Blogginlägg

GURKERA

Slutade inte så lyckligt i Uppsala som vanligt blir Gränbylaget alldeles för tuffa att slå i deras hall. Tror matchen hade haft en annan utgångspunkt ifall BIK satt sina chanser i början av matchen. Det är bara och lyfta på hatten och gratulera Almtuna som var mer effektiva i denna match. Kan tycka att Tunas 2-0 mål var lite för lätt där 5 spelare glor på puck och det är ingen ursäkt att det är fyra forwards inne i det bytet, man ska ha koll där. 3-0 målet var en typisk bjudning som BIK många gånger gjort denna säsong men trots att  Almtuna fick sätta ett par billiga så var inte vinsten orättvis på något sätt, man spelar med stor kreativitet och beslutsamhet.
 
Även om BIK gjorde 3-1 så kändes segern ganska säker för Almtuna som hade koll på det mesta. Chanser kom för BIK där man inte var tillräckligt vassa. Läste i tidningen om Thermells kommentar angående att hålla koll på specifika spelare i motståndarlaget, där han tyckte att man kan inte kolla på endast spelare utan laget i sig. Kan hålla med till viss del men det är ändå lite naivt att inte ha extra koll på spelare som Michael Haga som är i en stekhet form. Tror ni att alla lag sa i omklädningsrummet att man skulle hålla koll på Örebro som lag och inte Conny Strömberg? Knappast. Duktiga spelare har man givetvis koll på annars får de leka hursomhelst.
 
Match mot Västerås imorgon som alltid är roliga antingen med känslor eller för och se på bra hockey. VIK har alltid varit kända som ett skridskoskickligt lag med det som signum i klubben. Nu för tiden så spelar man mer tajt med bra målvakter och sätter sina chanser när det kommer. Men mot BIK så brukar VIK tända till och verkligen bjuda upp till match.
 
Spelare att hålla koll på är alltid duktiga Fredrik Johansson eller vassa målskytten Jan Urbas för att inte glömma hårt skjutande Jeremy Williams. Sistnämnde spelare kan man ändå enklare hantera pga hans seghet, han får aldrig hållas rent i powerplay från pointman position då smäller det. Just därför är det så viktigt att BIK håller sig ifrån utvisningsbåset och håller sig kyliga i ABB arena, där varenda gurka kommer göra allt för och påverka domaren.
 
Jag tror BIKs medel i denna match är att vara under skinnet på stjärnorna och få med sig enkla utvisningar. Bofors är ett duktigt lag i boxplay men behöver bli bättre i powerplay, ett ypperligt tillfälle och visa vart skåpet ska stå. Givet på förhand så är VIK en svår bortamatch och med någon poäng hem får man vara nöjd med men jag hoppas ändå att man bjuder upp till dans så vi får bevittna en rolig hockey.
 
Ni som ska till Västerås gör allt för och stötta Bofors, tyvärr kapitulerar jag denna gång pga jobb. Västerås borta är ett utav de roligaste bortamatcherna, suger hårt att missa det.
 
Filsoford: "En man är ingen man förrän han lärt sig skjuta" - Guvernör Ratcliffe
 
Hörs bröder och systrar!
 
imagesA35TGEQV //Macke


Bengt Bloggar ......

Då var det tid för en kort gästblogg igen…

Nu har jag hunnit se lite mera matcher än senast, även om jag fortfarande inte sett många. Och så här under upphållet kan man ju reflektera lite över vad säsongen bjudit på hittills.

Till att börja med tycker jag att poängläget ungefär motsvarar vad jag trott innan serien startade. Mitt tips var att vi kommer att sluta 4-5 i tabellen och det finns ingen anledning att ändra på det. Vi har ett lag som kan slå alla andra lag i serien – men också förlora mot vilket annat lag som helst. Förhoppningen får ju vara att vi har hittat rätt med formen tills allt ska avgöras för då kan det bli en rolig säsong! Men jag ligger lite lågt, för än så länge har det svajat lite för mycket i defensiven för att jag ska känna mig nöjd.

Tittar man tillbaka på den segerstreak som BIK nyss haft, innan förlusten mot Almtuna, så tycker jag att man fick ihop grejorna lite bättre. Starkt bidragande till det var de två Frölundalånen Anton Karlsson och Christoffer Persson. Kan bara hålla med Tobias Thermell när han säger att Persson är en klassback. Och det är väl det vi saknar idag? Tittar man historiskt på Hockeyallsvanskan så är det lag som haft en riktig utpräglad förstaback som gjort det bra och i de flesta fall lyckats ta steget upp. Det har inte varit de offensiva, utan de defensiva kvalitéerna som avgjort. Det finns undantag, inte minst KHK förra året som framförallt var en urstark lagmaskin där flera av spelarna gjorde sitt livs säsong. Men generellt stämmer tesen. Inget ont om Martin Thelander, absolut inte. Han är jätteviktig. Men den riktiga pondusen utstrålar han inte på isen. Jens Skålberg SKULLE kunna vara generalen vi behöver, men skada efter skada sätter käppar i hjulet för det även om hans kapacitet är tydlig när han fått spela några matcher i rad. Och så Oskar Carlsson som varit vår bästa back så här långt – helt strålande bra i det tysta. Men ingen av dessa tre eller någon annan av våra backar är en sån spelare som injagar respekt hos motståndarna och lyfter det egna laget, utstrålar pondus och trygghet och genom att självklart bara ”vara” på isen.

