Blogginlägg

Bikarns inlägg

måndag 24 december 2018

rapido di stagione

 
År 2018 snart avklarat och resultatet detta år har varit över mina förväntningar. Blir väl lätt så efter man att man i princip legat i botten hela förra säsongen, man drar inte för stor press på laget säsongen efter. Jag hade kanske räknat med att laget skulle vara ungefär i samma position som SSK,Leksand eller Björklöven där man krigar om en playoffplats. Nu ligger man istället på en stabil playoffplats och utmanar topp 2 lagen. Som det ser ut nu så ser både AIK och IKO för starka ut för att tappa sina platser men jag gillar ändå hur BIK tänker, man siktar uppåt och så länge de två lagen ovanför känner en press kan det vara till vår fördel.

Starten av serien har varit kanonbra, jag drog inga stora växlar alls efter premiären mot AIK. Bergman såg till att det likna mer en cirkus än en hockeymatch vilket det även gjorde i andra bortamatchen. Man kanske inte vann varje match i början på säsongen men man fick med sig poäng i många matcher, att det här laget vägrar ge upp och visat en sådan moral har resulterat i att vi ligger på en tredjeplacering. Vändningen mot Västervik borta var djävulskt starkt jobbat, misstaget man gjorde i Västervik var att man underskatta BIKs moral som i tidigare matcher visat sig vara stark. Den matchen tror jag på sikt kommer hjälpa BIK när det någon match känns tungt att chansen finns så länge det finns tid. I BIK lägret har det pratats om att sammanhållningen är bättre i år och det märks om inte annat på resultatet.

Om det inte låter för kaxigt så måste jag säga att det känns ändå som att det finns mer att kräma ur det här laget. Vi kan gå igenom nyförvärv och deras prestationer, vad jag förväntar mig. Jag räknar inte med Aronsson, Leandersson, Larsson eller Forsberg

Vi börjar med:

Franzén: Nämnde i somras att jag hade ingen aning om vad jag kunde förvänta mig av Frasse. Fröberg var övertygad om att det skulle bli vår förstecenter och inte fan har han haft fel i det. Jag tycker Gustaf har skött sig riktigt bra och är enligt min mening BIKs bästa forward. Bra tekniska egenskaper, bra spelsinne och bra skott. Snabbare under skrillera än vad jag trodde. 23 poäng på 30 matcher med +12 i +- mycket bra!

Olle Eriksson Ek: Jo men här är det i princip som jag förväntat mig mycket bra backup till Lundberg, just nu har han under 90 i räddningsprocent men jag tycker den statistiken ljuger. Han är ung och visst har han fortfarande mycket att lära. Men det är inga lätta matcher han stått i och han har vunnit hälften. Känner mig lugn med Olle som backup och hoppas han får ett bra JVM.

Lundberg: Över förväntan men jag gick in i säsongen med en förhoppning att han skulle bli den förstamålvakt vi sakna förra året. Kan vara vissa matcher då han blir mänsklig men över det stora hela har Lundberg gjort en kanonsäsong.

Fröland: Så underbart att vi fått in en sådan back som Fröland han har varit bra under säsongen so far. Gör mycket mål och ger oss ett giftigt vapen i powerplay. Finns defensiva bitar att jobba på men med tanke på att han aldrig spelat i hockeyallsvenskan förut så gör han det mycket bra. Helt klart över förväntan.

Rotbakken: Fick ingen bra start i BIK med hjärnskakningen efter AIK. Ryktet säger även att han inte trivdes här. Så är det ibland men jag tar Henrik "kingen" Larsson före Rotbakken alla dagar i veckan.

Bäck: Samma som med Franzén hade ingen koll på Bäck mer än att han gjort en bra säsong i J20 superelit, har även målats upp som en stor talang. Tycker att han blandar och ger i sitt spel. Till en början slarva han otroligt mycket i powerplay och kan kännas lite valpig ibland med sina beslut. Men ju längre säsongen gått har han blivit bättre och bättre. Kedjan med Bäck, Julle och Forsberg har varit superbra vissa matcher. Det går heller inte förneka att det är något som saknas med Bäcks frånvaro. Han är bra på att teka och har förmågan att hitta ytor åt sina lagkamrater. Klart godkänt med tanke på hans unga ålder!

Ekarv: Hmm nej ingen succé direkt, det har varit svårt för Ekarv att verkligen visa vad han går för men å andra sidan tycker jag inte han tar chansen när den dyker upp. Det positiva jag kan se med hans ingång till BIK är att det satt press på andra forwards i laget, jag tycker det märks i alla kedjor att man höjt sig. Framför allt kedjan med Lindström - Daggen - Berglund som ska vara en 0-0 kedja stundtals varit bättre än så.

Harju: Lite som man kan förvänta sig av en spelare som värvats från  div 1 och dessutom fortfarande är ung. 11 poäng på 30 matcher är ändå bra framförallt med tanke på att han inte får kontinuerlig speltid i powerplay. När säsongen är slut räknar jag ändå med att han ska ha gjort 20+ i poäng för att jag ska känna mig nöjd. När Harju är bra så är han riktigt vass men kan lätta försvinna bort vissa matcher.

Kokkonen: 11 poäng på 30 matcher här hade jag ändå förväntat mig mer. Men Kokkonen hade en del otur i början på säsongen. Med mer tur hade han kanske legat på 20 poäng nu. Jag sätter lite mer press på Jesper än på Jonathan pga att Kokkonen är äldre och har mer erfarenhet. Dock så har han inte lirat i hockeyallsvenskan förut vilket kan försvaras. Man ser ändå tendenser att det finns mer att kräma ur honom, lite mer jävlaranamma så. Likt Harju så har inte Kokkonen haft ett kontinuerligt spel i powerplay, båda har även hoppat en del mellan olika kedjor och även nötat bänk. 25+ i poäng för att jag ska känna mig nöjd, för så bra är Kokkonen.

Även om inte alla nyförvärv varit klockrena så finns det ändå gamla hjältar som blivit bättre som tex Eklind och Persson, Lindström gör en bättre säsong än förra säsongen. Det gör det givetvis svårare för nya att få utrymme. Jag hoppas Thorell kan hitta tillbaks till den formen han hade innan första Västervik bortamatchen då var han riktigt rapp!

