Blogginlägg

Glöm inte defensiven!Sundsvall borta....

Ja en inte allt för smickrande match för oss inbitna fans att se hemmalaget släppa in 5 mål på hemmaplan men givetvis en roligare match för marginalsupportrarna. Är inte speciellt nöjd med att BIK släpper in så mycket mål på hemmaplan, 10 mål på 2 hemmamatcher är på tok för mycket även om vi vinner. Det ska inte krävas att BIK gör 6 mål för att vinna matcher och det är definitivt inget som håller i längden heller.
Däremot så är offensiven fortsatt bra och denna kväll kom verkligen alla igång med kreativitet och bra beslut i anfallszon. Med lite mer tur så hade BIK kunnat gjort 10 mål och på det viset ser spelet lovande ut. Powerplay funka väldigt bra men mycket där känns tack vare Lillis och Wessner framförallt Lillis! Kanske dags att låta andra backar få chansen där då tex Thelander inte alls visar samma kvalité han alltid haft från blålinjen.
Sundsvall borta borde inte vara någon större fara för BIK men visst har vi under åren åkt på snöpliga förluster borta mot detta Medelpad-gäng. Skulle vilja se att BIK spelar mer defensivt och verkligen fokuserar på det. Vi har tillräckligt många duktigt offensiva spelare för att kunna skapa tillräckligt många chanser.
En spelare i S-vall som man bör ha koll på är deras Danska forward Christoffer Kjaergaard som har visat ett bra offensivt samt rutinerat spel för att vinna matcher åt Sundsvall. En annan center är Kinisjärvi som är en högintressant spelare.
 
Bra val av tränarna att låta Gistedt stå imorgon finns en chans att revanschera sig efter Tingsryd-matchen samt att Kruse släppt in 8 mål på 2 matcher så är det väl dags och vila sig lite. Givetvis är inte många mål hans fel men det kan vara bra med en tankeställare. Och för Gistedt att komma i form.
 
Vore trevligt om fler anmäler sig till Leksand borta den fjärde december så att vi åtminstone får ihop till en full buss. Känslan är god inför morgondagens match och jag tror formen kommer pricka in sig perfekt mot Leksand borta.
 
Vi hörs bröder och systrar!
  //MACKE
 
untitlesundsvall bik       


SJÄLAR som letar efter svar Gnaget hemma.....

Sur förlust borta mot Vita Hästen med tanke på att BIK i stort sett dominera matchen från början till slut. Denna kväll kändes det verkligen som vi hade två vassa kedjor som skapa målchanser, men en bra spelande Axel Brage såg till att Bofors endast kamma hem 1 poäng. Jag gillar vad jag ser utav Kruses vinnarinstinkt och mentalitet, han var verkligen inte nöjd. Måste kännas riktigt surt som målvakt att förlora även fast ens eget lag spelat mycket bättre än motståndarlaget.

 

Skönt att Björka börjar hitta formen och mycket roligt för Julle att äntligen fått sätta dit sin första balja. Rätt så besviken dock på Christian och Berglind som inte lyckas förvalta sina otroligt bra upplagda lägen. Mer förlåtande är dock Christians chans med tanke på att Brage gör en suverän räddning. Men Victor Berglind finns det inga ursäkter för som missar ett mål som är vidöppet. Dessutom är han värvad som en offensiv back som ska blomstra i powerplay och vinna matcher åt oss där.

 

På tal om offensiva backar som kan avgöra matcher åt oss i powerplay, är helt klart något BIK saknar. Bofors har tillräckligt bra forwards för att spela bra där, men vi har inga backar som kan lägga upp eller dunka in puckarna från blålinjen. Annars är det något BIK alltid varit bortskämda med, men de två senaste åren har de saknats.

 

Många Hästensfans reagera starkt på domarens insatser i matchen, riktigt pinsamt att nämna den höga klubban Carl Persson fick på sig, som enligt deras journalister och fans tyckte var tveksam. Tror inte jag skrivit ett enda inlägg om domarnas insatser i matcherna men denna domare tycker jag var bra och då fanns det ändå mer situationer som han kunde ta ut Hästens spelare. En situation som BIK definitivt borde fått utvisning var när Björka haka en Hästenspelare i defensiv zon annars såg jag inga speciella tillfällen. Hela hallen koka när Victor Berglind gjorde en klockren brytning med klubban på halvt frispelande Hästenspelare. Starkt av Robin Karlsson att inte ta Berglind på den situationen.

