom då han var med på förmiddagsvärmningen såvitt jag har förstått. Tyvärr är det ett klart avbräck för vårt PP, men å andra sidan kommer Kokkonen tillbaka på ”heltid” efter sjukdom. Slutresultat? Nja, Mora är formstarka, har hemmaplan och är starkt uppåt. Tror att vi får svårt, men med det spelet som vi visade upp mot Björklöven ska vi kunna ta minst en pinne även ikväll. 3-3?? Sedan är det lotteri… Vi som inte är med i Mora ser fram mot att höra er som är på plats, och så ses vi igen allihop på onsdag i Nobelhallen!

Tack för att ni läst!


Ett mycket kort o snabbt inlägg

Tänkte bara klargöra hur jag ser på BIK i ljuset av vad Staffan Lundh sa, arg och besviken och inte politiskt korrekt… Och mot bakgrund på gnället på framförallt Henrik Lundberg.

DSCF0728-1024x593

Om vi börjar med Henrik Lundberg så är han absolut inte i samma storform som förra året. Han släpper en och annan enkel puck, det bestrider inte jag heller. För många kanske? Men han är långt ifrån en dålig målvakt på allsvensk nivå, och förtjänar inte den kritik han får. Jag vill också säga samma saker som redan sagts, nämligen att jag tycker inte att Henrik just nu passar in i BIK. Jag ser (rätt eller fel) Henrik som en målvakt som lever mycket på att läsa spelet. Problemet just nu är att det är lönlöst att läsa spelet eftersom situationer uppstår ur ingenting, genom misstag i inräkning av motspelare, felpass och pucktapp i egen zon, spelare som alibitäcker skott osv. Och där har Tim Juel en fördel som har ett annat spelsätt och i sin utgångsposition är lite större och tätare. Statistiken säger det. Men vem som är bäst? Ja… det kan jag inte avgöra. Men att vi har ett dåligt försvarsspel och ett dåligt boxplay kan jag faktiskt avgöra från läktaren. Vi släpper till alldeles för många öppna lägen och slarvar för mycket.

Jobbar spelarna nog hårt då? Nej, det ser vi ju även från läktaren. Och vi ser ju – åtminstone en del av oss tror att vi ser saker – att vissa spelare ställer till det oftare än andra genom att ta fel åkningar, pass bakom ryggen, pitcha i stället för att backa hem. Göra en övermodig dragning i stället för sarg ut. Spelare som drar iväg offensivt (lämnar sin position) innan situationen i egen zon är färdigspelad. Det finns spelare jag suckar över när de åker in på isen och vi har tekning i defensiv zon eftersom det känns otryggt. Jag tänker inte nämna namn här. Det är onödigt och jag kanske pekar ut fel spelare eftersom jag ser med supporterögon och inte med tränarens eller expertisens ögon.

Statistiken pekar däremot ut vissa spelare som inne på många baklängesmål. Vissa utmärker sig tydligt, och det kan man om man vill gå in på stats.swehockey.se och rota runt i om man gillar sånt. Men det är ju inte säkert att spelare med mycket mål bakåt är de som avses av Staffan Lundh? Det kanske är spelare som brinner för BIK men tappar sugen av att det finns negativa krafter i laget? Det vet inte vi som står utanför omklädningsrummet. Därför måste vi undvika att peka ut och gissa, utan låta laget sköta detta internt. Annars kanske vi bara lägger bränsle på brasan?

Ja, några korta tankar. Stannar där, och så ses vi hallen på fredag och hoppas att Staffan och Johan tillsammans med lagkaptenerna lyckats få ihop gruppen!

 


Tankar runt BIK mot VIK

Så klart en match som BIK borde ha vunnit i kraft av att man var det klart bättre laget. Men VIK var effektivare, duktiga på att vara framför BIK:s kasse och både skymma och få in pucken. Man spelade helt enkelt klokt efter resurserna och hade lite flyt med puckstudsar och domarna. Tror ingen från Västerås protesterar om jag säger så.

DSCF1177-1024x683

Nu ska sägas att jag tycker att domarna var bra i en tuff match, men tyvärr tycker jag att de gav VIK en poäng. Utvisningen på Oliver Eklind i första var en riktig tavla då alla utom uppenbarligen domarna såg att det var en VIK-spelare som slog upp klubban i ansiktet på en lagkamrat. Jag tycker också att 5 + game på Högga var mycket hårt dömt. Absolut, VIK-spelaren får en smäll i huvudet. Men det är han som vänder om in i Höggas axel. Som det står i NWT, Själin gör en piruett för att vända ut mot fri yta och krockar med Högga som redan tagit den fria ytan. Svårt att se att det var en medveten tackling ens. Och att sedan Anton Eriksson som ger sig på Max Wennlund i samma sekvens bara får 2+2 minuter och man ger Wennlund en tvåa (jag har rättat detta efter påpekande) är fegt. Wennlund slog inte många slag utan försökte enbart komma undan en halvgalen Eriksson som slog och slog. För mig ett game även på Eriksson. Inte minst för att han fortsatte slå när domarna försökte gå emellan.

DSCF1173-1024x683

Tessier och Leduc är utan tvekan de bärande spelarna i VIK, tillsammans med Benker som i alla fall i kväll var riktigt bra. Men de är också gnälliga och småfula. Skulle förmodligen älska dem om de spelade i BIK…

DSCF1170-1024x683

Till slut var det rättvist att BIK ändå fick två pinnar med sig som kanske borde varit tre – men man släpper in för mycket mål. Plus givetvis till Fredrik Forsberg som just nu nämns som möjlig ersättare i Färjestad för långtidsskadade Micke Lindqvist.
Frågan är vad BIK säger om FBK plockar fram den stora plånboken och lägger några hundratusen på bordet för att köpa loss Forsberg? Och hur mycket ligger det i det? Tillräckligt för att MrMadhawk ska ta upp det som en vinkel i alla fall… Även om hans vinkel är att FBK ”borde” göra så. Vi får se. Klart är att Forsberg gjorde sin bästa match på mycket länge – inte bara målmässigt utan även spelmässigt.
Och stort plus till nyförvärvet Linus Karlsson – oöm, arbetade hårt och bra spelsinne. Två assist i debuten och med mersmak lovar gott.

DSCF1174-1024x683

Vi får se vad som händer. 2 poäng innebär i alla fall att vi har häng på Timrå i kampen om tredjeplatsen. Modo och Björklöven kan vi sluta bry oss om, för vi när inte topp-2. Vilket jag tror är lika bra. Vi kan gärna bli trea och gå den långa vägen genom kvalserien och sedan möta förloraren. Tror att det är bättre.

Tack för att ni läst- glöm inte att om möjligt ge ett bidrag till BIK-kronan!


Varför går det tungt för BIK?

Känner att jag behöver förtydliga lite av mina tankar – det blir så kort och ibland otydligt när man skriver ett inlägg på FB.

 DSCF1279w-1024x732

Påverkar det resultaten att vissa spelare uppvaktas från SHL? Både ja och nej. Självklart börjar de inte spela sämre, strunta i om BIK vinner eller liknande. Men också jo, jag tror att spelare om de uppvaktas flitigt och får telefonsamtal från agenter kan tappa lite fokus. En del är känsligare, en del bara kör på. Så har det beskrivits för mig av en spelare som tidigare spelade i BIK. Han såg ju tydligt hur vissa ”inte var där” just när man höll på och förhandlade, medan det inte alls bekom andra. Även BIK uppvaktar ju spelare i andra klubbar och samtalar med de spelare som redan finns i klubben, så det tillhör spelet. Hur det är i år, det vet jag inte. Jag tror att familj, förkylningar och vintertrötthet påverkar lika mycket som kontraktsdiskussioner. Om flera spelare samtidigt hamnar i en mindre svacka oavsett orsak så påverkas med självklarhet lagets prestation och resultat. Tidigare under säsongen har det varit tungt för vissa spelare i perioder, men då har en eller två andra formationer – eller målvakten – klivit fram och gjort matchvinnande insatser. Just nu är det för många som gör för enkla misstag och verkar ur slag. MEN: trots allt visade matchen mot SSK att laget är på uppgång igen.

Jag har också skrivit att vi har för dåliga backar. Enklare och mera rätt är att säga att vi har – tycker jag – en obalanserad backsida. Vi har många puckskickliga backar med bra pass, fina handleder och bra spelförståelse. Men jag saknar en eller två backar som käkar puck och tar stryk framför egen kasse. Jag tycker vi är lite för snälla. Ett snäpp högre aggressivitet och lite mer rörlighet i egen zon vore skönt. Vi klagar på Lundberg i kassen, men han hade betydligt bättre hjälp förra året. Kanske lurade vi oss lite där? Kan vi komma dit igen? Tveksamt med dagens backuppsättning. BIK är byggt för offensiv produktion, för att vinna med 5-4 och inte med 2-1.
Det som lite ställer till det är att motståndarna allt oftare sätter väldigt hög press på BIK:s backar så att de aldrig får tid till det där fina förstapasset. Självklart har motståndarna sett att BIK:s nyckel i anfallsspelet är backarnas uppspel och att man vill ha hög fart genom mittzon. Och lika självklart försöker man få stopp på det. Jag har inget tydligt motdrag eller alternativ, men det hoppas jag att Lundh och Schoultz har framöver. Mot många lag ska BIK lösa detta i kraft av att man faktiskt har bättre spelare på många positioner och i alla femmor, men varianter måste man ha att ta till en dålig dag mot aggressivt motstånd. Att spela enkelt och säkert med större marginal, ta mera sarg ut, nedlägg och forechecking kan vara en variant som ofta lönar sig.

Ja det här var bara ett par förtydliganden. Jag tror fortfarande på lagetoch att vi kan ta oss vidare genom fortsättningsserien. Finalen kan vi nog i dagsläget glömma tror jag.Och kanske hjälper det spelarna att sänka axlarna och spela mera avslappnat framöver.

Missar nog tyvärr matchen på onsdag – men vi får se hur det blir.


Försnack med mig själv…

DSCF0038

En tuff match blir det i morgon, givetvis. Timrå har väl seriens vassaste kedja i form av Dahlen – Lundin – Lööke. Man är också s´grymt bra i special teams både defensivt och offensivt och som grädde på moset en vass målvakt i form av Victor Brattström. Man är inte oslagbara, andra lag i serien har visat att det självklart går att rå på Timrå och hitta svagheter.

BIK har ju sin styrka i offensiven. Kanske ännu mera just nu med tappet av Jonatan Harju. Harju kom ju till BIK som en tilltänkt offensiv spets, men har väl inte riktigt lyckats ta den rollen, framför allt på grund av brister i rörligheten. Men stor och stark, svår att ta pucken av. Och de egenskaperna har gjort honom till en ganska viktig defensiv kugge, men långt ifrån oersättlig – han har ju faktiskt varit till och med utanför truppen. Vi får väl se om man tänker ersätta honom på något sätt?

Men BIK har ju definitivt fullt lag i morgon om inga sjukdomsfall dyker upp. hur man långsiktigt får tänka är en annan sak. Med tanke på att det inte verkar finnas möjlighet någonstans i Sverige att få Gunnarssons handskada opererad och honom spelklar under den hör säsongen så lär det behövas minst en spelare in.