Vi på läktarna då, kan vi göra bättre? Jag säger absolut! Helt okej uppslutning men laget tycker jag förtjänar något mer. Antalet folk i klacken har i det flesta matcher inte varit så som jag vill ha det. Folk som har ställt upp i år ska dock ha all beröm och gjort ett bra jobb sett till förutsättningarna. Jag minns första hemmamatchen mot KHK när BIK hade 40års jubileum klacken var riktigt bra då och även övrig publik. Även matchen senast mot Modo riktigt bra. Potentialen finns men det måste bli kontinuerligt, varje år pratas det inom supporterled om hur man kan lösa detta problem. Har lärt mig under alla år att det finns bara ett svar. Mer folk måste brinna för det, man kan inte locka nya med mutor. De nya måste känna att de brinner för uppgiften att de inte bara känner att det är en kul grej utan även som en skyldighet. Jag tycker det är fantastiskt kul att stå i klacken, kan jag på något sätt bidra med att det blir en stämning i hallen så blir jag nöjd. Men jag står inte endast där för att det är kul utan även för att jag brinner för det. Man kan säga att jag vill vara med och tävla inte bara stötta, tävla med laget för en vinst. Därför känner jag mig skyldig att stå där. Jag respekterar ändå att det är väldigt individuellt alla tänker inte som jag. Om det finns fler folk därute som vill ge det en chans, ni är varmt välkomna! Blir alltid tårögd när jag ser nytt folk som kommer och tar i för att hjälpa laget, det känns som att man får betalt för jobbet man lägger ner.

 Årets höjdpunkt för mig är den traditionsenliga mellandagsresan som BIK-support varje år försöker få till om avståndet till motståndaren är rimlig. Den här dagen är viktigare för mig än julafton viktigare än nyårsafton. Att det oftast blir så mycket folk på de bortamatcherna ger ett kvitto på vilken hockeykultur det finns i Karlskoga. BIK-support har lyckats boka upp 4 bussar med ett kanonerbjudande, vilket uppskattas väldigt mycket. Även andra supporterled har ordnat så att de kommer in folk på annat vis. Skulle inte förvåna mig om vi blir runt 300-400 BIKare inne i Uppsala om inte fler! Det är så mäktigt när många Boforsare åker för att stötta sitt lag. Har bra minnen från tidigare mellandagsresor, vem minns AIK borta i globen? Succé! SSK borta? Succé!

Nu hoppas vi på en vinst först mot IKO för att sedan invadera Gränby och visa Almtuna vilka vi är. God jul och gott nytt år, kärt återseende!

Mvh Bikarn 


Bloggare sökes!!!!

Här har vi haft tidigare Bloggare som gjort ett fantastiskt arbete och hållit bloggen igång med sina berättelser om matcherna.

Tyvärr har det varit lugnt ett tag.

Nu skulle vi gärna se att det kom fram andra Bloggare som kan fortsätta i den andan och dela med sig av sina tankar kring BIK Karlskoga och deras väg mot högre mål.

Nog skulle det vara roligt om BIK Support och alla andra "fans" i vårt långa land kunde få läsa om vad som händer i föreningen och hur snacket går kring matcherna. Varför inte berätta om hur det är att åka med bussen till en bortamatch och heja fram de sina.

Är du den bloggare som skulle kunna vara med och "liva" upp vår hemsida med dina tankar och upplevelser? Tveka då inte att höra av dig till någon i styrelsen så hjälper de dig att starta upp.

 


Demonisk bra prestation som inte räckte till vidare avancemang

 

                                                4

                                                                                        Foto:Anders Sätterman

BIK gjorde precis det som man var tvungna att göra för att kunna hålla liv i playoffserien, genom att vinna över Oskarshamn som tyvärr inte räckte. Den hockey man uppvisade igår är det bästa jag skådat under säsongen, jag har aldrig sett BIK spelat ut ett lag så stort under en playoffserie förut. Oskarshamn hade inte mycket att sätta emot och de få halvlägena man fick stoppade Kruse med bravur. Det var många spelare som glänste men en spelare jag vill lyfta fram lite extra är vår lille back Henrik ”Kingen” Larsson. Han var suverän åt båda håll och gör sin klart bästa match för säsongen, vilket var väldigt roligt att skåda från Karlskogasonen.

 

Att laget avslutade säsongen med en hemmaseger av denna klass visar på heder och bra karaktär. Tyvärr så gick inte övriga resultaten med oss i de övriga matcherna och Mora som har spelat exemplariskt under playoff bör greja detta i sista matchen mot Leksand. Man ska inte ta något från Mora som är mycket välförtjänta att ta sig vidare och få möta antingen AIK eller Tingsryd som avgörs ikväll. En liten glädje vi kan finna i Mora är också att Karlskogasonen Jacob Johansson är deras förstemålvakt och har Bofors IK som moderklubb, honom önskar jag lycka till framöver.

 

Efter matchen tackade publiken av Christian Berglund som meddelat att han avslutar proffskarriären och jag har en känsla av att han inte framträtt för sista gången på isen då han möjligtvis drar på sig HC Flyers tröjan. Den som lever får se och jag hoppas att han kommer göra det för att hjälpa Flyers till framgång. Christian är minst sagt värd alla applåder med tanke på hans meriter som spelare med bl a tre säsonger i NHL (87 matcher totalt), 371 matcher i SHL och 226 matcher i schweiziska NLA med en total poängskörd på 27 i NHL och 413 i SHL/NLA. Karln visade även prov på konst när han körde tumbafinter i slutet av matchen.

 

Vi avslutar playoffserien med att möta Timrå borta imorgon och här spelar man endast för äran och att avsluta säsongen snyggt. Timrå från Medelpad har visat sig vara en tuff motståndare för BIK den här säsongen, precis som de övriga lagen i playoff. BIK lyckades vinna en match hemma med 6-3, de andra slutade med två förluster i full tid och en efter straffar. Mitt tips inför matchen är  svårt men något säger mig att Timrå vinner med uddamålet av den anledningen att de säkert kommer vilja göra allt för att vinna sista matchen för sin hemmapublik.

 

Som avslutning så tackar jag de drygt 1700 som tog sig till hallen igår för att tacka laget och hade ett sista hopp om vidare spel efter playoffserien. Synd bara att det inte gick vägen.

 

Ta hand om er.

 

STÅ UPP FÖR BIK!

 

// Martin Bergsten

    

    

            

          


          

          

        
    
       

              

            
         


CHANSEN ÄR LITEN MEN HOPPET LEVER!