 

 

Skulle vara otroligt skönt att revanschera sig mot Gnaget som mer eller mindre spöa skiten ur BIK i Johanneshov. Minns den kvällen som en riktig blunder rent defensivt och målvaktsspelet var inte mycket att hänga i julgranen.

 

Viktiga offensiva spelare kan saknas om Gustaf Thorell inte kan vara med imorgon. En redan viktig spelare som saknas är Estoclet som många undrar vad det är för fel? Sjukdom nämner Bofors och då måste det ju handla om en lunginflammation eller av liknande art i och med att han varit borta så länge. Det är en väldigt viktig post som BIK fått klara sig utan i alldeles för många matcher, och frågan är om det är värt att hålla en sådan plats upptagen om vi ändå inte kan utnyttja hans spets? Faktum är att Adam har spelat riktigt bra när han väl spelat och är lite av en favorit i hallen men klubben går före alla spelare.

 

Känns bra med en sådan bred backuppsättning och det talar för en trygg defensiv imorgon och det är precis vad som behövs mot ett bra offensivt AIK. Det är dags att BIK spelar lite grisigt för att vinna. Spela hårt och tufft få AIKs unga spelare ur balans och för guds skull, när man får powerplay lägen måste BIK förvalta dem!

 

Ni har även chansen att skriva på er för Leksand borta, mer och mer anmälningar kommer in missa inte chansen och se BIK spöa skiten ur knäckebrödsgänget i deras borg.

 

 

Vi ses imorgon bröder och systrar!

//Macke

                     tre poäng över Aik

 

 


HÄSTEN BORTA....

Ja matchen mot Tigrarna gick inte som man hade hoppats. Ja man visste på förhand att vi mötte ett bra lag men jag hade hoppats att BIK gav bättre motstånd sett inom tre perioder. Man spelade väldigt bra i första perioden så det kändes väldigt ologiskt att 0-1 blev periodens resultat.

 

Andra och sista perioden så gav BIK inte matchen en chans och efter dumma utvisningar och felaktiga beslut så var hoppet kört. Fanns inga tendenser till att BIK skulle kunna vända matchen någon gång. Tycker jäkligt synd om Gistedt som återigen får släppa in mycket mål. Känner väl egentligen att han inte ska beskyllas på något mål förutom ett som han kan ha tagit. Men en Gistedt med bättre självförtroende hade definitivt tagit ett par puckar till.

 

Även om många utvisningar var dumma så tycker jag att Bofors boxplay var katastrof. Inte alls samma press och noggrannhet som tidigare. Säkert väldigt ängsliga över att möta tabellettan och studsarna var väl heller inte på BIKs sida. Med det sagt så finns det ingen anledning till panik BIK kommer studsa tillbaka, det är jag övertygad om.

 

Vad kan vi förvänta oss av Hästen borta? Ja vi har ju verkligen fått känna hur svårt det är att vinna i den hallen. Med bra tryck på läktaren och ett lag som spelar med bra självförtroende på hemmaplan ska det bli mycket till för att bärga hem 3 poäng. Och ärligt talat så är känslan dålig inför mötet.

 

Att Kruse får stå är helt rätt, bästa målvakt på svåraste matcherna ska stå så enkelt är det. Får hoppas att BIK spelar med mer disciplin och inte tar på sig samma onödiga utvisningar som mot TAIF. Det krävs nog mer att övriga kedjor bidrar mer offensivt, för nu bär Lillis med Thorell-bröderna ett stort lass. Visst gjorde Björka ett mål igår men det målet gav inte någonting.

 

Hästens defensiv ska inte underskattas och med det faktum att de har en bra målvakt kommer göra det svårt för BIK att näta. Thermell och Näsa få ha lite koll på Marcus Eriksson som inte är långt ifrån Lillis i poängligan.

 

Ni BIKare som är på plats önskar jag lycka till och hoppas med er ljuva stämma kunna hjälpa laget att vinna mot Vita Hästen.

 

Vi ses och hörs bröder och systrar!

