Blogginlägg

GOTT-NYTT BIK- ÅR

En liten gästkrönika –igen Jag har blivit ombett att så här i 2015 års sista dagar sammanfatta höstsäsongen. Gör det med viss tvekan, då jag faktiskt sett ganska få matcher. Men jag gör ett försök utifrån vad jag sett och vad jag läst.

Först och främst tycker jag att laget ligger där jag förväntat mig – ungefär i alla fall. Vad jag däremot inte förväntat mig var att AIK och Tingsryd skulle dra iväg i tabellen och just nu se ut som gjutna för att spela seriefinal mot varandra. Jag hade nog mera trott på Västerås och kanske Leksand i topp – men som sagt hade jag förväntat mig att BIK skulle ligga med bakom, men tätare bakom poängmässigt än vad man är. Nu har ju glappet blivit ganska stort, så jag tror att BIK ”bara” kan fokusera på att hålla en topp-7 placering och försöka hitta en formtopp när det drar ihop sig. Om placeringen känns hyfsat rätt så tycker jag ändå att poängutdelningen varit i magraste laget sett till hur man spelat i vissa matcher, t.ex. Leksand borta. Tror ändå att man ligger ungefär på det poängsnitt man kalkylerat med, men det skadar inte om man lyfter lite i början på nästa år för att säkra en bra placering i toppen.

Höstens toppar tycker jag har varit Marcus ”Lilliz” Nilsson som är rent magisk ibland med sin förmåga att få fram de mest omöjliga passningar till sina medspelare – och så Daniel Wessner som jag tycker har klivit fram ett steg som frontfigur och även målgörare i år. Oskar Carlsson måste också nämnas bland de som tagit stora steg, men det syntes redan förra året vad som var på väg där. Likaså Emil Kruse som verkligen växt med ansvaret under hösten. Höstens floppar? Jag börjar med att generellt säga försvarsspelet. Varför har vi så förtvivlat svårt att spela konsekvent en hel match? Jag har ingen lösning på problemet, jag vet att tränarna har modifierat styrspelet under säsongens gång, men ändå klickar det och vi ger motståndarna på tok för många billiga avslut. Räknefel, att man alldeles för ofta hamnar på fel sida i markeringen, att man ibland går bort sig på ett rent pojklagsmässigt sätt… Sedan kan man peka ut individuella spelare som inte riktigt håller, men det väljer jag att inte göra. Jag tror att alla vet sina egna brister och det tjänar ingen på att jag försöker analysera och peka ut. Och det ska sägas att det inte är så att det är dåliga spelare vi talar om, utan spelare som kanske inte riktigt passar in i den speediga och offensiva hockey BIK vill spela utan därmed ibland inte kommer alls till sin rätt.

En annan brist jag ser hos BIK är att vi är för svaga i det fysiska spelet. Förvånande för mig, eftersom BIK alltid varit ett tufft lag. Men nu tycker jag att vi har ett lag där spelarna är dåliga på att använda kroppen och har svårt i närkampsspelet, där vi förlorar allt för många sargdueller. I gengäld har vi ett lag med en bättre teknik och spelskicklighet än på många år, men kanske det tagits ett steg för långt. Jag vet i alla fall att många av oss i publiken gärna vill se lite mera fysiskt spel från våra grabbar i blåvitt.

Men det för mig in på en del till som definitivt förtjänar ris och det är domarna. Jag tror att detta måste vara rekord i dåliga domarinsatser jag sett under året. Jo, jag vet att det är en generationsväxling även där, jag vet att de måste få chansen, men ändå. Jag tycker synd om spelarna som knappast kan förstå vad som gäller ute på isen. Domare som saknar spelförståelse, som inte hinner med, som ständigt får söka hjälp hos linjemännen eftersom man missar de mest uppenbara saker. Jag har ingen lösning, utan får hoppas att de unga domarna växer till sig och blir bättre, annars vet jag inte ens om jag tycker det är roligt längre när domarna så ofta har avgörande inverkan på resultatet. Detta oavsett om det går i BIK:s eller motståndarnas favör, kanske jag ska tillägga. Spelet förstörs helt enkelt.

Därmed sagt ser jag fram emot en spännande säsongsavslutning där jag tror att BIK kommer att kriga sig till en fjärdeplats i serien och sluta på 86 poäng. Sedan är det dagsform som avgör vad som händer… Och det vill jag säga att när BIK genomför matcherna på ett konsekvent sätt, när alla i laget följer gameplan i alla fall till 95% - då är det INGET av de allsvenska lagen som kommer att slå oss – så bra är ”vi” faktiskt i år, trots kritiken ovan.
BIK har ju redan för den delen låtit nyårsklockorna ringa – det måste vara svenskt rekord i stolp-och ribbträffar per match sett över den del av säsongen som varit – och nu hoppas jag att laget och alla vi supportrar laddar batterierna över nyår och kommer tillbaka fulla av energi till de sista matcherna i serien!

GOTT NYTT ÅR tillönskas alla BIK:are därute i vinterkylan!!

    

    

            

          


     
    
       

              

            
         


Bara att blicka framåt!

Senast jag var i Leksand så sa jag efteråt att en värre match än de här kommer jag aldrig beskåda igen. Men det kunde jag fast värre...Förstå mig rätt BIK gjorde en klockren match fram till 18.00 i sista perioden där all säkerhet och dominans försvann totalt. Och det räckte för att Leksand skulle bärga hem segern. Jag skulle kunna dra upp olika åsikter om hur BIK skulle kunna gjort det annorlunda men det tjänar inget till, utan det bästa är väl egentligen att glömma den matchen rent resultatmässigt.