       258ee2700b8562b5d51ebf2117179b3d_XL

 

Imorgon är den viktigaste omgången för säsongen, förutsättningarna är glasklara. För att BIK fortfarande ska ha chans så krävs givetvis seger mot Oskarshamn, samtidigt som att Timrå slår Mora borta och att Almtuna vinner hemma mot Leksand. Risken för att detta sker är liten men jag är sjukt optimistisk och har stor tro på att vi ska greja detta. Dramatiken blir i sådana fall enorm och flera kommer sätta hjärtat i halsgropen.

 

Oskarshamn är förövrigt det tuffaste utmaningen för BIK och det är nu vi måste spela vår bästa hockey för säsongen. De har ett spel som de tror stenhårt på och Fredrik Söderström (Oskarshamns tränare) har lyckats få ihop ett riktigt bra hockeylag. Jag tror för att BIK ska lyckas imorgon så måste vi få ner pucken djupt och jobba därifrån. IKO är ett av de lag som utnyttjar misstag i mittzon på bästa sätt och kontrar på tjeck manér. Det absolut viktigaste är att BIK måste gå ut stenhårt och visa att det är vår hemmaplan, ”ingen ska komma och leka i vår sandlåda”.

 

En av våra stora kulturbärare i Fredrik Höggren är tillbaka till morgondagens match, vilket är mycket viktigt då han är en spelare som alltid är bra i viktiga matcher samt har mycket rutin. I övrigt så är laget samma som mot Almtuna och väldigt roligt är att Emil Kruse får fortsatt förtroende i kassen eftersom att han var dominant senast och han tog verkligen chansen när han fick den.

 

Jag hoppas verkligen att publiken tar sig till hallen och stöttar laget på bästa sätt. Vi får inte ge upp i och med att chansen finns fortfarande. Du ska heller inte vara blyg för att ta dig till klacken. Alla är välkomna, stora som små, gamla som yngre, osv. Det är nu vi måste stå samlade och hjälpas åt för att laget ska vinna säsongens tuffaste match. Man ska även komma ihåg att det aldrig är pinsamt att skrika/sjunga för sitt lag, det finns ett ord för att man gör det. RESPEKT! Vill man inte stå i klacken av andra skäl så klandrar jag den inte, man kan aldrig tvinga någon men då går det lika bra att skrika där man står givetvis.

 

Vi syns imorgon i hallen och nu jävlar kör vi!

 

We have only each other!

Martin Bergsten


Rättvis seger!Tankarna inför Playoff....

                   

Bildresultat för Bik karlskoga

                                                               

Det var en taggad publik som befann sig i Nobelhallen på fredagskvällen. BIK gick ut med att man ville anordna träff i puben med supportrarna för att bjuda medlemmar i biksupport på öl/läsk samt ge information om hur de tänker kring klacken. Klubben och spelarna har som önskemål att vi står på kortsidan i och med att vi syns och hörs bättre. Jag instämmer rakt av och dessutom så får man med sig övrig publik på ett bättre sätt.

Då kommer frågan hur funkade det? Jodå det visade sig bli en succé och jag vill rikta stort tack till er som kom och slöt upp på kortsidan. Ni är guldvärda och jag hoppas det kommer fler när playoff serien startar. Man märkte även på spelarna efter matchen att de var mycket nöjda med vår prestation och jag hörde även från folk efter matchen att vi gjorde en kanon insats.

Mina tankar om matchen

Jag tycker segern var rättvis och det tycker nog de flesta utan gnagarna som jag läste på Goldenhills forum (AIK:s supporterforum på svenskafans) där de tyckte att domaren avgjorde för BIK:s fördel. Kollar man nyktert på det så var BIK överlägset sett till målchanser, puckinnehav och vilja. Något som funkade bra var powerplayet i alla fall sett till att vi gjorde två mål i den spelformen. Första målet var en högklassig prestation av Theodor Lennström som drog två gubbar på blå och sedan serverade Christian Berglund på silverfat. En rutinerad man som har NHL rutin missar givetvis inte ett sådant läge. Det andra PP målet som även var det avgörande målet gjordes av Erik Thorell som vrålade ut sin glädje, speluppläggaren var givetvis Marcus Nilsson. Förövrigt så älskar jag när spelare visar sin glädje när de gör mål, man ska inte skämmas över att visa sin glädje när man gör mål. Väldigt viktigt att vi även vann sista hemmamatchen så att självförtroendet är på topp inför playoff.

Playoff

Fyra lag som är klara för playoff är IK Oskarshamn, Leksands IF, Bofors IK och Almtuna IS. Sedan krigar Västerås IK, Timrå IK, Mora IK och HC Vita Hästen om de två sista platserna som jag tror Timrå och Mora grejar då man just nu ligger på rätt sida av sträcket och Timrå möter Asplöven borta som redan är klara för kval nedåt. Där bör viljan vara större hos Timrå men de har ett ungt orutinerat lag så vad som helst kan hända.  Mora har Almtuna hemma som redan är klara för playoff. Motståndet i sin helhet blir inte lätt för BIK men vi vet att när laget spelar sin bästa hockey så är vi bäst i serien, till och med bättre än AIK. Det gäller bara att plocka fram det nu när det gäller. Mitt hjärta och magkänsla säger att vi fixar detta och får möta Tingsryd, mer vågar jag inte skriva.

Nu hoppas jag Karlskoga sluter upp och tar sig till hallen för att hjälpa laget. Det här kan vara sista chansen att ta sig till SHL i och med att kvalsystemet blir sämre, då är vi alla som måste hjälpa till. Glöm heller inte att ansluta er till klacken, alla är välkomna som vill sjunga för BIK. Häftigast vore om hela hallen skrek sig hesa, det vore mäktigt. 

Nu jävlar kör vi och ta hand om er BIK bröder och systrar. Glöm heller inte… We have only each other! 

STÅ UPP FÖR BIK! 

//  Martin B


Björnen har lämnat Idet.....

                                            bjön 2

Nu är det äntligen dags och få ur mig lite vad jag känner och tycker inför vad som ska komma skall. Efter en lång frånvaro med jobb, hemjobb, julafton, nyår, Finlandsresa och allt vad det innebär hoppas jag att mina rader fortfarande faller en del i smaken.