 

// Macke

                                                        vita hästen bik


TIGRARNA

Man var inte van med  öppningen i matchen mot IKO då BIK har tagit till vana för att storma ut första 10 och ta kommando direkt. Istället var det Oskarshamn som började piggast och skapade många chanser mot en lugnt spelande Kruse. Första målet gjorde dock Bofors genom en snygg dragning av Christian Berglund. En annars dåligt spelande Björklund såg till att göra en bra assist och avgörande målet i matchen och det är en styrka i sig. Annars fanns det inte någon som stack ut positivt förutom Lillis snygga mål, är värt att nämna. 

 En spelare som hade en tuff kväll var Henrik Larsson som med sina misstag bäddade för 2 Oskarshamn mål och det är inte för att vara elak på något sätt utan det är ren fakta. Första målet kom efter en nonchalant pass bakom ryggen som en IKO-spelare får tag på lyckas spela till back som skjuter där Piispanen kan raka in den i öppen kasse efter en retur. Andra målet var när BIK har powerplay så slarvas det på blålinjen där IKO kan kontra, Henke tvingas ta en utvisning och istället är det IKO som har 4 mot 3 i powerplay som man förvaltar på bästa sätt.

 Jag måste säga att BIK hade bra koll på matchen fram till 1-2 som i och för sig kom ganska snabbt men efter det målet tappar BIK initiativet. Osäkerhet skapar osäkerhet till resten av ledet. Gillar att Henke spelar på sitt sätt, det måste han får göra för att vara den klassback han kan vara. Men i egen zon måste det spelas enklare annars kan det kosta Bofors poäng.

 

Hur som haver ändå jäkligt starkt av grabbarna att komma hem med två poäng. När plocka vi poäng senast i den arenan? Väldigt nöjd med poängen, i spelet nja inte lika nöjd men man kan inte spela bländande hockey jämt. Och jag vet att framförallt Henke inte kommer göra någon besviken när det drar ihop sig.

 

Match mot Tingsryd även kallade "tigrarna" utav egna fans. Har spelat otroligt bra och skrapat ihop ett väldigt bra självförtroende, ett spel som de litar fullt ut på.

 Kollade på matchen mellan Tingsryd och Almtuna där jag såg att TAIF har stora problem så fort något lag sätter press på dem och låter de inte ta kommandot i matchen. Slappnar man av så smäller det direkt. Jag ser stora möjligheter att BIK vinner denna match imorgon om man vågar sätta press och chocka Tingsryd med deras egna medicin.

 Tingsryd är inte direkt kända för att lyckas med sina importer, i år har man onekligen gjort det motsatta. Alla levererar med en mix utav egna produkter så är de livsfarliga för övriga lag i ligan. Ska bli kul och se "Lillpajen" igen i Nobelhallen, får man chansen att se honom igen fast i en annan tröja.

 Tråkigt att Estoclet missar morgondagens match, verkar vara en jobbig sjukdom han fått. Gistedt står imorgon hoppas hoppas hoppas att det går vägen för vår tilltänkte förstamålvakt.

 Men det jag hoppas mest på är att det kommer mycket folk till hallen. Vi snittar just nu 2096 pers och det är på tok för dåligt. Hur kan man vilja missa att grabbarna spelar så här bra? Det vill man såklart se live och bidra med skön stämning.

 Vi ses imorgon bröder och systrar!

 Och glöm inte att skriva på er för Mora den 28 November och  Leksand den 4 December borta!

 // Macke

                                                            bik


IK Oskarshamn...

En match med hårt spel mot skicklighet var vad vi fick bevittna mot Pantern. Även om BIK är ett skickligare lag satt segern långt inne, Pantern kommer långt med sina tunga spelare som är oerhört svårstoppade. Jag är glad att BIK lyckades finna ett sätt och vinna mot detta svårspelade lag. 

 

Första perioden kom BIK ut som man alltid gjort sen de börja vinna matcher, nämligen väldigt hårt ut med mycket fart och kreativitet. Dock så kom ingen utdelning och istället fick Pantern göra ett väldigt billigt mål p.g.a just det, slarv! Därför var det väldigt viktigt att Wessner såg till att kvittera, där förövrigt Skålberg gjorde en klockren pass till ett klockrent avslut. Frågan som alltid kom upp i min hjärna varför spelar inte BIK med mer fart mot dessa stora och tunga spelare? Men sanningen är nog att det är lättare sagt än gjort. Pantern fick ner BIKs fart tack vare sin fysik.