Men åter till morgondagens match. Hur ska BIK vinna? Ja, nu såg jag inte matchen mot Tingsryd. BIK lär ha dominerat ganska eftertryckligt, men enligt de jag talat med som var på plats var intensitet och offervilja inte på topp, då hade det ramlat in fler puckar. Vi får väl se – BIK brukar spela bättre mot bra lag som bjuder upp till spel. Jag hoppas också att publiken sluter upp på ett bra sätt så här sista hemmamatchen före jul. Jag vet att det brukar tunna ut på läktaren, pengarna går väl till julklappar (?), men 2500 minst borde det väl bli imorgon? Både BIK och Timrå spelar fartfylld och rolig hockey så det kommer att bli sevärt. Och så får vi så klart hoppas på en hemmavinst! Nyckeln till det ligger vad jag tror i spelet i egen zon. Timrå spelar med hög press, och BIK:s backar får inte tveka eller chansa i uppspelen, då kommer vi att bli nedpressade och få jaga puck. Och naturligtvis – forwards måste vara rörliga och hålla sig spelbara i uppspelsfasen så att det finns någon att lägga pucken till. Det krävs också lite mera fysiskt spel, lite mera kropp än vi sett på sistone så att vi får ned farten på Timrås spelare. Så analyserar jag – om jag har rätt eller fel ser vi kanske i morgon. Kanske paret Lund och Schoultz har hittat en helt annan lösning och ingång till matchen.Och givetvis, vi får hålla oss från utvisningsbåset! Timrå gör mål på mer än var fjärde PP, vilket är extremt bra. BIK är bara hårsmånen sämre, men vi är betydligt sämre än Timrå när det gäller att försvara numerära underlägen. Riskfaktor, helt klart.

Vad tror jag egentligen då? Ja BIK tuffar på men just nu inte på helfart känns det som. Det verkar lite segt i skallar och ben och jag tror att julen lockar nu även om det inte blir något jättelångt uppehåll. Men man slipper annandagsmatch, och återupptar serien igen 28/12 hemma mot Västervik. Så lite vila kan man unna sig.

Men… jag är optimist. 4-3 till BIK efter att man rivstartat och gjort 3-0 i första. Vi får se – och vi ses väl i hallen??


Stabil insats och 3 poäng

Ingen höjdarmatch. Och det som bjöds i fråga om spel var det BIK som stod för. Kristianstad flängde mest runt, men deras energi och åkstyrka satte ibland BIK på prov. Och fulspel! Måste säga att jag tyckte domarna helt tappade matchen, tog ut för skitsaker men missade horribelt. Och det var ett ganska grisigt och gnälligt Kristianstad, med många klubbrapp bakom domarens rygg. Och hur domarna kunde missa en solklar high sticking som däckade Filip Ahl i slutet på andra är en gåta. Jämför man den situationen med Kokkonens tvåa för interference när han sparkade undan en handske – och dessutom signalerade att det var oavsiktligt, att han inte såg den – ja då har man som domare tappat det. Och som sagt, många hugg och slag bakom domarens rygg och en glappkäftad coach i form av Mikael Gath. Såg ni Staffan Lundhs blick efter andra och ”blixtlåsgesten” ? Sällan jag sett honom reagera så. Nej, Kristianstad är inget trevligt lag att möta. Speciellt då man inte har ett stabilt domarpar på planen. Man får vara glad åt tre poäng och inga skador.

Kan väl säga att BIK gick på sparlåga? När det behövdes växlade man upp och gjorde ett par mål, resten av tiden var det lite okoncentrerat med mycket felpass. Skärpning behövs i den kommande svåra bortamatchen mot Hästen. Ska försöka hinna skriva lite innan nästa hemmamatch som jag dock missar på grund av Luciakonsert i kyrkan. Men den här matchen tycker jag vi lägger bakom oss, och nöjer oss med att vi fick tre poäng och att vi fick se ett par riktigt snygga mål. Och så lite bilder…

DSCF0589-768x1024

DSCF0594-1024x683

DSCF0597-1024x683

DSCF0601-1024x683

DSCF0607-1024x683

DSCF0609-1024x683

 


Enkel seger mot AIK

Ja, det blev en enkel seger till slut. Men AIK var inte dåliga, i alla fall inte i första perioden. Man höll väl emot och hade ju 1-0 med sig in i andra. Och där hade man faktiskt – liksom i första – några bra chanser att göra 2-0. Å andra sidan, BIK skapade också chanser i både första och andra.

jonsson-1024x682

Men sedan hände det nåt med AIK. Precis som det tydligen gjort i flera av de matcher man förlorat. Efter att BIK gjort 2-1 så föll man i princip ihop som ett korthus. Inget självförtroende fanns kvar.

Och det syntes så tydligt att spelarna bara var frustrerade och saknade glädje. Man känner så väl igen scenariot från BIK:s mardrömssäsong för två år sedan – hur allt kunde rasa på minuter.

roos-1024x682

Måste säga att jag faktiskt tyckte synd om AIK. Kunnandet finns, men allt låser sig. Tappade puckar, tappad balans i frilägen… Handleder som betong.

Sedan ska vi inte ta ifrån BIK att man rullar på som en maskin just nu. Offensivt finns inget övrigt att önska, man har fyra linor som alla mal på och faktiskt kan producera. Det var väl ingen formation som gick poänglös från banan idag om jag tänker rätt, även om det var andrakedjan med Ahl, Eklind och Immo som svarade för tre av fullträffarna. Vad ska man egentligen göra när Pasic, Lilja och Gunnarsson(?) kommer i spel? Och vi har backar som Berglind och Leandersson borta.

Alasaari-1024x682

mike-1024x682

Men så klart har vi högklassiga lån inne. Jesper Alasaari skulle jag gärna se fortsatt i BIK. Stabil back, spelar klokt och både ser sig för och tänker rätt. Börjar samla på sig rutin och klokskap, duktig har han varit sedan juniortiden. Utan ryggproblemen hade han säkert spelat på en högre nivå än ettan, ”Magic Mike” Mikael Johansson plockade tekningar, vårdade puck och hade ett bländande passningsspel och ett högt tempo. Syns att det är en klasspelare på allsvensk nivå, sannolikt på SHL-nivå. Blir han kvar? Tveksamt, enligt mig. Tror inte BIK har råd med en fullt rehabiliterad Mike.
Men han skulle kunna vara den som betyder skillnaden i slutet av säsongen. Men så länge han är kvar, om det blir fler matcher, kom upp i hallen och njut av en gudabenådad lirare!

Annars bäst i BIK tycker jag liksom de som utsåg matchens lirare att Tim Juel var. Men i hård konkurrens ikväll, bland annat av de två ovan nämnda lånen som väl var i stort sett felfria. Liksom många andra – när BIK spelar ut ser det så otroligt lätt ut. Sedan att Johan Larsson fick pris som bäst i AIK – nja, det vet jag inte. Han var inne på fyra baklängesmål, utvisad och grinig. Hade nog gjort ett annat val – kanske målvakten Johannes Jönsson trots allt.

Tack för att ni läst!


Svag hemmainsats mot Hästen ledde till poängtapp


Ska man vara ärlig – inte var det många spelare i BIK som unde gå in i omklädningsrummet och vara nöjda med sin insats.? Tor Immo med två mål så klart, Wilhelm Westlund som var stabil i det mesta,,, Annars var det väldigt blandade insatser.

DSCF1406w-1024x683

Ska jag vara ärlig var väl inte insatsen på bänken så värst heller – varför inte en time-out när spelet föll ihop i andra? Att sedan Hästen hade lite hjälp av domaren med ett par minst sagt billiga utvisningar gjorde ju inte uppförsbacken mindre brant för BIK i andra.

Kändes som många av spelarna var lite trötta i både kropp och skalle. Tunga resor och tätt matchande med en i viss mån tunn trupp. I princip rullar man ju på fyra kedjor och sex backar just nu. Vi skulle behöva få tillbaka lite skadade spelare. I värsta fall är Gustaf Thorell också borta en tid efter en smäll i dagens match vilket gör läget tufft. Revben eller axel? Såg inte bra ut, och det blev transport till sjukhus direkt. Vi har i och för sig fortsatt 12 forwards att tillgå om alla är friska, men vi har ju haft en del sjukdom i truppen på sista tiden så det ska man inte vara säker på.

DSCF1398w-683x1024

Men det blev tydligt att BIK blir sårbara när man inte sätter förstapassen. Hela BIK:s spel bygger på att man sätter upp spelet från egen zon med snabba och exakta förstapass på spelare i fart. Men kommer pucken bakom, eller för långt fram, eller det inte finns tillräcklig rörelse på de tilltänkta puckmottagarna så blir det stillastående och förutsägbart. I stället blev det krångligt och omständligt, vi slarvade bort puck och satte oss i skiten ett flertal gånger. Såg vid flera tillfällen ut som en tidig träningsmatch. Inte lätt för Lundberg, men han gjorde väl inte sin bästa match han heller.

DSCF1399w-1024x683

Nej, den här insatsen glömmer vi. Självklart ska Hästen ha cred för en väl genomförd match och en gameplan som de följde till punkt och pricka, trots ett underläge i början. Lite smågrisigt, kontringar och mycket skott. Men inte ska BIK förlora hemma när man gör fyra mål… Nu får vi hoppas att Tingsryd får sota för detta på söndag!!


Trygg vinst mot Almtuna men svajigt spel

Tänker fatta mig ganska kort i den här analysen som väl egentligen kan sammanfattas med att det var klasskillnad. BIK var större, starkare och spelskickligare. Så länge man höll koncentrationen upp var inte Almtuna i närheten av att kunna hota. Almtunas första mål letade sig på nåt sätt in bakom en halvsovande(?) Henrik Lundberg, det andra kom i PP. Och boxplay är väl BIK:s svagaste gren just nu. Sämst i HA i den grenen, det vet jag inte om det nånsin har hänt?

DSCF1284w-1024x732

Jag tänker hänga kvar vid just boxplay. Dels saknar jag backar som är starka framför mål, dels saknar jag forwards med aggressivitet och rörlighet som kan stressa och stöta. Jo, vi har ”Daggen”, Calle Berglund och Fredrik Höggren. Men ingen given fjärde forward. PÅ backsidan är det ännu mera ovisst vilka som ska vara inne i ett boxplay. Leandersson och Anderberg är stora och starka framför egen kasse, men inte tillräckligt ”på” för att komma ut mot rörliga motståndare. Westlund är bra i alla spelformer, det ska erkännas. Roos blandar och ger men har sina styrkor i offensiven. Fröland också, även om defensiven blivit allt bättre. Karl Jonsson går från klarhet till klarhet och imponerar, men är kanske inte den back man ska behöva förlita sig på. Så jag ser mera behovet av en defensiv back n en forward till ett redan framtungt lag.

DSCF1280w-1024x731

Nyförvärvet/lånet Max Lindholm imponerade inte, men det ska man såklart inte räkna med. Ny omgivning, matchotränad… Gjorde en del bra, visade prov på bra handleder, men kom allt som oftast fel. Kan mycket mera som han ju visade förra säsongen.

Nå tre poäng är tre poäng. Kristianstad borta på onsdag är ingen givet enkel uppgift, men ska vi vara kvar i toppracet så ska vi nog vinna den!

DSCF1279w-1024x732

Jag tackar för mig för ikväll, så hörs vi!


Rättvis seger för VIK – men sur!

Inget att snacka om egentligen. VIK var det bättre laget igår kväll. Man stängde effektivt ner BIK som nästan aldrig fick anfalla med fart som man vill göra. Men det var inte heller så att det var bara VIK som var skickliga, utan många gånger satte BIK sig i trista situationer när passningarna inte kom på blad, utan bakom eller för långt fram. Då är det svårt att anfalla på ett bra sätt. Så rättvist, ja. Men ändå riktigt surt HUR vi förlorade.’