Framåt är det inte mycket att orda om. Anton Karlsson var ett bra lån att få in i rätt tid, men när Carl Persson, Calle Berglund och Johan Nilsson är tillbaka har vi välbeställt på forwardssidan, inte minst med tanke på de två juniorer som var med upp till Almtuna.

Så sammantaget skulle jag gärna se en defensiv förstärkning, samtidigt som jag vet att det finns lag i SHL som är mycket intresserade av Oskar Carlsson som ju då blir viktig att behålla.

Viktigt nu att få en bra ingång i spelet igen efter uppehållet. Det gör mig inte så mycket om man får en förlust mot VIK på bortaplan faktiskt. Men det känns viktigt att man gör en stabil match där man hittar rätt i positioner och inte faller in i raggarhockey som jag tycker man har gjort i vissa matcher. Lyckas man med det så bör man med bra självförtroende sedan kunna gå in mot Pantern på hemmaplan innan den svåra matchen mot IKO borta.

Och som vanligt ses vi i hallen – de två närmaste matcherna kommer jag i alla fall att kunna gå!

MVH Bengt

     

    

            

          


          

          

            
    
       

              

            
         


TUNA AWAY

Man lyckades vinna mot Björklöven borta efter en mycket nervkittlande match där pucken många gånger dansa på mållinjen. Men satan i gatan vilken målvakt vi har som gjorde många kvalificerade räddningar. Det som känns extra skönt i denna match var att även om BIK gjorde som de ofta gör under matcherna individuella misstag, så straffa det sig inte.
 
Signifikativt för matchen var den stolpe in som BIK har samt stolpe ut som drabbat löven som de ofta gör för lag som har en dålig trend. Men jag skulle vilja säga att stolpe ut inte var någon slump med tanke på de målvaktsspel som Kruse stod för. Två exempel står samma spelare för Björklövens nyförvärv Trotter när han satt två skott i ribban. Anledningen till det är för att Kruse gör sig stor i målet och tvingar Trotter till ett högt skott. Chansen blir väldigt stor att skottet tar i ribban eller går över mål.
 
Sen ska man väl inte heller undgå att BIK-försvaret var väldigt bra och tvinga Björklöven till skott från utsidan. I och med att BIK inte släppte in något mål så kanske det släpper från huvudet att göra individuella misstag. Har man satt det i system är det svårt och få bort det rent psykiskt, nu när man inte blir straffade för det kanske det släpper en aning.
 
Offensivt var det väl ingen höjdarmatch ifrån BIKs sida bortsett ifrån första perioden där laget storma fram med 3-4 chanser som mycket väl kunnat slutat i mål. Carl Berglund satt tillslut ett mål som inte direkt var en solklar chans men som var väldigt viktig. Framförallt för hans eget självförtroende då han haft chanser som inte gått in. Väldigt skönt för Björka efter matchavstängningar och utvisningar i slutet av matcherna att han satt en avgörande puck.
 
Lite synd att BIK tappar Frölunda-lånen som har gjort ett fantastiskt jobb. Mest saknad blir givetvis Christoffer Persson som är en toppback i allsvenskan, precis en sådan back som kan ta upp lag i högstaserien. Därför blir givetvis högre krav på de backar BIK befogar över.
 
Almtuna borta i Gränbyhallen eller Metallåtervinning arena är alltid en svår bortamatch men framförallt i år då Almtuna är väldigt svårslagna. Lite olikt med Tuna i år är att man blivit ett mer offensivt lagt men inte alls lika skickliga defensivt. Man han har alltid känt igen Tuna som ett spelförstörande lag med att täppa igen spelet i mittzon och sätta en puck efter en chans. Men nu har Niklas Eriksson med gänget utvecklat en roligare hockey med mycket kreativitet. Jag skulle inte vilja säga att Almtuna är ett skridskoskickligt lag utan mer ett kreativt och spelskickligt med många spelare som utvecklats från förgående säsong.
 
BIK bör inte underskatta dess offensiva skicklighet utan fortsätt att spela som man gjorde mot Björklöven uppoffrande och hårt. Nyckeln till denna match blir specialteams då Bofors powerplay måste funka, för jag fruktar att Tunas kommer bli giftig så det gäller att hålla sig ifrån utvisningsbåset. Skulle vilja se mer utav Lillis - Estoclet - E.Thorell denna match då de vart rätt anonyma de tre senaste omgångarna. Hoppas vi får se mer utav Kruses kvalitativa räddningar.
 
Vi blir två minibussar med förhoppningsvis många bilar som tar sig upp för att stötta Bofors. Nu jävlar kör vi!
 
Filosoford: "Är du bara modig så är jag nöjd" - Emil 2015
 
Vi ses bröder och systrar!
 
