Blogginlägg

Seriepremiär!

Snart dags för nedsläpp!

Bortapremiär mot Mora, kan det bli bättre? En gammal rival som åtminstone för mig ger lite derbyvibbar. Dessutom ett Mora som gått ruskigt bra på försäsongen. Ja, man har faktiskt inte förlorat en enda match! Lite förvånande för mig som inte sett den kvalitén i laget. Men nu börjar allvaret och då ska vi veta att man inte ska dra alltför stora växlar på träningsmatcherna.

När det gäller BIK har jag inte sett mera än två matcher faktiskt – VIK och AIK – och varit nöjd med vad laget visat upp. Jag har också varit i hallen och tittat på ett par träningar för att få en blick för hur man ändrat i spelsystemet. Vad jag uppfattat som lekman är att framförallt centrarna får en annorlunda uppgift i defensiven samtidigt som man i större utsträckning vill ha med backarna i snabba spelvändningar. Ska inte gå in mera på det, det finns andra som har bättre kunskap och blick för att bedöma de ändringar som gjorts.

Jag känner att det är bra med den bredd som man har i truppen. Framförallt tycker jag att Oskar Lindgren och Anton Karlsson har kommit in med väldigt moget och starkt spel och verkligen visat att man är redo för A-laget. Så, en bra konkurrenssituation där det, precis som Tobias Thermell sa, gäller för tränarna att utnyttja den konkurrensen på ett bra sätt. För mig innebär det att man kan vila spelare med småskavanker, att spelare som gör det bra på träningarna spelar medan de som kanske är i en formsvacka vilar. Annars känns det som man hittat en bra balans i truppen och i formationerna. Adam Estoclet kommer mer och mer känns det som, och jag tror att han kommer att bli en viktig spelare för oss i vinter. Över huvud taget tycker jag att vi har en stark centeruppställning med Estoclet, Wessner, Julle, Ehn och Daggen. Och i nödfall kan ju även Gustaf Thorell spela center vilket jag tycker han gjort bra när han fått den rollen. Varför jag tar upp just centrarna är för att jag tycker att det kanske är det viktigaste för laget att man har starka centrar. Detta utan att förringa några andra spelare men i min bok är centrarna nyckelspelare.

Ska jag tippa något då? Nej, det är fortfarande en bit kvar till nedsläpp när jag skriver det här och det kan hända saker med skador o annat i båda lagen. Men skulle lagen mötas idag (tisdag) så tror jag att BIK skulle avgå med segern. Trots Moras imponerande försäsong så har jag en känsla av att BIK är starkare när det kommer till seriespel och allvar. Men Mora har en del spelare som man verkligen ska passa upp för: Alexander Deilerts kapacitet känner vi väl till, och Linus Johansson och Andreas Stene är två vassa nyförvärv från norska ligan. Framförallt Stene är en riktigt stark defensiv center som jag gillade i VM-hockeyn. I övrigt blir naturligtvis Emil Bejmo och Patrik Karlqvist viktiga pjäser även i år, liksom Daniel Hermansson. Så ett välbyggt lag, men lite tunt, och där hoppas jag att BIK:s större rutin och större djup i laget ska ta ut sin rätt.

Jag kommer att hålla tummarna på hemmaplan och ser fram emot hemmapremiären där jag hoppas att kunna vara på plats – på ståplats, i klacken; där blir min plats i år de matcher jag har möjlighet att gå.

Nu kör vi!!

// Bengt Olsson