 
Precis innan jul fick vi se ett ganska så ojämnt Bofors med sura förluster som fick många att tappa energin däribland jag som avstod att gå på Almtuna HEMMA eftersom att jag aldrig har varit säkrare på en förlust som då. Skandal tycker många och jag klandrar inte er som tycker det, men det var verkligen inte roligt och gå på hockey under den tiden. Ja som sagt formen var riktigt dålig där ett tag och framförallt defensivt som har dalat i stort sett hela säsongen men jag tror ändå att BIKs goda offensiv kan ha räddat oss i långa loppet, det återstår och se. Visst har vi förlorat och tappat en del onödiga poäng men vi har också räddat en del poäng tack vare mycket mål.
 
Västerås hemma var tveklöst en av de bästa matcherna BIK gjort i år och det kändes verkligen som laget var på gång därför var det en aning lurigt och torska hemma mot IKO med 1-4. Men av vad man sett i de två senaste matcherna så är det mer troligt att Oskarshamn gjorde en bra match mer än att BIK slarva bort den.
 
En viktig punkt är att BIK satsar på defensiven mer än det offensiva i detta slutskede för som vi alla vet så är det en bra defensiv som vinner mästerskap samt att BIK har tillräckligt många bra lirare för att fortsätta skapa chanser.
 
BIK har visat en bra styrka genom att vinna mot Tingsryd borta och att tämligen enkelt vinna över Hästen hemma fast de låg på samma poängplacering. Det ger en stor optimism inför mötet mot AIK som högst troligt är den svåraste bortamatchen och bästa laget i serien för tillfället. Men av vad man sett av av attityden och självförtroendet i spelet så kommer gnagarna inte få något gratis.
 
Hemmastödet har blivit betydligt bättre hemma sen många har reagerat varav en supporter gick ut med en annons i tidningen om att stödet varit katastrof i hangaren. Vilket känns bra, vi har många som brinner för Bofors och vi har många som har kapaciteten för att skapa bra stämning i hallen. Nu tycker jag vi fortsätter med det så ger hela föreningen järnet sista delen av säsongen.
 
Ni som åker till hovet på fredag lycka till och ta med 3 poäng hem till Karlskoga tillsammans med laget!
 
Väl mött bröder och systrar!
 
// Macke
                   10534640_10202459512355982_469021790_n          


GOTT-NYTT BIK- ÅR

En liten gästkrönika –igen Jag har blivit ombett att så här i 2015 års sista dagar sammanfatta höstsäsongen. Gör det med viss tvekan, då jag faktiskt sett ganska få matcher. Men jag gör ett försök utifrån vad jag sett och vad jag läst.

Först och främst tycker jag att laget ligger där jag förväntat mig – ungefär i alla fall. Vad jag däremot inte förväntat mig var att AIK och Tingsryd skulle dra iväg i tabellen och just nu se ut som gjutna för att spela seriefinal mot varandra. Jag hade nog mera trott på Västerås och kanske Leksand i topp – men som sagt hade jag förväntat mig att BIK skulle ligga med bakom, men tätare bakom poängmässigt än vad man är. Nu har ju glappet blivit ganska stort, så jag tror att BIK ”bara” kan fokusera på att hålla en topp-7 placering och försöka hitta en formtopp när det drar ihop sig. Om placeringen känns hyfsat rätt så tycker jag ändå att poängutdelningen varit i magraste laget sett till hur man spelat i vissa matcher, t.ex. Leksand borta. Tror ändå att man ligger ungefär på det poängsnitt man kalkylerat med, men det skadar inte om man lyfter lite i början på nästa år för att säkra en bra placering i toppen.

Höstens toppar tycker jag har varit Marcus ”Lilliz” Nilsson som är rent magisk ibland med sin förmåga att få fram de mest omöjliga passningar till sina medspelare – och så Daniel Wessner som jag tycker har klivit fram ett steg som frontfigur och även målgörare i år. Oskar Carlsson måste också nämnas bland de som tagit stora steg, men det syntes redan förra året vad som var på väg där. Likaså Emil Kruse som verkligen växt med ansvaret under hösten. Höstens floppar? Jag börjar med att generellt säga försvarsspelet. Varför har vi så förtvivlat svårt att spela konsekvent en hel match? Jag har ingen lösning på problemet, jag vet att tränarna har modifierat styrspelet under säsongens gång, men ändå klickar det och vi ger motståndarna på tok för många billiga avslut. Räknefel, att man alldeles för ofta hamnar på fel sida i markeringen, att man ibland går bort sig på ett rent pojklagsmässigt sätt… Sedan kan man peka ut individuella spelare som inte riktigt håller, men det väljer jag att inte göra. Jag tror att alla vet sina egna brister och det tjänar ingen på att jag försöker analysera och peka ut. Och det ska sägas att det inte är så att det är dåliga spelare vi talar om, utan spelare som kanske inte riktigt passar in i den speediga och offensiva hockey BIK vill spela utan därmed ibland inte kommer alls till sin rätt.

En annan brist jag ser hos BIK är att vi är för svaga i det fysiska spelet. Förvånande för mig, eftersom BIK alltid varit ett tufft lag. Men nu tycker jag att vi har ett lag där spelarna är dåliga på att använda kroppen och har svårt i närkampsspelet, där vi förlorar allt för många sargdueller. I gengäld har vi ett lag med en bättre teknik och spelskicklighet än på många år, men kanske det tagits ett steg för långt. Jag vet i alla fall att många av oss i publiken gärna vill se lite mera fysiskt spel från våra grabbar i blåvitt.

Men det för mig in på en del till som definitivt förtjänar ris och det är domarna. Jag tror att detta måste vara rekord i dåliga domarinsatser jag sett under året. Jo, jag vet att det är en generationsväxling även där, jag vet att de måste få chansen, men ändå. Jag tycker synd om spelarna som knappast kan förstå vad som gäller ute på isen. Domare som saknar spelförståelse, som inte hinner med, som ständigt får söka hjälp hos linjemännen eftersom man missar de mest uppenbara saker. Jag har ingen lösning, utan får hoppas att de unga domarna växer till sig och blir bättre, annars vet jag inte ens om jag tycker det är roligt längre när domarna så ofta har avgörande inverkan på resultatet. Detta oavsett om det går i BIK:s eller motståndarnas favör, kanske jag ska tillägga. Spelet förstörs helt enkelt.