DSC_0323 // Macke


GRÖNA DJÄVLAR

Bofors gjorde lite som man önska mot Timrå och det var att chockstarta med två snabba mål. Chocken var ungefär detsamma när Timrå lika enkelt fick göra 2-2. Men som det har sett ut på senaste tiden har BIK svårt och förlora när man gör så många mål. Jag skulle vilja lyfta fram kedjan med Wessner, Högga och Anton Karlsson. Jävlar! De spela riktigt bra mot Timrå och var för denna afton lagets förstafemma sett till spelet. Vad som kan vara signifikativt för Högga och Wessner är att båda blandar och ger i offensiva spelet. Det kan vara en period där båda är i princip osynliga till att nästa period fullkomligt explodera. Men vad de alltid gör är och jobba hårt i varje match, extra kul när de får utdelning. Anton Karlsson har visat sig vara ett lika bra lån som Christoffer Persson, det märks att han trivs med BIKs spel.
 
Kedjan med Thorell, Lillis och Estoclet var inte alls så bra mot Timrå men det sköna är när det inte klaffar för denna femma har Bofors andra som kan kliva fram. Känns tryggt med sådan bredd. Men ändå kommer chanser, Lillis ordna en snygg assist till Wessner. Estoclet sköt ett bra skott som lika gärna kunde ha slutat i mål.
 
Som många nämner så funkar Bofors specialteams väldigt bra, framförallt boxplay. Förra året tror jag vi låg sist vid denna tidpunkt vad gäller boxplay. Powerplay-spelet var bedrövligt vilket har varit bättre i år än så länge. Men jag tror med det material som BIK bifogar över så finns det mer och ge.
 
Jag hoppas att Björka och Calle kommer igen lite av det offensiva spelet mot Björklöven båda har skapat chanser men inte riktigt fått utdelning på sina chanser. Samma med Julius Persson som i och för sig har utvecklats nå oerhört under resans gång. Känns tryggt med det defensiva och kreativa spel som han visat upp.
 
Sammanfattat bra match av BIK men det finns en del och jobba på när det kommer till defensiva-spelet i framförallt 5mot5 där Bofors återigen bjuder på onödiga mål. Helt klart sitter det i huvudet på spelarna, har man börjat släppa till så onödiga chanser så är det svårt och fila bort det. Jag väntar fortfarande på den klockrena matchen där BIK släpper till så få chanser och framförallt solklara chanser.
 
Matchen mot Björklöven är svårläst. Jag satt och spana på matchen mellan Västerås och Björklöven och där ser man klart att löven har väldigt dåligt självförtroende. Löven känns lite i samma stadie som BIK hade för 6-7 omgångar sedan. Väldigt osäkert mellan forwards och backar. Spetsspelare som i normala fall ska åstadkomma mer spelar som darriga höstlöv.
 
BIK får verkligen inte släppa till onödiga lägen mot Björklöven. Ett sådant darrigt lag får man inte på något sätt ge minsta självförtroende. Här ska man ta tillfället i akt och köra in som en ångvält och mala ner dem tills de är på gränsen till att knäckas. Fysiskt spel och en jäkla fart brukar lag med dåligt självförtroende ha svårt att sätta emot, BIK borde utnyttja det och inte ge löven något andrum att komma in i matchen.
 
Jag vädjar till alla supportrar där ute och skriva på er för Almtuna borta. Vi är ca 16 stycken anmälda och det är skandal med tanke på vad laget presterat. Det handlar lite om att och ge och ta, BIK förväntar sig stöd i alla lägen jag tycker det är dags att vi visar vår uppskattning.
 
Filosoford: "En hel bortasektion med galna Karlskogingar kan inte bli mycket bättre" - Martin Thelander 2014
 
