Blogginlägg

GOTT-NYTT BIK- ÅR

En liten gästkrönika –igen Jag har blivit ombett att så här i 2015 års sista dagar sammanfatta höstsäsongen. Gör det med viss tvekan, då jag faktiskt sett ganska få matcher. Men jag gör ett försök utifrån vad jag sett och vad jag läst.

Först och främst tycker jag att laget ligger där jag förväntat mig – ungefär i alla fall. Vad jag däremot inte förväntat mig var att AIK och Tingsryd skulle dra iväg i tabellen och just nu se ut som gjutna för att spela seriefinal mot varandra. Jag hade nog mera trott på Västerås och kanske Leksand i topp – men som sagt hade jag förväntat mig att BIK skulle ligga med bakom, men tätare bakom poängmässigt än vad man är. Nu har ju glappet blivit ganska stort, så jag tror att BIK ”bara” kan fokusera på att hålla en topp-7 placering och försöka hitta en formtopp när det drar ihop sig. Om placeringen känns hyfsat rätt så tycker jag ändå att poängutdelningen varit i magraste laget sett till hur man spelat i vissa matcher, t.ex. Leksand borta. Tror ändå att man ligger ungefär på det poängsnitt man kalkylerat med, men det skadar inte om man lyfter lite i början på nästa år för att säkra en bra placering i toppen.

Höstens toppar tycker jag har varit Marcus ”Lilliz” Nilsson som är rent magisk ibland med sin förmåga att få fram de mest omöjliga passningar till sina medspelare – och så Daniel Wessner som jag tycker har klivit fram ett steg som frontfigur och även målgörare i år. Oskar Carlsson måste också nämnas bland de som tagit stora steg, men det syntes redan förra året vad som var på väg där. Likaså Emil Kruse som verkligen växt med ansvaret under hösten. Höstens floppar? Jag börjar med att generellt säga försvarsspelet. Varför har vi så förtvivlat svårt att spela konsekvent en hel match? Jag har ingen lösning på problemet, jag vet att tränarna har modifierat styrspelet under säsongens gång, men ändå klickar det och vi ger motståndarna på tok för många billiga avslut. Räknefel, att man alldeles för ofta hamnar på fel sida i markeringen, att man ibland går bort sig på ett rent pojklagsmässigt sätt… Sedan kan man peka ut individuella spelare som inte riktigt håller, men det väljer jag att inte göra. Jag tror att alla vet sina egna brister och det tjänar ingen på att jag försöker analysera och peka ut. Och det ska sägas att det inte är så att det är dåliga spelare vi talar om, utan spelare som kanske inte riktigt passar in i den speediga och offensiva hockey BIK vill spela utan därmed ibland inte kommer alls till sin rätt.

En annan brist jag ser hos BIK är att vi är för svaga i det fysiska spelet. Förvånande för mig, eftersom BIK alltid varit ett tufft lag. Men nu tycker jag att vi har ett lag där spelarna är dåliga på att använda kroppen och har svårt i närkampsspelet, där vi förlorar allt för många sargdueller. I gengäld har vi ett lag med en bättre teknik och spelskicklighet än på många år, men kanske det tagits ett steg för långt. Jag vet i alla fall att många av oss i publiken gärna vill se lite mera fysiskt spel från våra grabbar i blåvitt.

Men det för mig in på en del till som definitivt förtjänar ris och det är domarna. Jag tror att detta måste vara rekord i dåliga domarinsatser jag sett under året. Jo, jag vet att det är en generationsväxling även där, jag vet att de måste få chansen, men ändå. Jag tycker synd om spelarna som knappast kan förstå vad som gäller ute på isen. Domare som saknar spelförståelse, som inte hinner med, som ständigt får söka hjälp hos linjemännen eftersom man missar de mest uppenbara saker. Jag har ingen lösning, utan får hoppas att de unga domarna växer till sig och blir bättre, annars vet jag inte ens om jag tycker det är roligt längre när domarna så ofta har avgörande inverkan på resultatet. Detta oavsett om det går i BIK:s eller motståndarnas favör, kanske jag ska tillägga. Spelet förstörs helt enkelt.

Därmed sagt ser jag fram emot en spännande säsongsavslutning där jag tror att BIK kommer att kriga sig till en fjärdeplats i serien och sluta på 86 poäng. Sedan är det dagsform som avgör vad som händer… Och det vill jag säga att när BIK genomför matcherna på ett konsekvent sätt, när alla i laget följer gameplan i alla fall till 95% - då är det INGET av de allsvenska lagen som kommer att slå oss – så bra är ”vi” faktiskt i år, trots kritiken ovan.
BIK har ju redan för den delen låtit nyårsklockorna ringa – det måste vara svenskt rekord i stolp-och ribbträffar per match sett över den del av säsongen som varit – och nu hoppas jag att laget och alla vi supportrar laddar batterierna över nyår och kommer tillbaka fulla av energi till de sista matcherna i serien!

GOTT NYTT ÅR tillönskas alla BIK:are därute i vinterkylan!!