DSCF1048w-1024x682

Efter en bra inledning de första bytena fick vi en riktig skitutvisning mot oss. Vi redde ut den, men hann aldrig ur zon förrän en flipperpuck framför BIK-målet till sist sattes i nättaket. Och nästan direkt efteråt ytterligare en riktigt billig utvisning som inte ledde till mål men ledde till att VIK fick befästa sitt övertag. Kanske var det dessa två riktigt billiga utvisningar som ledde till att BIK blev överdrivet försiktiga i närkamperna? Det kändes lite som domaren hade en nivå för BIK och en för VIK under första perioden, faktiskt.

2-0 i andra var en intränad variant som BIK hade studerat. Ändå missade man att snabbt komma upp på skytt. Och man får inte gå så tomt på en tekning i egen zon, det är dåligt! Och det konstaterade ju även Staffan Lundh efter matchen att vi tekade alldeles för dåligt under hela matchen.

 DSCF1046w-1024x1005

3-0 är Lundbergs tycker jag. Ett inte allt för märkvärdigt skott som slinker in under benskydden på något sätt. Och medan jag fortfarande är inne på Lundberg så är även VIK:s fjärde mål hans – än en gång tjuvar han för mycket och lämnar en öppning vid främre stolpen. Nu ska sägas att även om jag nu skyller lite på Lundberg så har vi inte heller det stabila försvar vi hade förra säsongen. Vi har tappat några kilon och 2 utpräglat defensiva backar till att nu ha en uppsättning spelskickliga tvåvägsbackar – men defensiven är inte 100%. Vi släpper till fler skott och fler ”bra” lägen för motståndarna i år jämfört med förra året. Vi försöker ju väga upp det med en vassare och mera fartfylld anfallshockey med blandat resultat. Men det blir svårt för målvakterna emellanåt. Det vi behöver är att hitta en balans där vi sätter defensiven bättre från mitten och hem – den offensiva pressen fixar vi bra när vi kan och vågar gå fram. Förstärkningar? Nja, vet inte om det är vad vi behöver just nu. Mera att befintliga spelare hittar mera rätt i arbetet i egen zon så vi blir lite tajtare. Och så tekningarna då, där måste vi bli bättre. Vi har två spelare på topp-25 i HA, nämligen Fredrik Forsberg och Oliver Eklind. VIK har alla sina fyra centrar på topplistan…

DSCF1053w-1024x645

Men nya tag på onsdag, då studsar vi tillbaka mot Karlskrona – även om det också är ett lag som vi har lite svårt mot.

Tack för att ni läst!


 

Lite tankar inför fredagen

Jag hoppas verkligen att vi blir många som sluter upp i hallen på fredag och hejar fram laget till ytterligare tre poäng. Men det blir en tuff match med derbykaraktär, och räkna med många gulsvarta på läktarplats.

BIK svarade ju för en fenomenal vändning mot SSK senast. Som jag förväntade mig så blev matchen jämn, och jag hade nog inte protesterat om SSK fått med sig poäng. Kanske de till och med borde ha vunnit. Men nu är det så att BIK har självförtroende och SSK saknar det, och då kan det gå som det gick med en snabb vändning.

Men ny match nu, och BIK lär visa bättre tag hela matchen, annars kan det bli svårt. Vi har ju ändå märkligt svårt för VIK, och har ”alltid” haft det. Jag kan inte sätta fingret på varför, och rimligtvis borde båda klubbarna både ha bytt ut både spelare och ledare och spelsystem genom åren. Men en del saker sitter i väggarna, och kanske är det så att VIK går ut med lite starkare självförtroende? Om inte annat efter de två vinsterna på årets försäsong.

Jag tror dock på hemmaseger. BIK har en något vassare offensiv och verkar dessutom ha fått igång sina special teams. Nikola Pasic har varit lite av en nyckel, de senaste matcherna när motståndarna fokuserat på Fredrik Forsberg och Gustaf Thorell har han hittat kemi med Jesper Kokkonen.

Målrikt tror jag att det blir, BIK och VIK har gjort flest och näst flest mål i serien, och inget av lagen har varit supertätt bakåt heller. Så blir det ju – går man fram offensivt så blottar man sig mera bakåt. Man kan emellertid också se att VIK är något bortasvaga. Så jag sticker ut hakan och säger att BIK klipper till och vinner med hela 5-3. Detta med vissa reservationer eftersom jag inte vet vilket lag BIK mönstrar i morgon. Tror dock inte att det blir några större förändringar mot senast, det har vi just nu inte spelare för med tanke på skador och sjukdomar.

 


Bra insats gav säker vinst

Det var väl egentligen inte något snack om att BIK var det bättre laget ikväll. Men man kan förstå att Mora är det lag som släpper in minst mål i serien för det var tätt och chansfattigt. Sett till spel 5 mot 5 så vann ju faktiskt BIK med 1-0. Men man skapade chanser för betydligt mera.

DSCF1016w-1024x683

 

Toppenbra ändå att powerplay fungerade så bra ikväll. Ruskigt imponerad av Nicola Pasic som väl gjorde sin bästa match hittills i BIK-tröjan? 3 assist, och i min bok var han kanske bättre än Alexander Leandersson som fick pris som matchens hemmaspelare. Absolut att Leandersson gjorde en näst intill fläckfri defensiv insats så kanske hugget som stucket. Tycker också Tim Juel ser bra ut i målet, och kanske är han just nu nummer ett i kassen även om vi vet vad en Henrik Lundberg i fullt slag kan prestera.

Generellt så var det väl ingen som gjorde några större tabbar, utan alla malde på. Imponerande för övrigt att gnuggarkedjan med Calle Berglund, Mikael Eriksson och Fredrik Höggren i byte efter byte bet sig fast i anfallszon och skapade många heta chanser som kanske borde ha resulterat i något mål. Men den trion hade inte det rätta flytet i de avgörande lägena.

DSCF1024w-1024x683

Men som jag räknat med så studsade man snabbt tillbaka efter plumpen mot Björklöven, Noterade också att inlånade Lukas Pilö från ÖHK gjorde en stabil insats. Visade prov på bra spelförståelse och teknik vid några tillfällen. Bra lån!

Nu väntar närmast SSK på bortais – en lurig match mot ett SSK som är väldigt upp ibland, men väldigt mycket ner för det mesta trots en på papperet stark trupp. Ett SSK där jag tror tränaren börjar hänga lite löst… Återkommer (kanske) med en artikel inför den matchen.

Tack för att ni läst!

Och konstaterade för övrigt, som ett litet PS, att bilderna med den kamerainställning jag testade i kväll gav klara färger och bra skärpa, men att BIK:s dräkter blev alldeles för mörka.


Inför BIK mot Mora

Äntligen! kan jag ta mig lite tid att skriva igen. En liten andhämtningspaus mitt i budgetarbete och nyrekryteringar. Eller, ja, jag var ju på semester förra veckan så ska väl inte klaga…

Spännande uppgift väntar BIK på lördag/i morgon i form av Mora. Ett Mora som känns som man inte riktigt vet var man har ännu. Bra insatser varvas med mindre bra och det känns inte 100% stabilt. Men man har en hel del rutin i laget och man ligger i skrivande stund sexa i serien.

Ska man gå på vad som enkelt går att utläsa i statistiken så har Mora gjort minst mål i hela serien – men också släppt in näst minst. Vi kan därmed anta att det blir en målsnål match i hallen i morgon. Mora stoltserar med två bra målvakter i Isak Wallin och Olof Lindbom – men de har stor hjälp av ett stabilt försvar med mycket rutin: Viktor Amnér, Adam Masuhr, Mattias Nörstebö, Tomas Skogs… Svårforcerat och rutinerat, BIK:s kreativa och snabba anfallsspel kommer att sättas på ett svårt prov! Framåt är jag lite förvånad över att man inte producerat mera. Det finns spelare som ska kunna bidra med poäng: Emil Bejmo, Johan Persson, David Goodwin… Kommer den offensiva proppen ur så tror jag att Mora blir farliga framöver även om man just nu känns lite baktunga.

BIK då? Ja, skadedrabbat! Lite oroande, men bättre med skador nu än när det drar ihop sig. Victor Berglind är så klart ett stort avbräck, han är viktig bde på och utanför planen. Kevin Ekman Larsson likaså – han har visat sin kapacitet när han kunnat spela. Nu får vi in Lukas Pilö som (i första hand) ett kortfristigt lån vilket jag tror gynnar båda parter. Lukas spelade förra året i Oskarshamn och rankades som lagets tredjeback när de tog steget upp. Tanken var ju att han skulle ta nästa steg i år, men en olycklig knäskada 10 sekunder in i träningsmatchen mot BIK har gjort vägen dit extra lång. Spelade i veckan med Lindlöven med väldigt mycket istid och bra takter, men det är ju en alldeles för låg nivå. Framåt hoppas jag utan att veta något att Lilja och Immo är på gång tillbaka, Gunnarssons skada ligger väl en bit framåt sas det mig i början av veckan utan att jag har några fakta.
Men framåt har ju faktiskt BIK gjort flest mål av alla lag i serien, men vi släpper också in många bakåt. Vi är inte sämst, men alldeles för tunt bakåt hittills. Mycket beroende på naturligtvis att vi varit skadedrabbade på backsidan och fått plocka om en del. Det i sin tur har påverkat målvakternas prestation. Visst, jag kan tycka att både mot Vita Hästen och nu mot Björklöven har inte Henrik Lundberg presterat på topp. Men det har också varit lite taffligt försvarsspel utan den riktiga energin i de matcherna. Målvakterna är beroende av att kunna lita på backarna och tvärt om. Tar kanske en tid innan kommunikationen sitter till 100%?

Men mitt tips är ändå att BIK kommer att ta hem morgondagens match med siffrorna 4-2. Sista sätter vi i tom kasse…

Vi ses i hallen, och tack för att ni läst!


 

Dåligt Powerplay BIK:s olycka

DSCF0042-1024x682 

Annars tycker jag så här om matchen: Mycket var bra och positivt! Bra spel, även om jag tror att BIK gärna hade velat äga mera puck. Timrå stressade sin vana trogna högt upp och åkte enormt mycket skridsko. Det var väl också första gången som BIK mötte ett lag som ville bjuda upp till anfallshockey på allvar. Tyckte ingen föll ur ramen, alla jobbade hårt och gick in tufft och tog för sig i närkamperna som var. Tyckte också att domarna höll en bra nivå, även om man kanske kunde tagit nån mer utvisning på uppenbara förseelser, och släppt nåt av det som renderade utvisning som kanske inte såg så allvarligt ut.

BIK behöver som sagt i inledningen absolut träna mera på PP, pucktempot blir för lågt helt enkelt. Så pucksäkra spelare som man har ska man kunna lägga pucken på klubbladet i större utsträckning och därmed få upp tempot. Och jag tycker också att skjuter man ur de vinklar man gör måste man vara säker på att träffa mål.

DSCF0038

Nå, som helhet godkänt betyg även om det är lite surt att inte få med sig två pinnar. Men en jämn match mellan två lag som bjöd upp till fartfylld och offensiv hockey. Tycker bara att det är lite synd att det är så glest på åskådarplats, men förstår att tre matcher under en vecka svider i plånboken om man inte har säsongskort.

Ska väl också säga att det var första matchen med en ny kamera, jag blandade och gav lite. Men några hyfsade bilder blev det i alla fall som ni ser.

Nästa hemmamatch missar jag tyvärr, precis som jag missade Tingsryd i fredags. Men jag hoppas att det blir mera publik, det förtjänar laget! En eloge till klacken dock, bra drag i kväll!


En match med två ansikten

IMG_0654

Så kan man väl sammanfatta det. BIK styrde och ställde i drygt halva matchen men i den andra halvan var man rejält illa ute. Kreativt och lysande anfallsspel varvades med att stå på hälarna i egen zon och bli fullkomligt sönderåkta av ett aggressivt Kristianstad.