Därmed sagt ser jag fram emot en spännande säsongsavslutning där jag tror att BIK kommer att kriga sig till en fjärdeplats i serien och sluta på 86 poäng. Sedan är det dagsform som avgör vad som händer… Och det vill jag säga att när BIK genomför matcherna på ett konsekvent sätt, när alla i laget följer gameplan i alla fall till 95% - då är det INGET av de allsvenska lagen som kommer att slå oss – så bra är ”vi” faktiskt i år, trots kritiken ovan.
BIK har ju redan för den delen låtit nyårsklockorna ringa – det måste vara svenskt rekord i stolp-och ribbträffar per match sett över den del av säsongen som varit – och nu hoppas jag att laget och alla vi supportrar laddar batterierna över nyår och kommer tillbaka fulla av energi till de sista matcherna i serien!

GOTT NYTT ÅR tillönskas alla BIK:are därute i vinterkylan!!

    

    

            

          


     
    
       

              

            
         


Bara att blicka framåt!

Senast jag var i Leksand så sa jag efteråt att en värre match än de här kommer jag aldrig beskåda igen. Men det kunde jag fast värre...Förstå mig rätt BIK gjorde en klockren match fram till 18.00 i sista perioden där all säkerhet och dominans försvann totalt. Och det räckte för att Leksand skulle bärga hem segern. Jag skulle kunna dra upp olika åsikter om hur BIK skulle kunna gjort det annorlunda men det tjänar inget till, utan det bästa är väl egentligen att glömma den matchen rent resultatmässigt.

 

Spelet skulle man ta med sig mot Timrå men det gick inte och känna igen samma spel. Men jag måste säga att Timrå såg starkare och piggare ut än Leksand vilket gjorde det svårt för Bofors. Rent målmässigt kanske inte den roligaste matchen, men ur en fysisk synvinkel så var det en underhållande match med mycket kamp. I år så har BIK haft svårt för lag som spelar med mycket fysik och de klarar inte riktigt att komma in på mål och skapa de farliga chanserna där. Bortsett ifrån första målet tycker jag att Gistedt gjorde en klockren match han får gärna komma igång på allvar. Bra straffar ifrån Timrå gör att de vinner rättvist. Ett som är säkert är att BIK behöver bli jämnare i powerplay och boxplay för att vinna dessa täta matcher.

 

På tal om ojämnt så har vi Björklöven på besök för andra gången denna säsong. Är det någon gång BIK har chans att vinna över Löven så är det väl nu? Efter straffvinst mot Almtuna och storstryk mot Pantern på hemmaplan så är känslan att de kan vara darriga, vet inte riktigt läget med skador och liknande men det är väl på tiden att man tar en säker hemmavinst som Bofors alltid varit kända för.

 

Med lite tillförsikt och respekt så besitter Björklöven en bra trupp att se upp med. Men jag är säker på att om BIK visar lite jävlaranamma ala fart och grisspel så ska vi ta hem det här. Hoppas folk börjar hitta till Nobelhallen och ger laget de stöd de behöver.

 

Vi ses imorgon bröder och systrar! // Macke

                        FoToZ0162


FORMEN....

 

leksand   

                                                              

Efter några matcher frånvarande har jag vaknat ur min dvala och på den tiden har det hänt en hel del. BIK vann mot S-vall och fick till följd skador på Berglind och Thorell. BIK torska då inte helt oväntat borta mot Mora efter att man dramatiskt tvingats ändra i kedjorna där bland annat Henke Larsson tar plats, vilket givetvis skapar ovana och osäkerhet. Man såg väl redan i matchen mot

Sundsvall att formen börjar gå ner lite efter att Sundsvall hårt bombarderat Gistedt som faktiskt rädda kvar BIK i matchen och gav de en chans att vända.

 

Matchen mot Mora var jag dock inte alls nöjd med då man enligt mitt tycke gav bort matchen. Kan ha varit en av de sämsta matcher jag sett i år av alla matcher jag sett i hockeyallsvenskan. Powerplaychanser dök dock upp men som man förvalta på absolut sämsta sett. Säkert beror mycket på att just Berglind och Thorell försvann men vi har tillräckligt bra spelare för att göra match av det hela.

 

Två spelare som verkligen fortsätter att leverera är firma Wessner och Lillis där framförallt den sistnämnda är helt sjuk! Jag har aldrig sett Lillis så här bra och då har han ändå tidigare öst in poäng tidigare år. Men i år har han utvecklats till en nivå där han på egen hand kan vinna matcher åt BIK. Wessner tar verkligen sin rutin till en fördel och inte heller han har varit så bra som han är nu. Värd mer beröm för det jobb och effektiva spel han visar upp nu.

 

Hade ingen bra känsla inför Asplöven då som sagt formen sett ut att dala på senaste tiden. Och visst får Asplöven göra så enkla mål som får en att tappa hoppet totalt, jag kände dock ingenting utan såg bara på hur båten sjönk. Dock så hände något som kanske bara händer en gång per säsong och det är en helt sjuk vändning efter lite medstuds och vilja. Liknande match var det borta mot Södertälje förra året då BIK inte hade någonting men 5-6 minuter spelande hockey räckte för att vinna matchen.

 

Mycket avgörande var Julles mål efter en tavla från Asplövens Samuel Ward då BIK fick en rungande energi och hade allt att vinna. När sedan 3-3 kom skrek jag hemma i soffan GÅ FÖR 4AN GÅ FÖR 4AN! Och visst fan gjorde man det efter ett väldigt efterlängtat mål ifrån Thelander. Det är precis så en PP-back ska agera när smörpass ges, dunka upp pucken i krysset. Skandal givetvis att jag var hemma igår men jag ångrar det inte efter det tillstånd jag var i. Däremot är jag glad att de 1821 betalande personer som var där igår fick uppleva det.

 

Hur kommer då formen vara mot Leksand? Högst osäkert men det är i alla fall inte ett minus att vi får tillbaka G.Thorell från skada, känns viktigt att ha en så bred trupp som möjligt när vi möter ett nyvaket Leksand. Bra timing i att Leksand headcoach valde att ta semester under vissa matcher bland annat mot BIK.

 

Men som många säger så är det defensivt som det måste bli bättre och förstamålet kommer bli enormt viktigt borta mot knätofsarna. Skulle önska att man taggar till lite på fredag och grisar lite extra för oss BIKare som kommer vara på plats.

 

Är ni sugna på att hänga med till Malmö? Skriv på er för en häftig resa mot Pantern.