Vi hörs bröder och systrar!10850842_10203069037993742_269649318_n
 
// Macke


Timrå home

Segern mot Leksand satt långt inne, men guuud så gött. Bortalaget gjorde en imponerande insats i hangaren och skulle inte oförtjänt kunnat ta med sig poäng hem. De två senaste matcherna har BIK visat en hög moral genom att spela i en hel match och avgöra när det handlar om få minuter kvar. Lillis har varit hjärnan bakom de bägge sent avgjorda tillställningarna. På tal om Lillis så såg man inte det riktiga bettet som han haft på slutet men ändå tar han klockrena beslut som leder till vinst. Inte heller vår nordamerikanske frälsare var värst bra men får ändå med sig två assist, starkt! Föga förvånande spelar Leksand väldigt bra försvarsspel matchen igenom med stora och starka backar till sitt förfogande. Ändå släpper man in fem mål tänker många? Det stavas effektivitet där Bofors är det bästa laget i serien samtidigt som ett mål var i öppen kasse. Men se vad lite självförtroende kan göra grädden på moset. Tidigare matcher när BIK släppt in sent kvitteringsmål tappa man energin för lätt, detta har nu vänt till att man i varje pris ska vinna. Spelare som sticker ut lite extra i denna match är helt välförtjänt matchens lirare Högga samt Daniel Wessner som klippte till direkt när han fick pucken. Man har saknat lite av den varan ifrån den rutinerade centern som ofta vill finta ner målvakten eller hitta en perfekt pass istället för och skjuta. Wessner drog i och för sig en väldigt fin pass till Höggren som inte gör något misstag i det läget, vackert! Givetvis ska Lillis hyllas för de kloka beslut han gör på isen. Förra året gjorde han många dåliga beslut som ledde till förlust, jag ser en enorm skillnad i år! Jag unnar också vår Karlskogason Daggen framgång, även om målet inte var värst fint så var det förbannat gött. Calle Berglund kommer igång mer och mer i offensiven men så länge han gör ett fint jobb i grovjobbet som han gjort hittills är jag nöjd. Tråkigt att Calle Persson fick kliva av igår hoppas inte att det är allvarligt. Skulle vara så typiskt när vi fått in en sådan energisk och duktig spelare att han går sönder direkt. Anton Karlsson från Frölunda är en härlig lirare med många hårda tacklingar, påminner lite om A.Wiklund i sin spelstil. Viktigt att Björka är tillbaka mot Timrå då vi får skador titt som tätt och med det faktum att han är en duktig spelare. Vi har inte råd med att våra duktiga spelare ska vara avstängda. Jag undrar hur länge Nisse blir borta från isen? Man kan tycka att en ansiktsskada inte kan hålla en spelare allt för långt borta från spel, kan det vara smärtan som håller honom borta? Kör han med helvisir är inte risken så stor att han kan förvärra skadan. Vad tror vi om morgondagens match hemma mot Timrå? BIK har bortsett ifrån ett år haft väldigt svårt för Timrå med unga och skridskoskickliga spelare. I årets upplaga ser jag en medioker roster vad gäller det offensiva spelet och med 33 mål samt att de ligger sist vad gäller effektivitet talar mycket för vad jag menar. Dock så har de många grovjobbare som kan göra livet surt för BIK. Den senaste matchen släppte BIK till alldeles för många kontringar som deras skridskoskickliga spelare kunde utnyttja. Här gäller det att hålla linjerna och köra med samma medicin för att vinna. Skulle vilja se bättre defensivt spel imorgon nu när det offensiva funkar, kanske man kan lägga ner lite vikt på defensiven, hitta någon sorts balans. Lönehelg och med det faktum att BIK vunnit 4 raka hoppas jag på mycket folk imorgon. Atmosfären var bra mot Leksand nu fortsätter vi på den inslagna vägen! Och glöm inte att skriva på er för kommande bortamatcher. Filosoford: "Livet som hockeysupporter är glamouröst" - Älgen Ses imorgon bröder och systrar!


Fallen leafs

Tre poäng kom efter många om och men hem till Karlskoga och anledningen till det stavas offensiv spets. Segerreceptet enligt bloggen skulle vara bra försvarsspel med få utvisningar åtminstone ett utav dem funkade inte så bra. Utvisningarna var inte många i sin helhet men kom under den mest olämpliga tiden av matchen. Såg inte hela händelsen angående Björkas "headbutt" men hoppas inte den var så farlig att han blir avstängd länge.

Vad ska man säga om Bofors offensiv då? Fenomenal! Efter matchen ringde farsgubben upp mig och jubla, han jämförde Bofors offensiv med "the red machine" och syftade givetvis på superlaget Sovjet under deras storhetstid. Hehe nja kanske inte så bra men det offensiva spelet imponerar. På tre matcher har man gjort femton mål! Slutar bara Bofors med de onödiga bjudningarna och att målvakterna är lite mer på hugget så börjar det se bra ut.

Christoffer Persson lånet från Frölunda gjorde ingen besviken med sitt säkra spel. Honom vill jag gärna att BIK försöker behålla länge. Carl Persson gör mål igen, vilken succéjoker han varit kung! Lillis och Estoclet ska givetvis hyllas för deras kontinuerliga offensiva kvalité men jag skulle vilja lyfta fram slitvargarna också som breddar den offensiv som uppkommit. Högga, Berglundarna och Daggen gör ett gediget jobb.

Matchen mot Leksand hoppas jag lockar mycket folk. Efter tre raka så är grabbarna värda mycket publik. Leksand kommer ifrån en väldigt tung förlust i hemmamatchen mot svårspelade Almtuna man förlorade med hela 5-0! Därför förvånar det mig inte ifall Leksand kommer ut med en typisk borta taktik nämligen att täppa igen så mycket som möjligt och ta vara på chanserna, tråkig hockey men effektiv mot lag som Bofors.

Bofors bör se upp för spelare som Broc Montpetit, Fredrik Forsberg och Janos Hari även om den sistnämnda inte imponerat så nämnvärt på mig. Montpetit har inte varit så bra offensiv som kanske Leksand förväntat sig men han spelar fysiskt oftast på gränsen, därför bör BIK ha ögon i nacken.

Hoppas att det blir en fartfylld match med bra hockey och mycket känslor, även om det går tungt för Leksand hoppas jag att många Leksingar infinner sig. Ni som var med i klacken sist är hjärtligt välkomna, ta med er släkt och vänner så blir det allsång i Nobelhallen.