Sammanfattningsvis tycker jag nog ändå att BIK vann rättvist. Kristianstad krigade framgångsrikt, men det var ett ganska ihåligt lag. Personligen tycker jag nog att lagkaptenen Fredrik Hansson tillhörde de bästa – i princip tappade han inte en tekning – och bjöd på klokt spel och skapade många farligheter. Liksom Tony Pappila som var mycket snabb på skridskorna.

Det finns definitivt mera att hämta hos BIK än vad man bjöd på ikväll. Framförallt så finns det svagheter defensivt där jag tycker att man i onödan satte sig i skiten vid flera tillfällen trots att det fanns enkla lösningar. BIK måste nog lära sig att tygla sin offensivlusta och viljan att göra något extra med varje puck. Ibland är det enkla det bästa.

IMG_0653

Men jag ska inte klaga för mycket. Vi har full pott efter två matcher och det utan att ha spelat bländande på något vis. Men det syns att vi verkligen satsat på puckskickliga spelare på varje position!

Bäst i BIK enligt mig (och matchvärden) tvåmålsskytten Gustaf Thorell. Extra plus också till Filip Ahl och Karl Jonsson som spelar fullkomligt respektlöst. Och så gillar jag verkligen inställningen hos Tor Immo och det var riktigt bra att han fick sätta två kassar. Hur man ska få in August Gunnarsson i det här laget vete tusan… Men å andra sidan vill jag hemskt gärna se Fredrik Forsberg tillbaka på högerkanten där han kommer mera till sin rätt. Angenämt problem!

Nu ser vi fram mot Hästen borta och Tingsryd hemma på fredag. Lönehelg och fredag – borde väl bli mera publik då än dagen lite svaga drygt 2200?

Tack för att ni läst!


 

Inför hemmapremiären

Oj, det har inte blivit mycket hockey under hösten. Men nu är det verkligen hög tid att börja tagga igång!

Hemmapremiär mot Kristianstad. Vad ska man egentligen tro om det? Normalt sett skulle jag säga att BIK borde ta en enkel seger i den här matchen. OK, Kristianstad är ett homogent lag. Arbetar hårt och har en viss spets både framåt och bakåt. Jag ser dem inte som en slagpåse i serien, och de är minst lika bra som de lag som klivit upp tidigare år. Västerås borträknat då, de får betraktas som ett särfall. Men jag tror att Kristianstad kan vara vassare än t.ex. Almtuna, och jag tror att de i alla fall på hemmaplan kommer att ta en hel del poäng.

Och nu kör de så klart på mycket inspiration i början. de har ju allt att vinna, och den långa sega serielunken har inte tagit ut någon tribut. Med det sagt, BIK får inte tro att det bara är att ställa ut skridskorna. Man måste göra en helgjuten arbetsinsats och vilja ta kampen framför mål. Då kommer det att gå bra.

Nyckelspelare i Kristianstad är ju givetvis Joel Gistedt som vi har bra koll på. Joel på sitt bästa humör är en mycket kapabel målvakt som kan vara väldigt svår att få hål på. Övrigt att se upp med är tunge centern Fredrik Hansson, en pålitlig poängplockare som gjorde mål även i premiärmatchen. En personlig favorit återfinns i Kalle Miketinac, en finurlig och teknisk center som kan skapa chanser ur ingenting. Och så finns Tony Pappila där, en spelare som ryktades till BIK för ett par år sedan men som jag egentligen inte vet så mycket mera om. I övrigt är det ett anonymt kollektiv, utan att jag menar något illa med det.

BIK då? Ja det gick ju bra borta mot Almtuna. Bra för Jesper Kokkonen att få trycka in en puck så kanske det släpper loss. Förra säsongen måste han drömt mardrömmar om stolpar och ribbträffar. Jag såg inte matchen, men man verkar ha spelat stabilt. Att Filip Ahl skulle bli nyttig visste vi innan, och 2 kassar samt ett pass visar ju det. Och det är bra att mer än en kedja producerar. De som har störst tryck på sig att sätta puckar är ju Fredrik Forsberg och Tor Immo, men om fler bidrar minskar kraven vilket jag tror är bra.

Så vad tror jag? Jag HOPPAS ”vi” är taggade inför hemmapremiären och att det dessutom möter upp en bra publik. Då ska vi helt enkelt vinna, och mitt tips är 5-2 även denna gången.

Vi ses i hallen, och tack för att ni läst!

 


Snabbanalys av BIK 19/20

IMG_0295

Normalt sett brukar jag såhär inför försäsongen ha vridit och vänt på laget fram och tillbaka, hittat tänkta kedjeformationer, backpar… och dessutom hunnit analysera motståndet. inget av det i år faktiskt. Dels har vi hållit på med KonMari hemma (googla!) och dels har det varit bröllop under sensommaren. Och BB-frågan. Och så ska man ju arbeta och göra skäl för lönen också. Men lite funderingar så här i alla fall.

Målvaktssidan tycker jag ser starkare ut än förra året. Olle Eriksson Ek var/är en supertalang, men var inte där än förra året och vissa svagheter sken igenom. Där tror jag att mera rutinerade och stabile Tim Juel är ett tryggare komplement till Henrik Lundberg. Och vad Henrik går för såg vi tydligt förra säsongen. Tim å sin sida har jag inte sett under match ännu, men verkar sett på träning kunna utmana och kanske ta flera matcher än vad Olle fick förra året.

Backarna är lite av ett frågetecken för mig. Ja, jag tror att vi fått in mer spelskicklighet och bredare skills i laget. Men vi tappar defensivt stabila pjäser som Ricard Blidstrand och Jacob Lundegård. Nu ska sägas att det jag sett hittills så har både nyförvärv och uppflyttade juniorer imponerat starkt på mig. Kevin Ekman Larsson är en klasspelare, Karl Jonsson överraskade mig mot Örebro med ett mognare spel än jag trodde han var mäktig i det här skedet av karriären. En bred backsida där alla känns som tvåvägsspelare, mer eller mindre. Tror det är det som tränarna haft önskemål. Men jag saknar en sheriff framför egen kasse.

Forwardsbesättningen ser också mycket intressant ut på förhand. Jag tyckte att uppställningen mot Örebro var lite märklig i vissa delar, men vi saknade ju Thorell och Lilja samtidigt som jag tror att laget var sammansatt för att vara väldigt balanserat mellan offensiv och defensiv. Några spelare tyckte jag personligen stack ut – Max Wennlund, Jonathan Harju, Jesper Kokkonen och Filip Ahl framför allt. Men det var flera som visade framfötterna och framförallt var det ingen som vek ner sig.

Sammantaget så tycker jag att årets trupp är starkare än fjolårets. Både på papperet och det jag ser på träning och i matchen mot Örebro. Finns mera tyngd och kraft, förra årets nyförvärv från ettan har en säsong i benen och en rejäl försäsong med sig… Egentligen ser det oförskämt bra ut! Jag tycker vi har ett lag för topp-5, men sett till en jämn serie så kan vi hamna var som helst mellan 1 till 10. Bottenstriden ska vi helt enkelt inte kunna bli inblandade i, den känns vikt för Tingsryd, Almtuna och Västervik, kanske Kristianstad och Vita Hästen också riskerar att hamna i den nedre delen. Men det finns alltid lag som dippar negativt och lag som överraska uppåt, så osvuret är bäst. Seriefavoriter får väl ändå vara Modo och Timrå (efter Jonathan Dahlens intåg) men ett varningsfinger även för Björklöven – och BIK!

 

Tack för att ni läst – och hörni, glöm inte demonstrationen för Karlskoga Lasarett på lördag!!


 

Betyg på BIK – min gradering

5 Stjärnor – allsvensk toppklass och ned till 3 stjärnor – godkänt. Ingen kan få underkänt med tanke på lagets placering som var betydligt bättre än vad jag och antagligen flera med mig förväntat sig.

IMG_0033

Henrik Lundberg – kontrakt ett år till, stannar troligen den tiden
Gustaf Thorell – kontrakt ett år till och jag hoppas han blir kvar
Gustav Franzén – kontrakt till 20/21, men jag tror tyvärr på SHL för honom
Victor Berglind – vill vara kvar, det löser sig säkert
Jacob Lundegård – toppsäsong för andra året i rad, SHL?

Ricard Blidstrand – stora steg framåt, kan falla på lönekrav
Fredrik Forsberg – har kontrakt, men gissningsvis blir det SHL
Fredrik Höggren – håller för minst en säsong till om han vill
Julius Persson – behöver vi ha kvar som kulturbärare
Oliver Eklind – förhandlas det med, mår bra av ett år till i BIK

Olle Eriksson Ek – lämnar, men vart? Behöver speltid!
Dennis Fröland – kontrakt ett år till, blir säkert kvar
Henrik Larsson – BIK är intresserade, men… jag tror på utlandet
Jesper Kokkonen – har kontrakt, blir kvar
Mikael Eriksson – skriver självklart på för ett par år till
Tor Immo – har kontrakt och blir kvar
Johan Harju – har kontrakt och blir kvar
Alexander Leandersson – får säkert nytt kontrakt, hemmason som han är
Axel Lindström – har inte haft tränarnas förtroende, lämnar?
Oskar Bäck – oklart kontraktsläge, sannolikt FBK
David Lilja – behöver mera speltid. Får han den i BIK?
Calle Berglund – halvdålig säsong men slitvarg som såklart ska vara kvar 
Arvid Aronsson – blandar och ger, tveksamt med nytt kontrakt

Svårt… trots att jag gjorde det lätt för mig och inte satte lägre betyg än trea. Men visst kan en del ifrågasättas ändå: Henrik Larsson har 4 mål och 20 assist, men ändå -13. Jag vet att det ingår i hans spelstil att ta risker, men… kanske för många minus? Är han en trea? Eller ska han upp på en fyra? ? Arvid Aronsson är tuff och bra men bidrar lite framåt och har -6 men ställs ofta mot en av motståndarnas bättre offensiva enheter. Vem ska ha högst betyg, eller är de likvärdiga? Som jag sagt har jag värderat utifrån ett väldigt personligt tyckande, så jag förväntar mig inte att alla håller med mig, snarast tvärtom. Oskar Bäck är ett annat exempel på en skicklig defensiv spelare som använts i en offensiv roll och kanske inte riktigt kommit till sin rätt i BIK – men ändå gjort det imponerande bra!

Sedan har vi Alexander Anderberg som jag tycker vi ska signa – men han är lite enkelspårig i sitt agerande ibland, van vid ettan som han är. Viktor Lang – hur är det egentligen, kommer han tillbaka till rinken över huvud taget? Och på backsidan ryktas det om både Erik de la Rose (vet inte för vilket år i ordningen…) och Filip Roos från Frölunda. Offensivt har jag bara hört ett rykte och det är Johan Schreiber, men jag vet inte ens om det är ett rykte – många pratar om att han ska komma ”hem” men önskning eller rykte är svårt att veta.

Hur som helst, spännande läge med många spelare under kontrakt och redan saker på gång att hända i truppen. Gissar att vi får in en ny junior som komplement till Lundberg, och säkert en eller två förstaårsseniorer från SuperElit. Och sedan lite spets… Tror vi kan vässa detta ytterligare till nästa säsong, jag återkommer med mina tankar runt det. Men nu avvaktar vi BIK:s agerande vilka som får lämna, det brukar komma rätt snabbt.

Tack för att ni läst!