 

Spelet skulle man ta med sig mot Timrå men det gick inte och känna igen samma spel. Men jag måste säga att Timrå såg starkare och piggare ut än Leksand vilket gjorde det svårt för Bofors. Rent målmässigt kanske inte den roligaste matchen, men ur en fysisk synvinkel så var det en underhållande match med mycket kamp. I år så har BIK haft svårt för lag som spelar med mycket fysik och de klarar inte riktigt att komma in på mål och skapa de farliga chanserna där. Bortsett ifrån första målet tycker jag att Gistedt gjorde en klockren match han får gärna komma igång på allvar. Bra straffar ifrån Timrå gör att de vinner rättvist. Ett som är säkert är att BIK behöver bli jämnare i powerplay och boxplay för att vinna dessa täta matcher.

 

På tal om ojämnt så har vi Björklöven på besök för andra gången denna säsong. Är det någon gång BIK har chans att vinna över Löven så är det väl nu? Efter straffvinst mot Almtuna och storstryk mot Pantern på hemmaplan så är känslan att de kan vara darriga, vet inte riktigt läget med skador och liknande men det är väl på tiden att man tar en säker hemmavinst som Bofors alltid varit kända för.

 

Med lite tillförsikt och respekt så besitter Björklöven en bra trupp att se upp med. Men jag är säker på att om BIK visar lite jävlaranamma ala fart och grisspel så ska vi ta hem det här. Hoppas folk börjar hitta till Nobelhallen och ger laget de stöd de behöver.

 

Vi ses imorgon bröder och systrar! // Macke

                        FoToZ0162


FORMEN....

 

leksand   

                                                              

Efter några matcher frånvarande har jag vaknat ur min dvala och på den tiden har det hänt en hel del. BIK vann mot S-vall och fick till följd skador på Berglind och Thorell. BIK torska då inte helt oväntat borta mot Mora efter att man dramatiskt tvingats ändra i kedjorna där bland annat Henke Larsson tar plats, vilket givetvis skapar ovana och osäkerhet. Man såg väl redan i matchen mot

Sundsvall att formen börjar gå ner lite efter att Sundsvall hårt bombarderat Gistedt som faktiskt rädda kvar BIK i matchen och gav de en chans att vända.

 

Matchen mot Mora var jag dock inte alls nöjd med då man enligt mitt tycke gav bort matchen. Kan ha varit en av de sämsta matcher jag sett i år av alla matcher jag sett i hockeyallsvenskan. Powerplaychanser dök dock upp men som man förvalta på absolut sämsta sett. Säkert beror mycket på att just Berglind och Thorell försvann men vi har tillräckligt bra spelare för att göra match av det hela.

 

Två spelare som verkligen fortsätter att leverera är firma Wessner och Lillis där framförallt den sistnämnda är helt sjuk! Jag har aldrig sett Lillis så här bra och då har han ändå tidigare öst in poäng tidigare år. Men i år har han utvecklats till en nivå där han på egen hand kan vinna matcher åt BIK. Wessner tar verkligen sin rutin till en fördel och inte heller han har varit så bra som han är nu. Värd mer beröm för det jobb och effektiva spel han visar upp nu.

 

Hade ingen bra känsla inför Asplöven då som sagt formen sett ut att dala på senaste tiden. Och visst får Asplöven göra så enkla mål som får en att tappa hoppet totalt, jag kände dock ingenting utan såg bara på hur båten sjönk. Dock så hände något som kanske bara händer en gång per säsong och det är en helt sjuk vändning efter lite medstuds och vilja. Liknande match var det borta mot Södertälje förra året då BIK inte hade någonting men 5-6 minuter spelande hockey räckte för att vinna matchen.

 

Mycket avgörande var Julles mål efter en tavla från Asplövens Samuel Ward då BIK fick en rungande energi och hade allt att vinna. När sedan 3-3 kom skrek jag hemma i soffan GÅ FÖR 4AN GÅ FÖR 4AN! Och visst fan gjorde man det efter ett väldigt efterlängtat mål ifrån Thelander. Det är precis så en PP-back ska agera när smörpass ges, dunka upp pucken i krysset. Skandal givetvis att jag var hemma igår men jag ångrar det inte efter det tillstånd jag var i. Däremot är jag glad att de 1821 betalande personer som var där igår fick uppleva det.

 

Hur kommer då formen vara mot Leksand? Högst osäkert men det är i alla fall inte ett minus att vi får tillbaka G.Thorell från skada, känns viktigt att ha en så bred trupp som möjligt när vi möter ett nyvaket Leksand. Bra timing i att Leksand headcoach valde att ta semester under vissa matcher bland annat mot BIK.

 

Men som många säger så är det defensivt som det måste bli bättre och förstamålet kommer bli enormt viktigt borta mot knätofsarna. Skulle önska att man taggar till lite på fredag och grisar lite extra för oss BIKare som kommer vara på plats.

 

Är ni sugna på att hänga med till Malmö? Skriv på er för en häftig resa mot Pantern.

 

Filosoford: "Du får ingenting gratis du måste ta för dig!" - Jack Nicholson

 

Vi ses bröder och systrar! Tillsammans med grabbarna ska vi göra allt för att ta hem 3 poäng till Karlskoga. Forza Bofors!

 

// Macke