Ni har väl inte missat att BIK-support planerar bortamatch mot Almtuna och Leksand? Söndagen den första november börjar vi med Almtuna de 20 första får inträdespris för 70 kr. De utöver får betala 100 kr, kanonpris som hockeyallsvenskan slagit igenom med samarbete av alla klubbar till bortasupportrarna. I och med att det är dagen efter halloween kanske vi kan spöka ut oss lite? Skriv på er vet att Bofors skulle uppskatta det nå grymt.

Filosoford: "Ingen är större än klubben" - Okänd

Vi ses imorgon bröder och systrar!

// Macke


Bra jobbat!

Ja som rubriken lyder så gjorde hela BIK vad gäller lag, tränare och publik en kanonmatch mot Mora IK då BIK gjorde precis som man önskade. Nämligen att komma ut med en jäkla fart direkt och tvingade Mora försvaret till dåliga beslut och osäkerhet.

Fortfarande sitter det lite försvarstabbar som kan ge motståndarlaget en chans att komma in i matchen. När Henke mer eller mindre skänkte bort ett mål så tappa BIK spelet lite, som tur är har vi spets som såg till att de 3 poängen hamna där de skulle. Jag är tämligen säker på att de slarvet som inte riktigt försvunnit ännu kommer att avta ju längre fram det lider. BIK spelar med ett bättre självförtroende än man gjort tidigare och fortsätter man spela med självförtroende försvinner också de enkla misstagen.

Estoclet vilken man! Spelar oerhört bra de två första matcherna, märks att det är en spelare vi saknat. När spetsspelarna kliver fram så ökar också säkerheten för resterande spelare. Skapar Lillis, Estoclet, Thorell bröderna och Björklund chanser samt sätter några baljor så minskar pressen för resterande trupp att tvingas göra mål. Effekten blir att man vågar göra mer vågade beslut, passningarna sitter bättre och skotten blir mer preciserade. Tyvärr fick Nisse en puck i ansiktet och kommer säkerligen missa några matcher, han var verkligen på G med sin radarpartner Högga.

Måste passa på att berömma publiken samt klacken i lördags! Det var ett jäkla drag stundtals men det roligaste var att man såg ett par nya ansikten som hjälpte till. Energin höjs nå oerhört för gamla sångfåglar när man ser att nya mer en gärna kommer för och sjunga för Bofors, tack som fan! Övrig publik gjorde ett bra jobb genom att skrika på allt som hände, resultatet blev att BIK fick med sig ett par billiga utvisningar som blev avgörande för matchen.


Vilka blir det härnäst? Jo inte mindre än de skridskoskickliga Asplöven. Från ett skridskostarkt lag till ett annat, Asplöven blir en tuff match på bortaplan. Det krävs att man gör en sjujäkla bättre match än vad man gjorde i Nobelhallen för att vinna mot dessa herrar. Per Kenttä har förmågan att göra breddspelare till guldkorn, påminner väldigt mycket om Sam Hallam i sin stil en sympatisk och duktig tränare som gärna tränar yngre förmågor.

Jag måste säga att jag är imponerad av Asplöven samtidigt som jag tycker att deras spelstil är en fröjd att se. Här vågar man spela hockey trots spelarmaterialet, vad som fallit för löven sen de kom upp till Hockeyallsvenskan stavas bredd och kontinuitet. Man får fram spetsspelare som avgör många matcher för laget men samtidigt har man spelare som kanske inte riktigt håller måttet för att ta Asparna till högre höjder. I och med att man varje år tappar sina spetsspelare tvingas Perra värva in nytt blod som ska fylla upp dessa luckor. De duktiga breddspelarna "snor" oftast de andra Allsvenska klubbarna.

Spelar BIK ett bra försvarsspel med få utvisningar så har jag goda förhoppningar om att laget ska kamma 3 poäng hem till Karlskoga. Kanske kan vårt nya lån Christoffer Persson visa vilken backklippa han är på denna nivå? Kanske kan vår joker Calle Persson visa ett fortsatt energiskt spel? Vi hoppas på det!

Filosoford: "Hatkärlek? Nej nej det är rent hat!" - Martin Thelander 2009

Hörs bröder och systrar!

// Macke


Gött mos

Skön vinst mot Sundsvall där Estoclet gjorde en strålande debut. Precis som jag skrev i förra inlägget så spela den mentala kampen in väldigt mycket i denna match. Och visst såg det darrigt ut stundtals när vi släppte in 1-1 samt 3-2. BIK redde ändå ut stormen väldigt mycket tack vare vår spets som Lillis, Estoclet och Thorell bröderna.

Känslan är att backarna hade ett bättre samspel utan Berglind i ordinarie om man bortser från målen vi släppte in tack vare just backarna. Men Thelander spelade i mitt tycke strålande och visa sin gamla form i rutin och poäng. Kruse spelar fortsatt mycket bra och gör en del svettiga räddningar, där skulle jag vilja att backarna samt center är med mer på returerna när Kruse tvingas göra desperata räddningar.