 


 

Inför omgång 2 – LIF vs BIK

Då drar det ihop sig till nästa omgång. vilket för BIK Karlskoga innebär en bortamatch mot Leksand. Viktig match såklart, men det är ju alla matcher i den här serien. Så jag tänkte komma med lite funderingar runt den matchen, men också spekulera lite i de två andra matcherna.

IMG_0295


Jag har haft möjlighet att via en bekant i Västerås få lite tankar från VIK:s match mot Leksand som Leksand vann med 0-3 i ABB Arena. Självklart har jag också letat rätt på en del klipp och annat som finns på nätet. Det vi ska ha klart för oss är att det inte var en 0-3 match. Spelmässigt var den jämn, vilket också visas av skottstatistiken. Däremot säger min gulsvarte vän i Västerås att det var stelt och nervöst i Västerås. Man brände lägen som man satt under hela säsongen. Han var inte imponerad av Leksand som helhet, tyckte att inte heller de har ett homogent lag, men att lirare som Ritola, Ollas och Lang stack ut lite. Tipset från honom – och det tror jag säkert att BIK sett och har lärt sig- är att Leksand backar i många fall är lite sårbara mot ett rörligt anfallsspel. De tappar ibland position, alla är inte så rörliga och ja, det finns en defensiv svaghet i laget som han då tyckte att VIK utnyttjade dåligt. Vi får se om BIK kan utnyttja det bättre! Däremot stod ju Axel Brage på huvudet och tog allt, men min erfarenhet av Brage är att han sällan gör två toppmatcher i rad utan också är lite svajig. Vi kan ju hoppas på det. Tippa vill jag inte. Leksand är så klart stora favoriter i kraft av hemmaplan, men om vi kan få första målet så kanske vi kan få lite daller i nerverna. I grunden ligger all press på Leksand. Tummarna får vi hålla vi som inte har möjlighet att vara på plats. Och jag blir inte förvånad om BIK snuvar Leksand på minst en pinne.

De två andra matcherna då? Om vi börjar med Modo mot Karlskrona så är det en måstematch för Modo om de inte ska vara helt avsågade från topplatserna i serien redan nu i omgång 2. Tyvärr för alla Modoiter så tror jag inte att Modo fixar det. Man var lite tyngda av stundens allvar mot BIK och var egentligen inte speciellt vassa framåt även om de hade nån bra period och ett par slumpskott som kunde gått in. Pressen nu blir för stor och KHK tar minst en pinne – men jag tror på en trepoängare för Blekingelaget.
Västervik mot Västerås är också en lurig match. Västervik är ganska tunna efter att ha tappat sin toppspelare Darren Nowick, men jag tror ändå att de är svårslagna hemma. De krigar, de har fart och intensitet och jag tror att det kan bli en rolig match. Västerås är naturligtvis favoriter, men se upp! Nollade hemma mot LIF och ställs mot ett Västervik med hemmapubliken i ryggen. Grundtipset blir en tvåa, men jag är långt ifrån säker på detta.

Vi får se i morgon hur bra jag tippar. Om vi leker med tanken att BIK tar 2 och Leksand 1, och Västerås vinner över Västervik så får vi en intressant tabelltopp med tre lag på 6 poäng efter två omgångar… Hoppas kan man.

MG_1233


Och apropå inget som någon frågat om så fotograferar jag inte de här sista matcherna på säsongen – det får bli ”arkivbilder”. Just nu vill jag bara kolla på hockey och heja fram laget!

Tack för att ni läst!


 

Dagen efter en bitter förlust

Till att börja med blir det inga bilder – jag valde att inte ta med kameran igår för att kunna titta på matchen lite mera avslappnat. Så en arkivbild blir det. Men lite punkter som kommentarer till matchen:

julius-perssonJuliuz Persson

Johan Nordlöf som domare brukar jag gilla för han låter spelarna göra upp på isen. Igår var han en sån katastrof så man kan fundera över opartiskheten.
– Han vägrade ringa på ett solklart mål där ”alla” såg att pucken var inne
– Han står bredvid och tittar på när en VIK-spelare rycker hjälmen av Thorell utan åtgärd
– Han bortser från minst två solklara hakningar på Kokkonen i ena fallet, möjligen var det Calle Berglund som drogs ned så han inte fick avsluta i det andra fallet med öppet mål
– Han bortsåg från en mycket klar interference på Calle Berglund före VIK:s 2-2 där Calle faktiskt tacklas omkull tämligen brutalt av en VIK-spelare när han ska täcka av skottet från Liwing
Med andra ord orsakar han ett mål bakåt för oss, och stjäl ett mål framåt i ett viktigt läge.

Sedan får man väl klaga lite på coachningen också. Min åsikt är att Immo och Forsberg inte ska vara inne i samma PP-uppställning. Båda ställer sig en bit in i banan från respektive långsarg och ganska högt upp, och är ganska statiska i sina positioner. Det gör det lätt för motståndarna att pressa högt upp, vilket gör Henrik Larssons position som point tämligen värdelös och utsatt. Vi får inte heller några bra skottlägen på det sättet. Splitta dem på varsin uppställning och kör med Julle-Forsberg- Henke i första och Fröland-Immo – Blidstrand i andra. Fröland och Julle är mera kreativa som kantskyttar, har lika vassa skott och är framförallt rörligare och passningssäkrare. Vi har också så småningom Anderberg att tillgå. Men Victor Berglind är saknad.

Tycker också att man måste/borde ha ruskat om lite i backparen tidigt i matchen. Det var många som spelade alldeles för naivt och rusade på puck, kanske kunde man ha motat det genom att blanda om lite?

En annan del som jag tyckte var märklig var coachningen i 3 mot 3. Kändes som man mest vill försöka ta matchen till straffar i stället för att försöka avgöra? Och jag tyckte uppriktigt synd om Anderberg som sattes in med Daggen och Högga i ett avgörande läge. OK, spelskicklig och med ett bra skott, men ovan med tempot och inte alls bekant med hur spelarna agerar på isen i sådana lägen.

Jaja, vi får säga som vanligt, vi kommer igen nästa match och sedan kanske det får vara bra att få slå lite i underläge och ha tre bortamatcher i fortsättningsserien? Tycker BIK fått lite nervskak på sista tiden, så det kanske kan vara bra. Formen är på uppgång, det handlar bara om att vara lite aggressivare och se till att trycka in puckarna – vi skapar trots allt massor av chanser.

Slutgnällt – tack för att ni läst!

 


Välförtjänt seger men för mycket slarv

IMG_0307

Ingen supermatch - men tre poäng satt fint och var rättvist. Detta trots att KHK sköt betydligt mera, men jag får nog säga att jag ändå tyckte BIK hade god kontroll på matchen.

Stor matchvinnare förstås Oliver Eklind med tre mål och en assist. Hela den kedjan svarade för en helgjuten insats.

I övrigt tyckte nog jag att det slarvades lite mycket ibland. Passningar som var lite onödigt svåra och att man satte sig i skiten i egen zon ibland. Men generellt sett en väl godkänd insats tycker jag. KHK är svårspelade med en tajt defensiv och snabba spelvändningar.

Icke godkänt däremot för spelet i numerärt överläge där man stundtals spelade med alldeles för små marginaler och lite för för dåligt pucktempo.

Bra också kedjan med Mikael Eriksson,Calle Berglund och junioren Hugo Bergström. Den sistnämnde tog för sig mer och mer ju längre matchen gick och hade ett par hyfsade spelsekvenser med både fysiskt spel och skott på mål.

Förstafemman bra och stabil även med Julle istället för Forsberg, men det märktes att Julius inte spelat match på länge. Och i sista formationen tycker jag att Jonathan Harju går från klarhet till klarhet. Stark, utmanar hela tiden och checkar hårt och ofta framgångsrikt när BIK inte har puck. Tyckte kanske att Oskar Bäck såg lite segare ut i kväll än senast, men...

På backsidan inget att notera mera än att det känns som Victor Berglind är ganska långt från sin toppform. Stabil, men inte lysande. Vi är väl lite bortskämda med hans insatser. Tyngst kväll hade Dennis Fröland som var inne på alla tre baklängesmålen, och definitivt får ta på sig 0-1 där han totalt tappade sin gubbe.

Olle Eriksson Ek bra i kassen, tog det han skulle ta. utom möjligen att han gjorde en obetänksam utåkning som ledde till ett KHK-mål. Men jag kan också tycka att han hade otur i det läget att pucken studsade Karlskronas väg.

Sammanfattningsvis godkänt, med toppbetyg till Jesper Kokkonen och Oliver Eklind som var de stora segerorganisatörerna tillsammans med "Daggen" som också gjorde en mycket bra match,ett boxplaymål och ett som alltid uppoffrande slit över hela banan.

Och med de tre poängen håller vi oss på tredje plats i serien där väl alla resultat följde förhandstipsen mer eller mindre.

Tack för att ni läst!


 

Hockey, hockey, hockey…

Ja, som en del vet så glömde jag sätta minneskort i kameran i matchen mot AIK. Så nu blir det arkivbilder… Men i huvudsak tänkte jag skriva lite allmänt om laget och de senaste matcherna, och inte så jättemycket gå in på enskilda detaljer.

vinst

Vi har haft några matcher nu med ett skadedrabbat lag, och med spelare borta för att spela J-VM. Och det är klart att mot t.ex. Pantern hemma märktes det att vi saknade tongivande spelare som Juliuz Persson och Fredrik Forsberg. Konstigt vore det annars. Men som i de två senaste matcherna tycker jag det sett ut som om laget tajtats ihop. Fler spelare som kanske normalt är lite anonyma har klivit fram och tagit plats, flera har växt med uppgiften. Kanske har det varit lite för lätt att lita på att Forsberg och Persson ska skapa något? Framförallt har man kanske lite för uppenbart försökt få Forsberg i skottläge när man spelat i anfallszon. Men nu har fler klivit fram och producerat och tagit för sig på ett bra sätt,

Jonathan Harju är en spelare som jag tycker blir allt bättre. Han använder sin tyngd och styrka på ett allt bättre sätt, och skapar på det sättet fler och farligare lägen för sitt vassa skott.

Victor Ekarv var bra som center mot Björklöven, vann många tekningar och svarade för en stabil insats. Mot AIK förvisades han åter ut på en kant, och det syns tydligt att han är väldigt obekväm i den rollen. Han är inte alls rätt spelartyp för att finnas på en kant i BIK:s sätt att spela. När Julle och Fredrik är tillbaka är jag rädd för att Victor åter kommer att stå utanför laget. Synd, för han har många fina kvaliteter som han allt som oftast visar upp, bl.a. som nämnts en skicklig tekare och med en mycket bra blick för spelet om han är i position där han får ”bära” puck.

Jacob Lundegård tycker jag också har växt när han i Viktor Langs frånvaro fått dra ett större defensivt lass. Nu tycker jag att alla backar spelat bra hela säsongen, men här syns tydliga framsteg. Liksom för Leandersson och Blidstrand som båda tar för sig allt mer i tvåvägsspelet och följer med upp i anfall. Många kommenterade negativt när jag för två säsonger sedan hyllade Blidstrands fina handleder och offensiv, men jag tycker att jag får alltmer rätt i den bedömningen.

Måste också nämna ”Daggen”. Jag kommenterade Tomas Nilssons 2:dra lag i KT med att man inte får bortse från kaptenen även om han inte gör så många poäng. Men 100% arbete hela tiden! Och kanske han dessutom är på väg mot sin poängbästa säsong i BIK-tröjan? Som bäst har han gjort 11p under en säsong med 5 mål och 6 assist för två säsonger sedan. Nu har han 9p och 17 matcher kvar av grundserien… Finns förutsättningar, speciellt som jag tycker att kedjan med honom, Calle Berglund och Axel Lindström spelar riktigt bra och skapar heta chanser gång på gång. Ingen av dem är en utpräglad målskytt, men kedjan har skrapat ihop 35 poäng hittills vilket inte är illa för en defensiv kedja som ofta får möta motståndarnas toppkedja. För att inte tala om att slita i boxplay, även om Axel även används i PP.