 

Filosoford: "Du får ingenting gratis du måste ta för dig!" - Jack Nicholson

 

Vi ses bröder och systrar! Tillsammans med grabbarna ska vi göra allt för att ta hem 3 poäng till Karlskoga. Forza Bofors!

 

// Macke

        


Glöm inte defensiven!Sundsvall borta....

Ja en inte allt för smickrande match för oss inbitna fans att se hemmalaget släppa in 5 mål på hemmaplan men givetvis en roligare match för marginalsupportrarna. Är inte speciellt nöjd med att BIK släpper in så mycket mål på hemmaplan, 10 mål på 2 hemmamatcher är på tok för mycket även om vi vinner. Det ska inte krävas att BIK gör 6 mål för att vinna matcher och det är definitivt inget som håller i längden heller.
Däremot så är offensiven fortsatt bra och denna kväll kom verkligen alla igång med kreativitet och bra beslut i anfallszon. Med lite mer tur så hade BIK kunnat gjort 10 mål och på det viset ser spelet lovande ut. Powerplay funka väldigt bra men mycket där känns tack vare Lillis och Wessner framförallt Lillis! Kanske dags att låta andra backar få chansen där då tex Thelander inte alls visar samma kvalité han alltid haft från blålinjen.
Sundsvall borta borde inte vara någon större fara för BIK men visst har vi under åren åkt på snöpliga förluster borta mot detta Medelpad-gäng. Skulle vilja se att BIK spelar mer defensivt och verkligen fokuserar på det. Vi har tillräckligt många duktigt offensiva spelare för att kunna skapa tillräckligt många chanser.
En spelare i S-vall som man bör ha koll på är deras Danska forward Christoffer Kjaergaard som har visat ett bra offensivt samt rutinerat spel för att vinna matcher åt Sundsvall. En annan center är Kinisjärvi som är en högintressant spelare.
 
Bra val av tränarna att låta Gistedt stå imorgon finns en chans att revanschera sig efter Tingsryd-matchen samt att Kruse släppt in 8 mål på 2 matcher så är det väl dags och vila sig lite. Givetvis är inte många mål hans fel men det kan vara bra med en tankeställare. Och för Gistedt att komma i form.
 
Vore trevligt om fler anmäler sig till Leksand borta den fjärde december så att vi åtminstone får ihop till en full buss. Känslan är god inför morgondagens match och jag tror formen kommer pricka in sig perfekt mot Leksand borta.
 
Vi hörs bröder och systrar!
  //MACKE
 
untitlesundsvall bik       


SJÄLAR som letar efter svar Gnaget hemma.....

Sur förlust borta mot Vita Hästen med tanke på att BIK i stort sett dominera matchen från början till slut. Denna kväll kändes det verkligen som vi hade två vassa kedjor som skapa målchanser, men en bra spelande Axel Brage såg till att Bofors endast kamma hem 1 poäng. Jag gillar vad jag ser utav Kruses vinnarinstinkt och mentalitet, han var verkligen inte nöjd. Måste kännas riktigt surt som målvakt att förlora även fast ens eget lag spelat mycket bättre än motståndarlaget.

 

Skönt att Björka börjar hitta formen och mycket roligt för Julle att äntligen fått sätta dit sin första balja. Rätt så besviken dock på Christian och Berglind som inte lyckas förvalta sina otroligt bra upplagda lägen. Mer förlåtande är dock Christians chans med tanke på att Brage gör en suverän räddning. Men Victor Berglind finns det inga ursäkter för som missar ett mål som är vidöppet. Dessutom är han värvad som en offensiv back som ska blomstra i powerplay och vinna matcher åt oss där.

 

På tal om offensiva backar som kan avgöra matcher åt oss i powerplay, är helt klart något BIK saknar. Bofors har tillräckligt bra forwards för att spela bra där, men vi har inga backar som kan lägga upp eller dunka in puckarna från blålinjen. Annars är det något BIK alltid varit bortskämda med, men de två senaste åren har de saknats.

 

Många Hästensfans reagera starkt på domarens insatser i matchen, riktigt pinsamt att nämna den höga klubban Carl Persson fick på sig, som enligt deras journalister och fans tyckte var tveksam. Tror inte jag skrivit ett enda inlägg om domarnas insatser i matcherna men denna domare tycker jag var bra och då fanns det ändå mer situationer som han kunde ta ut Hästens spelare. En situation som BIK definitivt borde fått utvisning var när Björka haka en Hästenspelare i defensiv zon annars såg jag inga speciella tillfällen. Hela hallen koka när Victor Berglind gjorde en klockren brytning med klubban på halvt frispelande Hästenspelare. Starkt av Robin Karlsson att inte ta Berglind på den situationen.

 

 

Skulle vara otroligt skönt att revanschera sig mot Gnaget som mer eller mindre spöa skiten ur BIK i Johanneshov. Minns den kvällen som en riktig blunder rent defensivt och målvaktsspelet var inte mycket att hänga i julgranen.

 

Viktiga offensiva spelare kan saknas om Gustaf Thorell inte kan vara med imorgon. En redan viktig spelare som saknas är Estoclet som många undrar vad det är för fel? Sjukdom nämner Bofors och då måste det ju handla om en lunginflammation eller av liknande art i och med att han varit borta så länge. Det är en väldigt viktig post som BIK fått klara sig utan i alldeles för många matcher, och frågan är om det är värt att hålla en sådan plats upptagen om vi ändå inte kan utnyttja hans spets? Faktum är att Adam har spelat riktigt bra när han väl spelat och är lite av en favorit i hallen men klubben går före alla spelare.

 

Känns bra med en sådan bred backuppsättning och det talar för en trygg defensiv imorgon och det är precis vad som behövs mot ett bra offensivt AIK. Det är dags att BIK spelar lite grisigt för att vinna. Spela hårt och tufft få AIKs unga spelare ur balans och för guds skull, när man får powerplay lägen måste BIK förvalta dem!

 

Ni har även chansen att skriva på er för Leksand borta, mer och mer anmälningar kommer in missa inte chansen och se BIK spöa skiten ur knäckebrödsgänget i deras borg.

 

 

Vi ses imorgon bröder och systrar!

//Macke

                     tre poäng över Aik

 

 


HÄSTEN BORTA....