 

Oerhört tacksam över att vi har spelare som Wessner och Lillis som för tillfället avgör matcher. En riktigt spetskvalité i sig. Senast vi hade en spelare som kunde avgöra matcher på egen hand var Ken André Olimb. Tycker Lillis gör ett kanonjobb som bärande spelare just nu inget snack om saken. Thorell-bröderna gör ingen besviken heller med de kreativa spel det visar upp. Gustaf är väl mer den irrationella spelaren med läckra solonummer. Erik är mer den smarta spelaren ute på isen. Hursomhelst så bidrar båda och det är väldigt viktigt.

 

Vad tror vi om Oskarshamn borta? Baah det är väldigt sällan vi har fått bevittna en seger i den delen av Småland. IKO förlorade senast mot Almtuna borta där inte många lag kommer ha det lätt i och för sig men vi får hoppas att IKO går ner mot en dålig trend. Känslan har alltid varit att BIK aldrig orkat bjuda upp till match när man möter IKO i deras borg. Jag vill inte se några enkla skitmål som de oftast gör utan här gäller det att bjuda upp, det gäller att stå emot trycket IKO gärna vill visa upp till sina fans.

 

Oskarshamn har en del bra spelare att se upp med ikväll främst är den reborned Joakim Hagelin som efter ett par säsongen utanför IKO varit en breddspelare. Men i Oskarshamn trivs han och visat upp väldigt bra prickskytte-kvalitéer. Arsi Piispanen är en finne att se upp med också väldigt bra framför mål stor,tung och gänglig. Nordamerikanerna Wahl och Deschamps är givetvis också spelare att se upp med.

 

En sak som vi alla ska ha i åtanke är att här får BIK inget gratis. IKO älskar att vinna över BIK och det är utan tvekan ett av de svåraste bortamatcherna vi står inför. Skulle vilja säga att det här är en svårare uppgift än VIK borta då det är lättare att tända till mot VIK. Disciplin, ödmjukhet och vilja är kvällens seger recept! 

Glöm inte att anmäla er till LEKSAND den 4 December...

 Nu jävlar kör vi!

 Hörs bröder och systrar!

 // Macke

imagesBF4FNG9W


Lillis Lundhs Pantern

Helsike vilken bra match Bofors gjorde mot Västerås fastän att starten av matchen såg lite darrigt ut med många felaktiga beslut framförallt i passningsspelet. Skålberg som inte varit allt för vän med pucken på slutet skapade en del onödiga chanser åt Västerås med slarviga uppspel. Men ovanan försvann i andra perioden och det måste ha varit ett av Bofors bästa perioder den här säsongen då VIK inte hade en susning av vad som föregick. Resten av matchen speglades av bra försvarsspel med en storspelande Kruse och förbaskat bra spel i checkingen. Helt rättvist kom också 0-1 i tredje perioden av en genialisk pass ifrån vår stekhete playmaker Lillis som har förmågan att avgöra matcher.

 

Måste också passa och berömma Berglind och Lennström som har vuxit in i sina kostymer mer och mer, de gjorde en jättebra match mot VIK och spela hur stabilt som helst. För att vi ska kunna komma långt i år så är försvarsspelet den viktigaste faktorn. BIK har visat ett par matcher att man kan behärska den formen och mycket som talar för det är bland annat lagets boxplay. 25 raka boxplay utan insläppt mål är sjukt bra, håller sig den formen kan mycket vara vunnet.

 

Lite pinigt ifrån min sida så nämnde jag att hålla koll på F.Johansson i Västerås som alltid spelar bra mot Bofors. Han var inte med i gårdagens match och har heller inte spelat 3 matcher innan det. Som tur var så spela inte Williams alls i den standard han kan göra, men mycket av det beror givetvis på BIKs försvarsspel. Bästa spelarna i VIK skulle jag påstå var Svedlund, Urbas, Murphy och Borgman. Sistnämnde spelaren är förövrigt ett jobbigt moment för alla motståndarlag med sitt fysiska spel och "näven i ansiktet hockey" som han förespråkar. En back som man i alla dagar i veckan gärna har i sin trupp.