Totalt sett agerar man just nu som ett LAG! Mycket glad för de kontrakt man hittills förlängt, och jag tror att det kommer mera av den varan. Speciellt roligt att Henrik Lundberg förlängt, det är ju kul och tryggt med lite kontinuitet på målvaktssidan efter många år med ständiga byten.

Nu hoppas jag man kan ”ta” Leksand av bara farten. Viktigt tror jag är att få hål på Leksand tidigt, eller i vart fall inte hamna i underläge. Leksand är hemmastarka, men med ett förmodligen dåligt självförtroende. Rapporterna säger att Västerås och Tingsryd har ägt de två senaste matcherna mot ett förvirrat och skadskjutet Leksand som skapat väldigt lite farligheter framåt. Men säkert annorlunda i hemmaborgen! Varning för att man aldrig får underskatta en Leksand som i grunden är ett väldigt kunnigt och vasst lag. Men vi håller så klart tummarna för 3poäng på lördag.

Eller hur?

Tack för att ni läst!


 

Dålig match – men skämskudde även till domaren!

IMG_0291

Usch en sån usel match! Får väl säga att tempo och hjärta hade man lämnat kvar i omklädningsrummet ett stor del av matchen. Tyvärr lite som känns igen att BIK är tröga i omstarten efter jul.

Nu var man ju ändå nära poäng eftersom man i grunden är ett mycket bättre lag än Pantern. När man spelade, när man var hyfsat noggranna i passningsspelet så var man bättre. Men 0-1 på en "indianare! i egen zon, 2-2 en märklig retur ut åt "fel" håll från Henrik Lundberg och 2-3 vill jag nog påstå att Henrik ska ta, faktiskt. Visst, han är skymd, men lämnar en jättelucka vid höger axel intill första stolpen. I början av säsongen hade han tagit den pucken. Å andra sidan gjorde han en fantastisk räddning på ett närskott från Martin Jahnols så jag vill inte skylla förlusten på Henrik.

Men förlusten beror i första hand på att man inte är noggranna. Passningarna sitter inte på klubbladet och sällan  hos en spelare som har farten uppe. Man förlorar också alldeles för många närkamper i egen zon. Det gör att uppspelen blir svåra och att vi ofta blir alldeles för fastlåsta i egen zon.

Jag måste också gnälla lite på domaren. Jag brukar gilla Johan Nordlöf. Han brukar vara konsekvent och tydlig under matcherna och ha en jämn bedömningsnivå. Och det hade han nog idag också, spelarna fick göra upp och mycket var tillåtet. Men jag tycker att han fegade ur när han dömde bort BIK:s kvittering! Jag kan inte avgöra om det var rätt eller fel. Med mina ögon var det fel, för Franzén får en rejäl crosschecking i ryggen, och oavsett vilken kroppsdel han styr in pucken med så har han faktiskt ingen möjlighet att agera själv. Det jag tycker är riktigt ynkligt är att Nordlöf först ger tecken för offside i målgården, och sedan försöker lugna ner upprörda BIK:are genom att ge tecknet för att han ska ringa på målet.  Sedan går han ut och ställer sig i utvisningsbåset UTAN ATT RINGA! Oerhört fegt!! Han ändrade dessutom sin bedömning från att först döma bort för offside i målgården - tydligt tecken för det - till att döma bort för  att pucken slogs in med handen. Det var ju tydligt på reprisen att ingen spelare var i målgården före pucken, så Nordlöf var endera tvungen att fabricera en ny orsak att döma bort, eller ändra domslutet. Fegt och oärligt!! Och det styrker mig i min tro att målet var korrekt, men att Nordlöfs stolthet som domare inte tålde att erkänna ett misstag och döma mål.

Det var synd och skam, men vi kan ändå inte skylla förlusten på domaren, det var så mycket annat som gick fel i kväll. Tråkigt bara att bli helt utan poäng på ett sådant sätt. Det ger en bitter eftersmak åt matchen. Personligen tyckte jag Johan Harju var bäst på plan, men visst glänste också Nikola Pasic även om han också gjorde en del rookiemissar och enkla pucktapp. Även Ricard Blidstrand stack ut lite, i övrigt vill jag påstå att det såg ut som prinskorv och sylta satt sina spår, för det såg segt ut i benen på många håll.

Så... nya tag, bara att bryta ihop och komma igen!!

Tack för att ni läst!

Vi hörs!


 

En vinst i Wessners anda!

IMG_0193        IMG_0185

En krigarseger vill jag påstå att BIK svarade för ikväll. Måste kännas skönt och stärkande att gå vinnande ur en holmgång som den här. Högt tempo, spelskickliga lag och massor med fysiskt spel. Ibland långt över gränsen, men domare Nordlöf hade bestämt sig för att inte ta några utvisningar utan låta lagen sköta detta inom ganska vida ramar. Men blåvita ögon tycker nog jag att BIK missgynnades av detta då man var det spelförande laget större delen av matchen, men det var i vart fall konsekvent, något som man inte varit bortskämd med vad gäller domarinsatser den här vintern.

Skönt också med en lite taggad och högljudd publik som hjälpte fram BIK- det har varit lite si och så de senaste matcherna.

Tycker Jonathan Harju växer mer och mer för varje match han gör. Tacklar, vinner puck, krigar om varje millimeter. Bara målen vi väntar på!

Mycket stabilt defensivt från de flesta. De som hade problem var väl när Fröland och Leandersson var inne tillsammans - de verkade inte riktigt komma överens och hamnade emellanåt fel.

Generellt sett två lag som ville spela hockey - plus i kanten för Modo som bjöd upp till ett roligt spel.

Ekarv inne ett fåtal byten och gör det bra då tycker jag.

Bra insatser rakt över, kan inte påstå att det finns någon att kritisera, och kanske inte någon att lyfta fram mer än möjligen Calle Berglund som ikväll var precis den terrier vi vill se på isen. Utnyttjade både snabbheten och fysiken föredömligt.

Oavsett, kvällen huvudperson var Daniel Wessner. En bild från ceremonin i hallen finns som rubrikbild, nedan en bild från O´Learys där bl.a. BIK support överlämnade en gåva till Daniel som tack för den långa tiden i klubben. Många profiler hade slutit upp där - Tobias Thermell, Johan Wiklander, Fredda Ericson och Martin Thelander för att nämna några.

TACK FÖR ALLT DANIEL!

IMG_0164b

Tack för att ni läst!

 


Lite funderingar och tankar inför BIK-Västervik

bik              vasterviks-ik

Ny hemmamatch och en chans att studsa tillbaka med en vinst. Börjar med en återblick på BIK-Tingsryd. En dålig match där BIK bara glimtvis visade sin kapacitet och tryckte tillbaka TAIF. Sedan ska sägas att Tingsryd gjorde det bra! Man stängde till och fick ned farten på BIK:s anfallsförsök och anföll själva med bra fart även om jag från sidan tyckte att det såg både chansartat och förhållandevis lättläst ut. Inte heller hade väl Henrik Lundberg sin bästa dag i kassen, för mig är det en gåta hur han kunde bli matchens lirare. För mig var det självklart Calle Berglund som var liraren som stod för den mesta energin i BIK tillsammans med sina kedjekompisar. Frågan är hur mycket det spelade in att man inte kunde matchvärma på förmiddagen på grund av att B-hallen är stängd. Jag tror att det hade en ganska stor betydelse för att spelarna inte riktigt var inne i matchbubblan. B-hallen är ju fortsatt stängd, men jag hoppas att det går att lösa ändå tills onsdag och fredag med förmiddagsvärmning. Annars kan det bli tungt! På tal om Henrik Lundberg så har jag ju sagt det några gånger att han verkar vara inne i en liten svacka vilket kanske inte är underligt. Tyckte mot TAIF att han så sliten ut, inte riktigt orkade hålla ihop och ha det upprätta spel som en målvakt måste ha när de arbetar så mycket på knä som en modern målvakt gör. Han kommer säkert igen, men just nu skulle jag föredra Olle i kassen ett par matcher innan han drar på JVM.

Västervik hemma är en måstematch att vinna om man ska hänga med i toppstriden. Att förlora mot ett formstarkt Tingsryd som i ärlighetens namn har en trupp för att ligga betydligt högre upp i tabellen är en sak, men VIK är inte acceptabelt att tappa mot på hemmaplan. Så vi får hoppas att BIK är påställda och revanschhungriga när pucken släpps i morgon.

Ska man vara ärlig så finns det faktiskt inte mycket som talar för Västervik mera än att BIK möjligen som lag kan vara inne i en liten, liten dipp. Och kanske att Västervik trots allt är ett hyfsat bortalag och BIK inte är så starka hemma som man kan önska sig. Ett orosmoment kan finnas i om Viktor Berglind kommer till spel eller inte efter sin skadekänning senast. Han är väldigt viktig för laget med sitt fina förstapass, sina egenskaper i PP och sin rörlighet.

Jag ska inte ge mig in på någon längre analys, men jag tror ändå att BIK ska kunna kriga hem tre poäng genom att vinna med 5-2. Kaxigt tips, men jag tror man studsar tillbaka snabbt.

Vi ses i hallen i morgon!

Tack för att ni läst!

Vi hörs!


 

Inför Karlskrona – BIK

khk              bik

Så var det dags att skriva lite igen efter att inte ha haft tid under ett par veckor.

BIK går ju onekligen starkt för tillfället, och verkar - bortsett från matchen mot AIK - ha hittat sätt att vinna matcher även när det kärvar lite i maskineriet.

Nu väntar match mot Karlskrona på bortaplan vilket så klart är en tuff utmaning. Visserligen förlorade KHK senast mot TAIF, men då ska vi komma ihåg att Tingsryd tillsammans med BIK är seriens formstarkaste lag, och att Tingsryd liksom BIK besegrade Leksand, i det fallet med 5-1.

Så var står Karlskrona? Ja, lite har man blandat och gett. Två förluster i rad mot Tingsryd(b) och Västerås (h) men före det segrar mot AIK och Vita Hästen. Just nu när man tittar på tabellen kan man inte säga att KHK sticker ut på något anmärkningsvärt sätt. Gör lite fler mål än BIK och släpper in lite fler, men på marginalen i båda fallen. Halvbra hemma med 6 segrar på 12 matcher.

Det som sticker ut lite är att man är effektiva när det gäller skytte och spel i numerärt överläge, men sämst i serien vad gäller boxplay. Men man får alltid reservera sig, jag har ingen koll på om det är trender upp eller ned i något av fallen.

De inbördes mötena har ju hittills vunnits av bortalagen, BIK med 0-1 i Karlskrona och KHK med 3-4 i Nobelhallen. Man kan väl hoppas att den trenden håller i sig i morgon! En tuff match lär det bli oavsett, och jag kan inte tänka mig att det blir annat än en uddamålsseger åt endera hållet. BIK är väl kanske något formstarkare, men generellt sett så vill jag nog påstå att dagsformen och målvakterna är det som kan avgöra den här matchen. BIK måste för att vinna vara fortsatt noggranna i egen zon och återigen sätta uppspelen på ett bra sätt för att få bra spelvändningar mot KHK som pressar och försöker stänga högt upp i banan. I Nobelhallen tyckte jag framförallt att det som stack ut hos Karlskrona var deras snabbhet överlag, och att de så ofta fick pucken på en spelare med fart framåt. Så en tät defensiv och stängt i mittzon känns som ett bra recept för BIK.