Som många säger så är matchen mot Mora viktig just för att BIK ska visa att de kan hålla en jämn nivå under säsong för att klättra i tabellen. Mora är ett bra lag javisst men det är BIK också och ska med det manskap kunna besegra denna drake. Bortamatchen mot Mora gjorde BIK en klockren match tyvärr hade vi inte studsarna med oss i sista perioden och Mora kunde tillslut avgöra efter straffar. Helst skulle jag vilja att BIK inte hamnar i ett staffläge igen mot Mora då de har väldigt skickliga straffskyttar.

Tämligen imponerad utav Moras spel än så länge, de spelar med väldigt mycket fart och har med sitt material en rolig gameplan. Senaste matchen lagen mellan så hade BIK stundtals svårt att hänga med. Spelare som Linus Johansson, Linus Sandin och Patrik Karlkvist gör det bra och dessa får BIK se upp med imorgon.

Inför matchen imorgon hoppas jag att publiken och klacken är lite mer crazy än vad man var mot t.ex IKO där det kändes som en söndagsmatch med bara nykterister på läktarna. Kändes väldigt trött på många håll. Imorgon gäller att skrika på allt, spelare, domare, tränare och situationer. Samtidigt peppa våra krigare att klå dessa jäklar som det skapats en rivalitet mellan.

Jag hoppas att BIK går ut med en jäkla fart direkt och får med publiken i stridens hetta omgående. Tillsammans ska vi se till att 3 poäng hamnar hos rätt klubb. Önskar man att ansluta sig till klacken imorgon så är ni hjärtligt välkomna, vi behöver all hjälp vi kan få.

Filosoford: "Vilket är din favoriträtt?" - "Mos." - Tobias Thermell 2005

Vi ses imorgon bröder och systrar!

// Macke


Helvetes jävla skit!

Ja som rubriken lyder så var det i princip det jag satt och sjöng hela dagen på jobbet idag. Jag kan referera till denna video: https://www.youtube.com/watch?v=1bZ_KuY6czE ett gammalt gäng som sjöng en skön visa. Besvikelsen var total efter match, inte på grund utav att man förlorar utan på det sätt som man gör.

BIK blev totalt utspelade i första perioden där faktiskt Gistedt rädda oss många gånger, och det kan man ta! AIK har spelat sjukt bra senaste tiden och att deras självförtroende är på topp råder inga tvivel om. I andra perioden spelar Bofors mycket bra sett till förutsättningarna fram tills att någon gör ett individuellt misstag och det var precis vad den här matchen speglades av från Bofors sida, individuella misstag.

När självförtroendet är som det är och spelet inte riktigt sitter så måste man först och främst spela enkelt så länge man har puck. Med spel utan puck kan du heller inte stå och vänta på att någon annan ska göra jobbet åt dig, spelar man på det viset mot ett så bra lag som AIK så smäller det!

Sköna sekvenser under matchen var givetvis när Christian Berglund som varit avstängd fick göra ett mål direkt genom en genialisk pass utav gårdagens duktige spelare Gustaf Thorell. Att få se Carl Persson spela fortsatt mycket moget och bra är en fröjd att se.

Blir en tuff uppgift för tränarparet att komma upp ur denna uppförsbacke med tanke på att man pratat om att ta sig ur den här trenden med att släppa in så mycket mål. Det kan ta en match där BIK gör ett gediget jobb i försvarsspelet för att sedan nästa match haverera totalt. Det funkar inte, det måste bli en jämnare nivå. Budskapet måste komma fram bättre till spelarna eftersom att dessa grova misstag fortfarande får tillåtas. Joel Gistedt har märkbart dåligt självförtroende. En Gistedt med bra självförtroende hade utan problem tagit vissa mål igår som släpptes in. Kom igen Joel tro på dig själv vi vet att du kan!

Om vi hoppar över till morgondagens match mot IF Sundsvall Hockey så finns goda möjligheter till 3 poäng då även deras självförtroende är på dekis. En viktigt kamp som handlar mycket om vilket lag som är mentalt starkast. Sundsvall ska ändå inte underskattas då de finns en del rutin i många spelare och individuellt duktiga spelare som är hungriga på vinst.

Jag kan förstå att det kan kännas segt och gå till Nobelhallen imorgon för att stötta BIK mot inte det roligaste motståndet, samt att hur matchen gick som den gick mot AIK. Men jag har stora förhoppningar om att BIK kommer visa upp ett bländande spel imorgon, med en jävla revanschlusta. Kom till hallen för att tillsammans vända denna ängsliga trend. Vår klubb behöver oss!

Filosoford: "Jag kommer igång efter jul" - Johan Bülow 2008

Vi ses imorgon bröder och systrar!