 

Wessner fortsätter med sin form och slår till med det avgörande målet, känns bra att han kommit igång på allvar. Ändå sätter jag ingen stor press på honom rent offensivt, men visst är det roligt att han levererar. Nisse är en spelare värd att hylla också med tanke på det uppoffrande spel han visar. Han får en puck i ansiktet och får ett par frakturer i ansiktet men det stoppar honom inte från att våga ta mer smällar. Tror jag såg att han fick 3 tacklingar emot sig men ändå ställer han sig upp utan att gnälla. En tuff lirare på sitt sätt och jag gillar det jag ser!

 

Imorgon är det Pantrarna som gäller med coach Stephan Lundh i rodret. Måste säga att jag är grymt imponerad av detta gäng som med detta lag på papperet visat stor potential till motståndarlagen. Mycket beror på tränare Lundh som har funnit en bra kemi mellan kedjorna och spelare som accepterat sina roller fullt ut. Ett väldigt svårslaget lag med stora spelare som inte alls spelar direkt kreativt, snabbt eller underhållande på det sättet som ett offensivt lag som Tingsryd eller AIK gör. Underhållning finns dock i olika definitioner och jag skulle vilja påstå att Pantern spelar underhållande på det sätt att man spelar hårt och resolut. Man spelar som ett lag och återigen har en småklubb visat att man bygger inte lag endast med pengar. Inte helt omöjligt dock att många lag underskattar Pantern och glömmer sitt grundspel. Jag skulle vilja påstå att Almtuna tex som torskade mot Pantern igår är ett bättre lag.

 

Spelar BIK lika uppoffrande och hårt som mot Västerås är mycket vunnet till morgondagens match. Bofors ska utnyttja det faktum att man har duktiga spelare som måste komma upp till sin offensiva standard man nyttjar över. Underskattning?

 

Vi ses imorgon bröder och systrar!

 

// Macke

imagesA35TGEQV


GURKERA

Slutade inte så lyckligt i Uppsala som vanligt blir Gränbylaget alldeles för tuffa att slå i deras hall. Tror matchen hade haft en annan utgångspunkt ifall BIK satt sina chanser i början av matchen. Det är bara och lyfta på hatten och gratulera Almtuna som var mer effektiva i denna match. Kan tycka att Tunas 2-0 mål var lite för lätt där 5 spelare glor på puck och det är ingen ursäkt att det är fyra forwards inne i det bytet, man ska ha koll där. 3-0 målet var en typisk bjudning som BIK många gånger gjort denna säsong men trots att  Almtuna fick sätta ett par billiga så var inte vinsten orättvis på något sätt, man spelar med stor kreativitet och beslutsamhet.
 
Även om BIK gjorde 3-1 så kändes segern ganska säker för Almtuna som hade koll på det mesta. Chanser kom för BIK där man inte var tillräckligt vassa. Läste i tidningen om Thermells kommentar angående att hålla koll på specifika spelare i motståndarlaget, där han tyckte att man kan inte kolla på endast spelare utan laget i sig. Kan hålla med till viss del men det är ändå lite naivt att inte ha extra koll på spelare som Michael Haga som är i en stekhet form. Tror ni att alla lag sa i omklädningsrummet att man skulle hålla koll på Örebro som lag och inte Conny Strömberg? Knappast. Duktiga spelare har man givetvis koll på annars får de leka hursomhelst.
 
Match mot Västerås imorgon som alltid är roliga antingen med känslor eller för och se på bra hockey. VIK har alltid varit kända som ett skridskoskickligt lag med det som signum i klubben. Nu för tiden så spelar man mer tajt med bra målvakter och sätter sina chanser när det kommer. Men mot BIK så brukar VIK tända till och verkligen bjuda upp till match.
 
Spelare att hålla koll på är alltid duktiga Fredrik Johansson eller vassa målskytten Jan Urbas för att inte glömma hårt skjutande Jeremy Williams. Sistnämnde spelare kan man ändå enklare hantera pga hans seghet, han får aldrig hållas rent i powerplay från pointman position då smäller det. Just därför är det så viktigt att BIK håller sig ifrån utvisningsbåset och håller sig kyliga i ABB arena, där varenda gurka kommer göra allt för och påverka domaren.
 