Nu vet jag inte hur man formerar laget, men jag känner att det är viktigt att ge speltid till Victor Ekarv, framförallt om vi tappar Oskar Bäck till JVM. Tveksamt iofs, vi har många bra juniorcentrar, men han bör vara aktuell. Av målvakterna verkar just för ögonblicket Olle Eriksson EK ha den vassaste dagsformen så vi får se hur man väljer att göra där. I övrigt vet jag inget om skadeläget i skrivande stund, utan utgår från att det blir i princip lika som mot Leksand vilket ju är gott nog.

Tips? Nja, som jag sa blir det uddamålet åt endera hållet, så jag tippar lite med hjärtat och säger 2-3, alltså BIK-seger.

Så ses vi hallen på söndag också, eller hur?

Tack för att ni läst!

Vi hörs!


 

3 poäng var matchens behållning

IMG_0098
IMG_0097

Nej, det här var ingen höjdarmatch. Framförallt första perioden var ett sömnpiller där lagen bara stängde ner varandra och kände lite på varann. 4-3 i skott säger det mesta. Men trots det så hade BIK två gyllene lägen att ta ledningen där det nästan MÅSTE bli mål på nåt.

Andra perioden desto bättre, framförallt öppnade BIK betydligt bättre och hade väl enligt mig initiativt hela perioden. En kalldusch var det när Almtuna gjorde 0-1 på ett slumpanfall, men det redde ju ut sig så småningom. Stark moral och effektivitet, högre press på Almtunas backar än i förste perioden och mera fart!

Jag ska inte gå igenom matchen mål för mål eller del för del. Jag konstaterar att det var en rättvis vinst till slut. Efter att ha konsulterat regelboken kan jag också säga att straffslaget för Almtuna var korrekt utdömt. Jag hade nån bild av att det inte ska dömas straff om spelaren lyckas få iväg ett avslut, men det är fel. Det är endast ett mål som upphäver straffslaget. Däremot tycker jag domaren missade vid ett flertal tillfällen åt båda hållen och kanske inte gjorde sitt livs bästa match - det var lite billiga utvisningar blandat med att inte blåsa alls.

David Lilja utsågs till bäst i BIK och det var väl ett OK val även om det inte var mitt val i den här matchen. Jag gillar vad jag ser av Axel Lindström, och en sån här gnetmatch tycker jag han kliver fram på ett starkt sätt. Vinner tekningar, erövrar puck, krigar om varje millimeter och gjorde dessutom en kasse.  Många kan bättre, men ingen var dålig heller. Jonathan Harju tycker jag också blir allt vassare. Mer fart, utnyttjar tyngden och tekniken allt bättre men kommer tyvärr sällan till avslut.

Henrik Larsson då? Jodå, en stabil insats. Bra passningsspel, även om jag såg direkt att någon gnällde över en missad passning i egen zon. Absolut, det hände! Men också några riktigt fina uppspel och stabilt spel i egen zon 99% av speltiden. Och som sagt, han kommer att växa med att få spela!

Sammantaget en stabil laginsats utan guldkant! Och ni noterar väl att jag tippade rätt slutresultat?  Och avslutningsvis skickar jag en tanke till Fredrik Forsberg och hoppas att han inte är skadad. Otäck smäll i sargen blev det. Ingen ojust tackling av Pelle Svensson, men kanske lite respektlös i det läget. Håller tummarna att det bara var en säkerhetsgrej att Fredrik klev av!

Tack för att ni läst!

Vi hörs!


Kingen är tillbaka! Men!…

bik (1)              almtuna

... jag hoppas inte förväntningarna är för högt ställda från första början. Henrik Larsson är en klassback, och kommer säkert väl tränad tillbaka. Däremot har han varit skadedrabbad, och har haft mycket begränsad speltid. Han kommer inte att kliva in på isen och dominera som han gjorde när han lämnade BIK. Det har i alla fall jag svårt att tro. Men att han kommer att bli en tillgång på sikt under säsongen råder det ingen tvekan om.

Debut - eller återkomst - i morgon mot Almtuna. En tuff match mot ett Almtuna som precis som alla år spelar en fysisk och aggressiv hockey med mycket press. Nu har man väl inte gått jättestarkt hittills under säsongen, men man gjorde en stark insats mot Leksand senast när lagkaptenen Victor Rollin-Carlsson gjorde comeback efter skada. Och han är viktig för Almtuna. En hårt arbetande spelare som ger 100% i varje byte och som dessutom kan producera på en hyfsad nivå. Annars har ju mycket handlat om Tony Mårtensson som leder lagets interna poängliga med 4 mål och 14 assist. Även småfule Lucas Sandström har producerat bra, liksom Victor Hertzberg, värmlänningen som så gärna ville till BIK när han kom tillbaka från Canada efter en skadefylld säsong  2011-12. Men istället blev det en brokig väg via ettan i flera år innan han nu börjar uppnå sin potential i Almtuna. Väl värd det, men vi får väl hoppas att det blir ett stopp i målskyttet i morgon.

Förutom Henrik Larsson så verkar BIK ställa upp i princip som man gjorde i Oskarshamn, vilket innebär att man har 6 backar att tillgå + en junior som jag tror blir Calle Jonsson i morgon. Henrik Lundberg i kassen, och om inget tillstöter samma kedjor som senast. Vilket innebär att Ekarv sitter på läktaren igen.

Återigen med tanke på Almtunas spelstil så är det viktigt att backarna sätter uppspelen på spelare med fart, och att man inte krånglar i egen zon. Almtuna kommer med all säkerhet att spela med hög press för att sätta press på våra backar för att sedan snabbt vända hem med fem spelare om man inte får tryck. Så inget kladd med pucken, utan spela säkert om det inte finns tydliga passningsalternativ. De tror jag blir den viktigaste nyckeln till framgång i morgon, att inte bjuda Almtuna på lägen genom att bli stirriga och överarbeta. Och kanske att skjuta lite mera - vi förlorar skottstatistiken i nästan varje match.

Tipset i morgon? Tja, jag tror på BIK och att vi vinner med 4-2. Almtuna är inte ett bra bortalag och BIK förlorar sällan på hemmaplan även om det inte alltid blir trepoängare. Faktiskt bara en förlust hemma hittills, så det känns som ett hyfsat favorittips. Men som sagt, pass upp!

Tack för att ni läst!

Vi hörs!

 

 


 

Ska BIK värva eller inte?

IMG_0041

 

Det har ju förekommit lite snack i supportergrupper om att BIK borde värva – ut med Ekarv och ersätt honom, värva en ersättare för Rotbakken, kanske ska man ta in TVÅ backar för det ser just nu virrigt ut i försvarsspelet.

Så nu tänkte jag skriva lite långrandigt och som en öppen diskussion med mig själv om hur jag ser på läget i laget.

Först då Victor Ekarv som jag är väldigt kluven till, och har begränsat med hårda fakta att basera min påsikt på. Man ser att han har väldigt mycket spel i sig, men det går sakta och ser väldigt mycket ut som han saknar det ack så viktiga självförtroendet. Så klart han behöver bygga upp sig efter skada, men det är också svårt att bygga upp sig om man inte får tillräckligt med speltid. Victor har hamnat lite i samma sits som Kevin Goumas i Björklöven. Det vill säga, han tar inte den plats i en toppkedja där han var tänkt att spela, han är inte heller rätt spelartyp för att spela i en defensivare uppställning och får därmed dåligt med speltid. Goumas fick gå, jag vet inte hur stort tålamodet är med Ekarv – eller för den delen hur stort tålamod han har med att sitta på läktaren? Eller spökar fortfarande den skada han hade när han kom? I så fall ifrågasätter jag mera omdömet att värva honom! Kanske ska man låna ut Victor till en lämplig klubb i Hockeyettan under resten av höstsäsongen för att spela honom i form, förutsatt att han är frisk? Helt klart är inte sitsen optimal för någondera parten, och jag utgår från att man söker en lösning.

När det gäller situationen på backsidan så ser jag inte att man behöver agera på kort sikt. Vi har sju bra backar när alla är tillgängliga, och blir det inga långtidsskador så klarar vi oss bra. Enstaka matcher kan man till och med rulla på fem utan att slita allt för mycket på materialet. Vi ska också komma ihåg att Linus bara gjorde 4 matcher för oss varav ett par där han matchades väldigt försiktigt efter sin hjärnskakning. Så jag kan inte se att vi egentligen är svagare på backsidan nu än i inledningen av säsongen när allt gick på räls. Det som har hänt under de senare omgångarna är att vi tappat vårt defensiva spel, men det handlar inte bara om backarna att de blivit sämre, utan om betydligt mycket mer. Vi är lite tillbaka i det pucktittarsyndrom som präglade stora delar av förra säsongen. Vi räknar inte in korrekt, vi tappar markering, vi får för många spelare på puck och vi bara jagar och jagar… och blir alldeles för slitna i defensiven för att orka producera. I början av säsongen hade vi i regel större puckinnehav än motståndarna, vi vårdade puck, hittade passningsvägar, stängde ned på ett bra sätt. Jag kan ju tänka att oavsett vilken back vi skulle ta in så skulle det inte göra underverk på något sätt. Eller jo, det är klart att plockade vi in en ”superback” med BIK-mått mätt, en stabil och rutinerad pjäs som kan gå in och spela 30 minuter per match i både BP och PP så skulle det göra skillnad. Men någon sådan finns inte på marknaden, och absolut inte inom BIK:s budgetförutsättningar. Då talar vi om spelare som ligger i lönespannet upp emot (eller över) 100 tkr i månaden om vi ska ha en back som gör en avgörande skillnad.
De backar som har diskuterats har ju främst varit Alexander Ytterell och Henrik Larsson. Bra, offensivt skickliga backar som skulle kunna fylla samma offensiva roll i laget som Linus Rotbacken var tänkt att ha. Men inga undergörare på något sätt.

Forwardssidan är lite enklare tycker jag, om vi nu ska ersätta Ekarv. Eller, enklare, det kan väl diskuteras. Jag anser att han endera ska ersättas av en toppkraft som är självskriven på sex forwards. Men då är det dyrt och  ställer dessutom till det då vi redan har en hög offensiv kompetens i toppkedjorna – det har snarare varit den defensiva balansen jag saknat. Så det naturliga då är att ta in en junior. Är alla friska får en sitta på läktaren, och då är det klart bästa att få in en kompetent junior som kan matchas med J20 om denne hamnar utanför A-truppen. En breddning i stället för spets, helt enkelt. Men självklart tillräckligt bra för att precis som Lilja kunna matchas i A-laget.

Och kanske ska man gå den vägen även på backsidan, leta en breddback som även får lira i J20?

Jag har inga lösningar, och som sagt, nu när alla är friska så är det ett lyxproblem.

En större oro har jag vad gäller målvaktssidan, och det är framförallt att jag känner att kommunikationen inte fungerar perfekt mellan Olle Eriksson Ek och backarna. Och, jag måste nog säga det, Olle släpper en eller två puckar varje match som han ”borde” ta. Det tyckte jag redan under hans förra hyllade säsong i BIK. Men då räckte hans spel för att vara matchvinnande, och det var ett klart steg upp jämfört med både Owen och Frykholm. Och, återigen, huvudproblemet är att hitta tillbaka till det grundspel vi hade i början av säsongen och som vi vann matcher på.

Det var lite av mina funderingar så här under speluppehållet, vi får se vad som händer framöver.