// Macke


Gnagarna

Suddenvinst mot Hästarna som man ändå inte är helt nöjd med då jag tyckte BIK spela tillräckligt bra defensivt för att kamma hem fullpotten. Men ljusglimtar i mörkret så kommer besked om Estoclets återkomst samt Berglunds avstängning som nu tagit slut. Och det får man väl ändå lov och säga att det känns mycket bra, fast jag känner rent spontant att BIK skulle må bra av att få in en rutinerad back men det kommer aldrig ske. Givetvis handlar det inte bara om en back då spelet, framförallt självförtroendet ännu inte sitter som det ska på många spelare.

Gnaget har ångat på som en ångvält i inledningen av säsongen och har spelat som grekiska gudar. Man ska inte underskatta Roger Melins rutin samt de unga hungriga vargarna som gnaget besitter. En spelare som jag inte alls förvånad över att det går såpass bra för är Malte Strömwall som redan när han vart utlånad till Troja/Ljungby för ett par år sedan spelade mycket bra. Hade varit en typisk BIK-värvning då han inte annars fått så mycket förtroende som han får i AIK.

Carl Persson bjöd på sig själv redan första hemmamatchen och ber inte om ursäkt för sin existens härligt att se! Men jag tror ändå han mår bra av att få fullt förtroende i Kristianstad innan han tar nästa steg till BIK.

Tankar som går nu kring hockeyn är att det känns väldigt otaggat. Kan det vara den i princip stängda serien som gör det? Är det spelet som BIK visat upp hittills som känns hopplöst? Men vet ni vad? Det kommer bättre tider, hockey handlar mycket om tålamod och det gäller att vi supportrar verkligen visar att vi kan behärska den egenskapen. Hockey handlar inte bara om lycka, många gånger så måste klubbar som BIK böka i skiten innan man hittar tryffeln. Fatta den euforiska glädje den dagen Bofors IK verkligen går upp till eliten. Lite skillnad än när popcornklubbar som aldrig vetat av jobbiga tider går upp på ett bananskal och för att man sitter med en fet plånbok. Känslan går inte att jämföra.


Jag tror att BIK får ordning på maskineriet väldigt snart. Och när de väl får det kommer vi ge den här serien en jävla match de sent ska glömma. Om Bofors inte går upp i år? So what, Nobelhallen kommer alltid varit mitt andra hem. Någon annan klubb än BIK spelar ingen roll, finns bara en klubb i mitt hjärta och det är Bofors IK oavsett division.

När ni tittar på matchen imorgon, vare sig om det är på plats eller på TV. Lägg märke till atomsfären i hovet som det kommer vara på matchen. I AIK så sjunger från den minsta pojken/flickan till den äldsta gubben/kärringen i arenan. Skäms de över att hålla på sin klubb? Aldrig! Jag tycker vi kan ta lärdom över Stockholms fansen där alla sjunger och där det alltid är stämning. Tror ni att det är T-800 robot styrda människor som är programmerade för att sjunga? Nej det är människor som du och jag, men de skäms inte för att hålla på sin klubb.

Jag är inte nöjd över insatsen från oss på läktaren över matchen mot Vita Hästen. Hästen fansen gjorde ett fantastiskt jobb med de manskap de hade. Vi måste visa att vi kan bättre, kapaciteten finns. Med många trogna hardcore BIKare ska vi försöka bättra oss.

Filosoford: -"Jag anser att Bofors har Sveriges bästa klack" - Stickan 2004

Vi ses och hörs bröder och systrar!

// Macke


Svarta Pesten

Första inlägget på ca tre år som alltid är svår att veta hur man ska börja. Ett annat lag som i två säsonger har haft svårt och börja är Bofors IK som det här året till och med har börjat ännu värre än året innan. Vad beror det på? Troligtvis för att man har en ny headcoach och assisterande som vill komma in med ett nytt tänk och spelidé, lite nygammalt tänk får man ändå lov och säga då man innan säsongen nämnde att BIK skulle bli mer "bikiga" utav sig med handskar i ansiktet och ingen kommer till Nobelhallen och leker i vår sandlåda.

Har vi sett de tendenserna? Nej inte en enda hemmamatch har vi sett det men förlorar man matcher så sjunker också självförtroendet. Problemet är att BIK hamnar för lätt i den bubblan med dåligt självförtroende efter man torskat en match och sätter för stor press på sig själva.
Jag skulle vilja se mer att BIK spelar som ett lag, spela för varandra och ha kul där ute. Bli taggade av de fans som alltid troget står i Nobelhallen i ur och skur för att hjälpa laget i vårt hjärta.

Jag skulle vilja uppmana oss fans som alltid är i hallen att göra allt för och stötta laget under match. Även om det är slarvigt spel och allt hopp känns ute så är det en rejäl styrka att istället heja och peppa än att skrika och gnälla. Efter match får man ha vilka åsikter som helst men så länge den feta damen inte sjunger finns alltid chans till vinst.

Ett annat problem som egentligen hela klubben med fans har med varandra är den prestige som skapats under åren. Vi hamnar för lätt på att skylla på varandra när det går tungt och den ena sidan vill alltid vara bättre än den andra. Spelare eller ledare från klubben kommenterar vårt usla jobb på läktaren istället för att uppmana fler att ställa sig och sjunga.