Jag tror BIKs medel i denna match är att vara under skinnet på stjärnorna och få med sig enkla utvisningar. Bofors är ett duktigt lag i boxplay men behöver bli bättre i powerplay, ett ypperligt tillfälle och visa vart skåpet ska stå. Givet på förhand så är VIK en svår bortamatch och med någon poäng hem får man vara nöjd med men jag hoppas ändå att man bjuder upp till dans så vi får bevittna en rolig hockey.
 
Ni som ska till Västerås gör allt för och stötta Bofors, tyvärr kapitulerar jag denna gång pga jobb. Västerås borta är ett utav de roligaste bortamatcherna, suger hårt att missa det.
 
Filsoford: "En man är ingen man förrän han lärt sig skjuta" - Guvernör Ratcliffe
 
Hörs bröder och systrar!
 
imagesA35TGEQV //Macke


Bengt Bloggar ......

Då var det tid för en kort gästblogg igen…

Nu har jag hunnit se lite mera matcher än senast, även om jag fortfarande inte sett många. Och så här under upphållet kan man ju reflektera lite över vad säsongen bjudit på hittills.

Till att börja med tycker jag att poängläget ungefär motsvarar vad jag trott innan serien startade. Mitt tips var att vi kommer att sluta 4-5 i tabellen och det finns ingen anledning att ändra på det. Vi har ett lag som kan slå alla andra lag i serien – men också förlora mot vilket annat lag som helst. Förhoppningen får ju vara att vi har hittat rätt med formen tills allt ska avgöras för då kan det bli en rolig säsong! Men jag ligger lite lågt, för än så länge har det svajat lite för mycket i defensiven för att jag ska känna mig nöjd.

Tittar man tillbaka på den segerstreak som BIK nyss haft, innan förlusten mot Almtuna, så tycker jag att man fick ihop grejorna lite bättre. Starkt bidragande till det var de två Frölundalånen Anton Karlsson och Christoffer Persson. Kan bara hålla med Tobias Thermell när han säger att Persson är en klassback. Och det är väl det vi saknar idag? Tittar man historiskt på Hockeyallsvanskan så är det lag som haft en riktig utpräglad förstaback som gjort det bra och i de flesta fall lyckats ta steget upp. Det har inte varit de offensiva, utan de defensiva kvalitéerna som avgjort. Det finns undantag, inte minst KHK förra året som framförallt var en urstark lagmaskin där flera av spelarna gjorde sitt livs säsong. Men generellt stämmer tesen. Inget ont om Martin Thelander, absolut inte. Han är jätteviktig. Men den riktiga pondusen utstrålar han inte på isen. Jens Skålberg SKULLE kunna vara generalen vi behöver, men skada efter skada sätter käppar i hjulet för det även om hans kapacitet är tydlig när han fått spela några matcher i rad. Och så Oskar Carlsson som varit vår bästa back så här långt – helt strålande bra i det tysta. Men ingen av dessa tre eller någon annan av våra backar är en sån spelare som injagar respekt hos motståndarna och lyfter det egna laget, utstrålar pondus och trygghet och genom att självklart bara ”vara” på isen.

Framåt är det inte mycket att orda om. Anton Karlsson var ett bra lån att få in i rätt tid, men när Carl Persson, Calle Berglund och Johan Nilsson är tillbaka har vi välbeställt på forwardssidan, inte minst med tanke på de två juniorer som var med upp till Almtuna.

Så sammantaget skulle jag gärna se en defensiv förstärkning, samtidigt som jag vet att det finns lag i SHL som är mycket intresserade av Oskar Carlsson som ju då blir viktig att behålla.

Viktigt nu att få en bra ingång i spelet igen efter uppehållet. Det gör mig inte så mycket om man får en förlust mot VIK på bortaplan faktiskt. Men det känns viktigt att man gör en stabil match där man hittar rätt i positioner och inte faller in i raggarhockey som jag tycker man har gjort i vissa matcher. Lyckas man med det så bör man med bra självförtroende sedan kunna gå in mot Pantern på hemmaplan innan den svåra matchen mot IKO borta.

Och som vanligt ses vi i hallen – de två närmaste matcherna kommer jag i alla fall att kunna gå!

MVH Bengt