Tack för att ni läst!
BENGT OLSSON

 


 

Jubileumsmatchen

En match som vi borde ha vunnit. Dels borde vi haft ledningen med ett par mål efter en  starkt förstaperiod – inte 1-1 efter att ha släppt till en slumpchans. Men det är andraperioden som förstör, precis som den var nära att förstöra mot Leksand. Efter att ha jagat i en hel period så blir det enormt trötta ben i tredje. Vi lyckas få in en ledningspuck, men orkar inte försvara oss. Där finns en del att jobba på, även om BIK historiskt sett alltid fallit tillbaka i andraperioden. Sedan är det en annan sak att det enligt mig borde ha varit en utvisning på en KHK-spelare innan 4-3. Inte för att jag såg perfekt, men nog var det en tämligen brutal crosschecking på Lang nere i hörnet när vi förlorade pucken? Men BIK var för trötta för att räkna in och ta rätt spelare både vid 3-3 och 3-4, det är bara att acceptera. Ska inte klanka på Olle Eriksson Ek, men han vinner just nu inte matcher åt BIK även om han inte kan lastas för målen. Matchoträningen lyser igenom och sprider också osäkerhet bland backarna. Hans sätt att agera i målet är så helt annorlunda än Henrik Lundbergs på gott och ont. Men det kräver lite mer av backarna när det gäller att rensa returer och vara täta runt kassen, även om han har andra uppsidor.

Nå, lite bilder i alla fall:

IMG_0050

IMG_0048

IMG_0047-1024x683

IMG_0044

IMG_0039

IMG_0036

 

IMG_0034

IMG_0033

Tack för att ni läst!

Bengt Olsson

 

 

Gästkrönika: "Ett stort grattis till de 40 åren"

 Varje vecka publiceras en gästkrönika. Den här gången skriver Karlskoga-supportern Bengt Olsson om "BIK Karlskoga 40 år – en återblick och hyllning ur ett supporterperspektiv" med anledning av att BIK anordnar sitt 40-årsjubileum i Nobelhallen på fredag.


Från 1978 till 2018 sträcker sig alltså historien för Bofors IK, eller Bofors IK Karlskoga som de numera heter.

Nu är inte det hela sanningen.

Hockey har spelats i Karlskoga sedan 1943, så på sätt och vis är det också ett 75-årsjubileum. Då var det IFK Bofors som valde att ta upp sporten. Och i mitt tycke är det i grunden samma förening nu som då. 1963 slogs IFK Bofors samman med Karlskoga IF till KB63, och 1978 delade man åter på sig till fotbollsklubben KB Karlskoga FF och till ishockeyklubben Bofors IK.

Men 40 år är det som gäller, och jag har hela den tiden – och egentligen ända från 1972 - följt hockeyn på nära håll från ”Östra Stå” eller möjligen från ”Södra”. Som supporter i med och motgång. Från allsvenskt spel med KB63, till division 2 och spel i en öde Nobelhall och tillbaka upp dit där vi är i dag.

Kanske är vi mera härdade supportrar än andra, vi som håller på en klubb som aldrig kunnat konkurrera pengamässigt utan har levt på att förädla oslipade diamanter till toppspelare. Som alltid varit beroende av att hitta okända spelare med rätt inställning och en stark vilja att bli bättre.

Essensen i en BIK-supporters liv har jag väl upplevt de två senaste säsongerna: 16-17 allsvensk final, kval till SHL... och förra året platt fall, krigande i bottenträsket och undvek kvalserien i sista omgången. Men även lägre divisioner hade sin charm på den tiden vi harvade runt där. Även om jag inte längtar tillbaka till den tiden med bortaresor till iskalla hockeylador och ballonghallar.

Jag tänkte plocka fram några profiler, både ledare och spelare som jag fastnat för genom åren.

Jag måste börja med att nämna Birgith Gustavsson som 1982 blev (vad jag vet) den första kvinnliga ordföranden i en elitklubb i ishockey. En skicklig ordförande som gjorde mycket bra för klubben under de tre år som hon höll i ordförandeklubban.

När vi är inne på ordförande så kan vi absolut inte förbigå nuvarande styrelseordförande Mats Boquist som är den som i princip burit fram klubben dit där vi är idag, från en utfattig klubb i dåvarande division 2 till ett stabilt allsvenskt lag med god ekonomi. Jag misstänker att det är någon sorts rekord även det, att ha verkat som ordförande i en elitklubb från 1992 till idag, det vill säga 26 år. Hans långvariga samarbete med Stefan Bengtzén i dennes roll som kombinerad sport- och klubbchef har varit en framgångsfaktor av stora mått för klubben. Som kuriosa kan jag säga att jag som representant för en sponsor var tillfrågad om en styrelseplats samma år som Mats tillträdde, men det rann ut i sanden av olika orsaker. Troligen tur för klubben...

Tittar man på spelarprofiler finns det såklart många att lyfta fram under de här åren. Listan blir därför väldigt personlig så jag misstänker att det finns en del namn som kan kännas underliga, och en del namn som kanske borde varit med som jag missat. Men jag har oftast fastnat för spelare som ”brinner”, som kanske inte är den bästa i laget men alltid ger 110% på isen.

Bengt-Åke Gustafsson kan jag inte gå förbi, trots att han inte spelat mer än ett fåtal säsonger i klubbens A-lag, varav bara en (86-87) under klubbnamnet Bofors IK. Men han är med säkerhet den främsta spelaren som fostrats i klubben, har sin tröja med nummer 16 hissad i hallen och bjöd på fantastisk underhållning på isen redan vid sin A-lagsdebut som 16-åring. Stor uppmärksamhet fick han även i media under sin tid som förbundskapten när han stod tillsammans med sonen och dåvarande pojklagsspelaren Anton (numera proffs i SCL Tigers i NLA) och dirigerade bilar på parkeringen vid Bofors IK:s hemmamatcher. Ödmjukhet och klubbkänsla! Och jag kan väl skryta med att jag fått en riktig propp av ”Bengan”... fast på fotbollsplanen. En tuffing var han där också!

Och inte kan man som BIK-supporter glömma bort Emil Kåberg med sina vita handskar. Tacklingar så det sjöng i sargen, skonade aldrig sig själv och tog sig under skinnet på motståndarna. Lika illa omtyckt som han var bland motståndarna, lika älskad var han i Nobelhallen. Det hände alltid något när han var på isen!

Och pratar man om ikoner så kan man inte heller undvika att nämna Daniel Wessner! Ärkegrisen, vinnarskallen och profilen som älskade Bofors IK så enormt! 12 säsonger i klubben som spelare och sedan avslutade han med att som andretränare vara med att rädda klubben kvar i allsvenskan under förra årets krissäsong. Dessutom en jordnära och sympatisk kille vid sidan av, och numera hockeydomare i Hockeyettan. Satsar målmedvetet på att nå högre upp även i det systemet – vinnarskallen och viljan att bli bättre finns kvar!

Och naturligtvis till sist Christian ”Cribbe” Carlsson som spelade hela sin aktiva tid i Bofors IK. Född samma år som klubben grundades och har således har också han firat 40 år i år. Växte upp som granne till mina svärföräldrar, så man såg honom ofta stå och nöta skott mot garaget. För att inte tala om de puckar som hamnade på svärfars gräsmatta och fastnade i gräsklipparen... 644 allsvenska matcher i den blåvita dräkten plus några matcher i divison 2 och division 1 från debuten i A-laget som 16-åring. Ingen flashig back, men stark, oöm och svårpasserad. På äldre dar dessutom lite av en straffspecialist!

Det var min topp fyra... och då har jag inte nämnt Tobias Thermell, Kristofer Näslund, Martin Thelander, Pär Sveder, Dan ”Daja” Hermansson, Peter ”Pekka” Wennberg eller Niklas Sjökvist. Och för den delen inte heller vår nuvarande klubbchef och före detta assistkung Torsten Yngveson.

Jag skulle som ni förstår kunna fortsätta länge till med profiler jag minns, men avslutar med Jan-Carlo Bodini, lagkaptenen och måltjuven som gjorde ofattbara 302 poäng på 198 matcher med klubben mellan 1971-1982. Han kunde dessutom få en domare att kallsvettas bara genom att stirra på honom. Den blicken...

Det är många spelare jag sett passera under 40 år, och varje säsong kommer det någon ny spelare som man fastnar för. Men självklart är det de som blir kvar mer än ett par säsonger som stannar kvar mest och längst i minnet och som man dessutom ofta har haft kontakter med utanför hockeyn! Kanske någon eller några av de som idag spelar i klubben kommer att nämnas som klassiska kultspelare när klubben firar 80 år? Fredrik Höggren, Mikael ”Daggen” Eriksson eller Calle Berglund kanske?

Ett stort grattis till de 40 åren för klubben i mitt hjärta – jag ser fram emot många fler säsonger på Östra Ståplats.

Kanske, kanske någon gång med spel i SHL, den drömmen finns alltid.

Tack för att ni läst!

Bengt Olsson
BIK-supporter och bloggar om BIK på karlskoga.annatviktigt.se


 

Bortamatch mot Björklöven

bjrklven                    bik

Några korta snabba tankar inför i morgon. Ska till och börja med säga att jag INTE skyller gårdagens förlust på domaren. BIK gjorde en dålig match, helt enkelt. Däremot vill jag påstå att domarens insats försvårade för BIK att komma upp i standard då det tilläts väldigt mycket hugg och slag, hakningar och annat småtjafs från Panterns spelare. Speciellt illa tycker jag om att man vid två tillfällen ryckte hjälmen av liggande BIK-spelare. Farligt och smutsigt! Talade med en leksing idag och kommenterade domarinsatsen och när han hörde vem som dömt så skrattade han och sa att med Lyth vet man aldrig, han är totalt inkonsekvent från match till match och ibland från period till period. Men nu lämnar vi det bakom oss.

Hur ska BIK slå Björklöven då? Ja, det handlar om att få upp farten igen. Mot Pantern - och i viss mån även mot Hästen - så blev man för stillastående och fick sällan passen när man hade full fart framåt. det saknades noggrannhet och avvägningar. Det tyder på att man är lite trötta i skallarna på en del håll. Men jag tror att med så många vinnarskallar i laget så finns det en stark revanschlust. Det gäller bara att kanalisera den energin på rätt sätt, så kan det gå bra.

Björklöven lyckades ju knipa två pinnar på bortaplan i onsdags och har precis som BIK haft en tuff resa idag, men har naturligtvis fördelen att spela hemma i morgon. Fördel och fördel förresten - Björklöven är seriens sämsta hemmalag och har bara tagit 4 poäng på 6 matcher i hemmahallen. Björklöven är också sämst i serien i numerära överlägen, och bara medelmåttiga när det gäller boxplay. Så rent statistiskt ska BIK kunna spela hem minst två poäng. En varning dock att Björklöven verkar vara lite på uppgång, samtidigt som jag känner att BIK har tappat lite spel.

Hörde idag för övrigt att Leksand trappat ned lite på sin träning för att vässa matchformen och matchorken. Hur BIK har gjort har jag inte tänkt på trots de veckoscheman som läggs ut. Men det handlar ju inte bara om hur många pass som genomförs utan om innehåll och intensitet. Tycker dock att det känns logiskt att lätta träningen nu när vi har så intensivt matchande.

Åter till Björklöven då så har de precis som BIK en bred fördelning av poängen i truppen, och man har en bra förstamålvakt i Oskar Masiello. Det man inte har är effektivitet - man gör mål bara på 6% av sina skott att jämföra med BIK 10%. Vilket i sig inte är så imponerande utan ganska normala siffror.

Men tidsbrist och så, tänker inte orda så mycket mera utan avslutar det här ganska svamliga inlägget med att tippa en bortaseger med 1-3.

Tack för att ni läst!

Bengt Olsson
BIK-supporter