Ja matchen mot Tigrarna gick inte som man hade hoppats. Ja man visste på förhand att vi mötte ett bra lag men jag hade hoppats att BIK gav bättre motstånd sett inom tre perioder. Man spelade väldigt bra i första perioden så det kändes väldigt ologiskt att 0-1 blev periodens resultat.

 

Andra och sista perioden så gav BIK inte matchen en chans och efter dumma utvisningar och felaktiga beslut så var hoppet kört. Fanns inga tendenser till att BIK skulle kunna vända matchen någon gång. Tycker jäkligt synd om Gistedt som återigen får släppa in mycket mål. Känner väl egentligen att han inte ska beskyllas på något mål förutom ett som han kan ha tagit. Men en Gistedt med bättre självförtroende hade definitivt tagit ett par puckar till.

 

Även om många utvisningar var dumma så tycker jag att Bofors boxplay var katastrof. Inte alls samma press och noggrannhet som tidigare. Säkert väldigt ängsliga över att möta tabellettan och studsarna var väl heller inte på BIKs sida. Med det sagt så finns det ingen anledning till panik BIK kommer studsa tillbaka, det är jag övertygad om.

 

Vad kan vi förvänta oss av Hästen borta? Ja vi har ju verkligen fått känna hur svårt det är att vinna i den hallen. Med bra tryck på läktaren och ett lag som spelar med bra självförtroende på hemmaplan ska det bli mycket till för att bärga hem 3 poäng. Och ärligt talat så är känslan dålig inför mötet.

 

Att Kruse får stå är helt rätt, bästa målvakt på svåraste matcherna ska stå så enkelt är det. Får hoppas att BIK spelar med mer disciplin och inte tar på sig samma onödiga utvisningar som mot TAIF. Det krävs nog mer att övriga kedjor bidrar mer offensivt, för nu bär Lillis med Thorell-bröderna ett stort lass. Visst gjorde Björka ett mål igår men det målet gav inte någonting.

 

Hästens defensiv ska inte underskattas och med det faktum att de har en bra målvakt kommer göra det svårt för BIK att näta. Thermell och Näsa få ha lite koll på Marcus Eriksson som inte är långt ifrån Lillis i poängligan.

 

Ni BIKare som är på plats önskar jag lycka till och hoppas med er ljuva stämma kunna hjälpa laget att vinna mot Vita Hästen.

 

Vi ses och hörs bröder och systrar!

 

// Macke

                                                        vita hästen bik


TIGRARNA

Man var inte van med  öppningen i matchen mot IKO då BIK har tagit till vana för att storma ut första 10 och ta kommando direkt. Istället var det Oskarshamn som började piggast och skapade många chanser mot en lugnt spelande Kruse. Första målet gjorde dock Bofors genom en snygg dragning av Christian Berglund. En annars dåligt spelande Björklund såg till att göra en bra assist och avgörande målet i matchen och det är en styrka i sig. Annars fanns det inte någon som stack ut positivt förutom Lillis snygga mål, är värt att nämna. 

 En spelare som hade en tuff kväll var Henrik Larsson som med sina misstag bäddade för 2 Oskarshamn mål och det är inte för att vara elak på något sätt utan det är ren fakta. Första målet kom efter en nonchalant pass bakom ryggen som en IKO-spelare får tag på lyckas spela till back som skjuter där Piispanen kan raka in den i öppen kasse efter en retur. Andra målet var när BIK har powerplay så slarvas det på blålinjen där IKO kan kontra, Henke tvingas ta en utvisning och istället är det IKO som har 4 mot 3 i powerplay som man förvaltar på bästa sätt.

 Jag måste säga att BIK hade bra koll på matchen fram till 1-2 som i och för sig kom ganska snabbt men efter det målet tappar BIK initiativet. Osäkerhet skapar osäkerhet till resten av ledet. Gillar att Henke spelar på sitt sätt, det måste han får göra för att vara den klassback han kan vara. Men i egen zon måste det spelas enklare annars kan det kosta Bofors poäng.

 

Hur som haver ändå jäkligt starkt av grabbarna att komma hem med två poäng. När plocka vi poäng senast i den arenan? Väldigt nöjd med poängen, i spelet nja inte lika nöjd men man kan inte spela bländande hockey jämt. Och jag vet att framförallt Henke inte kommer göra någon besviken när det drar ihop sig.

 

Match mot Tingsryd även kallade "tigrarna" utav egna fans. Har spelat otroligt bra och skrapat ihop ett väldigt bra självförtroende, ett spel som de litar fullt ut på.

 Kollade på matchen mellan Tingsryd och Almtuna där jag såg att TAIF har stora problem så fort något lag sätter press på dem och låter de inte ta kommandot i matchen. Slappnar man av så smäller det direkt. Jag ser stora möjligheter att BIK vinner denna match imorgon om man vågar sätta press och chocka Tingsryd med deras egna medicin.

 Tingsryd är inte direkt kända för att lyckas med sina importer, i år har man onekligen gjort det motsatta. Alla levererar med en mix utav egna produkter så är de livsfarliga för övriga lag i ligan. Ska bli kul och se "Lillpajen" igen i Nobelhallen, får man chansen att se honom igen fast i en annan tröja.

 Tråkigt att Estoclet missar morgondagens match, verkar vara en jobbig sjukdom han fått. Gistedt står imorgon hoppas hoppas hoppas att det går vägen för vår tilltänkte förstamålvakt.

 Men det jag hoppas mest på är att det kommer mycket folk till hallen. Vi snittar just nu 2096 pers och det är på tok för dåligt. Hur kan man vilja missa att grabbarna spelar så här bra? Det vill man såklart se live och bidra med skön stämning.

 Vi ses imorgon bröder och systrar!

 Och glöm inte att skriva på er för Mora den 28 November och  Leksand den 4 December borta!

 // Macke

                                                            bik


IK Oskarshamn...

En match med hårt spel mot skicklighet var vad vi fick bevittna mot Pantern. Även om BIK är ett skickligare lag satt segern långt inne, Pantern kommer långt med sina tunga spelare som är oerhört svårstoppade. Jag är glad att BIK lyckades finna ett sätt och vinna mot detta svårspelade lag. 