Med en så liten stad vi lever i och allt för sällan kan komma mycket folk till hallen så måste vi göra allt för och hjälpa varandra. Thomas di leva kommer med ett bra budskap som vi måste rida vidare på "vi har bara varandra" och jag tycker det är signifikativt för Bofors IK. Alla hatar oss vi får inte hata varandra.

Till matchen ikväll hoppas jag få se ett rejält taggat BIK som inte spelar på press utan spelar för fansen, för klubben och framgång. Man ska lita på sitt spel och på sina kamrater. Kvalitén finns hos varje individ annars skulle jag inte enögt tippat BIK tvåa i slutklämmen. Jag hoppas få höra taggade fans som i alla fall under match istället skriker på allt som kan vara till Bofors fördel och den som väljer att sjunga skulle vara grymt uppskattad.

Filosof ord: Vi har bara varandra, Stå upp för BIK, Stolta BIKARE!

Vi ses ikväll bröder och systrar!

// Macke


Seriepremiär!

Snart dags för nedsläpp!

Bortapremiär mot Mora, kan det bli bättre? En gammal rival som åtminstone för mig ger lite derbyvibbar. Dessutom ett Mora som gått ruskigt bra på försäsongen. Ja, man har faktiskt inte förlorat en enda match! Lite förvånande för mig som inte sett den kvalitén i laget. Men nu börjar allvaret och då ska vi veta att man inte ska dra alltför stora växlar på träningsmatcherna.

När det gäller BIK har jag inte sett mera än två matcher faktiskt – VIK och AIK – och varit nöjd med vad laget visat upp. Jag har också varit i hallen och tittat på ett par träningar för att få en blick för hur man ändrat i spelsystemet. Vad jag uppfattat som lekman är att framförallt centrarna får en annorlunda uppgift i defensiven samtidigt som man i större utsträckning vill ha med backarna i snabba spelvändningar. Ska inte gå in mera på det, det finns andra som har bättre kunskap och blick för att bedöma de ändringar som gjorts.

Jag känner att det är bra med den bredd som man har i truppen. Framförallt tycker jag att Oskar Lindgren och Anton Karlsson har kommit in med väldigt moget och starkt spel och verkligen visat att man är redo för A-laget. Så, en bra konkurrenssituation där det, precis som Tobias Thermell sa, gäller för tränarna att utnyttja den konkurrensen på ett bra sätt. För mig innebär det att man kan vila spelare med småskavanker, att spelare som gör det bra på träningarna spelar medan de som kanske är i en formsvacka vilar. Annars känns det som man hittat en bra balans i truppen och i formationerna. Adam Estoclet kommer mer och mer känns det som, och jag tror att han kommer att bli en viktig spelare för oss i vinter. Över huvud taget tycker jag att vi har en stark centeruppställning med Estoclet, Wessner, Julle, Ehn och Daggen. Och i nödfall kan ju även Gustaf Thorell spela center vilket jag tycker han gjort bra när han fått den rollen. Varför jag tar upp just centrarna är för att jag tycker att det kanske är det viktigaste för laget att man har starka centrar. Detta utan att förringa några andra spelare men i min bok är centrarna nyckelspelare.

Ska jag tippa något då? Nej, det är fortfarande en bit kvar till nedsläpp när jag skriver det här och det kan hända saker med skador o annat i båda lagen. Men skulle lagen mötas idag (tisdag) så tror jag att BIK skulle avgå med segern. Trots Moras imponerande försäsong så har jag en känsla av att BIK är starkare när det kommer till seriespel och allvar. Men Mora har en del spelare som man verkligen ska passa upp för: Alexander Deilerts kapacitet känner vi väl till, och Linus Johansson och Andreas Stene är två vassa nyförvärv från norska ligan. Framförallt Stene är en riktigt stark defensiv center som jag gillade i VM-hockeyn. I övrigt blir naturligtvis Emil Bejmo och Patrik Karlqvist viktiga pjäser även i år, liksom Daniel Hermansson. Så ett välbyggt lag, men lite tunt, och där hoppas jag att BIK:s större rutin och större djup i laget ska ta ut sin rätt.

Jag kommer att hålla tummarna på hemmaplan och ser fram emot hemmapremiären där jag hoppas att kunna vara på plats – på ståplats, i klacken; där blir min plats i år de matcher jag har möjlighet att gå.

Nu kör vi!!

// Bengt Olsson


Inför årsmötet 2015

Hej!

Årsmötet börjar närma sig med steg. Nästa lördag den 9 Maj kl 15:00 i Folkets Hus lokal är det dags för BIK Supports årsmöte för de betalande medlemmarna som vi hade den gångna säsongen.

Som ni har sett så bjuder BIK Support på smörgåstårta och fika.

Gör en anmälan på hemsidan för att vi ska kunna beställa smörgåstårta därefter.

Det vore kul om många kunde komma och göra eran röst hörd. Alla är viktiga och behövs för att stödja BIK Karlskoga på deras matcher, borta samt hemmamatcher.

Mvh BIK Support styrelse


BIK TV: Wessner om förlusten


BIK TV: Olofsson efter den brutna sviten