 

Första perioden kom BIK ut som man alltid gjort sen de börja vinna matcher, nämligen väldigt hårt ut med mycket fart och kreativitet. Dock så kom ingen utdelning och istället fick Pantern göra ett väldigt billigt mål p.g.a just det, slarv! Därför var det väldigt viktigt att Wessner såg till att kvittera, där förövrigt Skålberg gjorde en klockren pass till ett klockrent avslut. Frågan som alltid kom upp i min hjärna varför spelar inte BIK med mer fart mot dessa stora och tunga spelare? Men sanningen är nog att det är lättare sagt än gjort. Pantern fick ner BIKs fart tack vare sin fysik.

 

Oerhört tacksam över att vi har spelare som Wessner och Lillis som för tillfället avgör matcher. En riktigt spetskvalité i sig. Senast vi hade en spelare som kunde avgöra matcher på egen hand var Ken André Olimb. Tycker Lillis gör ett kanonjobb som bärande spelare just nu inget snack om saken. Thorell-bröderna gör ingen besviken heller med de kreativa spel det visar upp. Gustaf är väl mer den irrationella spelaren med läckra solonummer. Erik är mer den smarta spelaren ute på isen. Hursomhelst så bidrar båda och det är väldigt viktigt.

 

Vad tror vi om Oskarshamn borta? Baah det är väldigt sällan vi har fått bevittna en seger i den delen av Småland. IKO förlorade senast mot Almtuna borta där inte många lag kommer ha det lätt i och för sig men vi får hoppas att IKO går ner mot en dålig trend. Känslan har alltid varit att BIK aldrig orkat bjuda upp till match när man möter IKO i deras borg. Jag vill inte se några enkla skitmål som de oftast gör utan här gäller det att bjuda upp, det gäller att stå emot trycket IKO gärna vill visa upp till sina fans.

 

Oskarshamn har en del bra spelare att se upp med ikväll främst är den reborned Joakim Hagelin som efter ett par säsongen utanför IKO varit en breddspelare. Men i Oskarshamn trivs han och visat upp väldigt bra prickskytte-kvalitéer. Arsi Piispanen är en finne att se upp med också väldigt bra framför mål stor,tung och gänglig. Nordamerikanerna Wahl och Deschamps är givetvis också spelare att se upp med.

 

En sak som vi alla ska ha i åtanke är att här får BIK inget gratis. IKO älskar att vinna över BIK och det är utan tvekan ett av de svåraste bortamatcherna vi står inför. Skulle vilja säga att det här är en svårare uppgift än VIK borta då det är lättare att tända till mot VIK. Disciplin, ödmjukhet och vilja är kvällens seger recept! 

Glöm inte att anmäla er till LEKSAND den 4 December...

 Nu jävlar kör vi!

 Hörs bröder och systrar!

 // Macke

imagesBF4FNG9W


Lillis Lundhs Pantern

Helsike vilken bra match Bofors gjorde mot Västerås fastän att starten av matchen såg lite darrigt ut med många felaktiga beslut framförallt i passningsspelet. Skålberg som inte varit allt för vän med pucken på slutet skapade en del onödiga chanser åt Västerås med slarviga uppspel. Men ovanan försvann i andra perioden och det måste ha varit ett av Bofors bästa perioder den här säsongen då VIK inte hade en susning av vad som föregick. Resten av matchen speglades av bra försvarsspel med en storspelande Kruse och förbaskat bra spel i checkingen. Helt rättvist kom också 0-1 i tredje perioden av en genialisk pass ifrån vår stekhete playmaker Lillis som har förmågan att avgöra matcher.

 

Måste också passa och berömma Berglind och Lennström som har vuxit in i sina kostymer mer och mer, de gjorde en jättebra match mot VIK och spela hur stabilt som helst. För att vi ska kunna komma långt i år så är försvarsspelet den viktigaste faktorn. BIK har visat ett par matcher att man kan behärska den formen och mycket som talar för det är bland annat lagets boxplay. 25 raka boxplay utan insläppt mål är sjukt bra, håller sig den formen kan mycket vara vunnet.

 

Lite pinigt ifrån min sida så nämnde jag att hålla koll på F.Johansson i Västerås som alltid spelar bra mot Bofors. Han var inte med i gårdagens match och har heller inte spelat 3 matcher innan det. Som tur var så spela inte Williams alls i den standard han kan göra, men mycket av det beror givetvis på BIKs försvarsspel. Bästa spelarna i VIK skulle jag påstå var Svedlund, Urbas, Murphy och Borgman. Sistnämnde spelaren är förövrigt ett jobbigt moment för alla motståndarlag med sitt fysiska spel och "näven i ansiktet hockey" som han förespråkar. En back som man i alla dagar i veckan gärna har i sin trupp.

 

Wessner fortsätter med sin form och slår till med det avgörande målet, känns bra att han kommit igång på allvar. Ändå sätter jag ingen stor press på honom rent offensivt, men visst är det roligt att han levererar. Nisse är en spelare värd att hylla också med tanke på det uppoffrande spel han visar. Han får en puck i ansiktet och får ett par frakturer i ansiktet men det stoppar honom inte från att våga ta mer smällar. Tror jag såg att han fick 3 tacklingar emot sig men ändå ställer han sig upp utan att gnälla. En tuff lirare på sitt sätt och jag gillar det jag ser!

 

Imorgon är det Pantrarna som gäller med coach Stephan Lundh i rodret. Måste säga att jag är grymt imponerad av detta gäng som med detta lag på papperet visat stor potential till motståndarlagen. Mycket beror på tränare Lundh som har funnit en bra kemi mellan kedjorna och spelare som accepterat sina roller fullt ut. Ett väldigt svårslaget lag med stora spelare som inte alls spelar direkt kreativt, snabbt eller underhållande på det sättet som ett offensivt lag som Tingsryd eller AIK gör. Underhållning finns dock i olika definitioner och jag skulle vilja påstå att Pantern spelar underhållande på det sätt att man spelar hårt och resolut. Man spelar som ett lag och återigen har en småklubb visat att man bygger inte lag endast med pengar. Inte helt omöjligt dock att många lag underskattar Pantern och glömmer sitt grundspel. Jag skulle vilja påstå att Almtuna tex som torskade mot Pantern igår är ett bättre lag.

 

Spelar BIK lika uppoffrande och hårt som mot Västerås är mycket vunnet till morgondagens match. Bofors ska utnyttja det faktum att man har duktiga spelare som måste komma upp till sin offensiva standard man nyttjar över. Underskattning?

 

Vi ses imorgon bröder och systrar!

 

// Macke

imagesA35TGEQV